SJK antoi perjantaina potkut päävalmentajalleen Alexei Eremenkolle. Eremenko oli näin ollen viides valmentaja, joka saa SJK:sta potkut 2,5 vuoden aikana. Sekasortoon on kuitenkin tarjolla yksi lääke.

SJK:n toiminta on ollut täysin hullunkurista, mitä tulee valmentajien palkkauksiin. Minkäänlaista linjaa ei ole ollut havaittavissa sen jälkeen, kun menestystä Seinäjoella niittänyt Simo Valakari sai lähteä. Kaikki valmentajapalkkaukset ovat olleet sen jälkeen vähintäänkin eriskummallisia.

Vai löytääkö joku jonkinlaista linjaa Sixten Boströmin, Manuel Rocan, Tommi Kautosen ja Alexei Eremenkon palkkauksista? Viime kauden jälkeen seuran urheilupuolen johtoon palkatiin vielä viime kaudella joukkueessa pelannut Richard Dorman. Dormania ei voi syyttää aiemmista palkkauksista, mutta nyt hänellä olisi sauma tehdä selkeä linjanveto SJK:n edustusjoukkueen toimintaan.

Eremenkon korvaa alkuun Brian Page, jonka pääasiallinen tehtävä ennen tätä päivää oli johtaa SJK Akatemian toimintaa. Page saattaa valmentaa tämän kauden loppuun, mutta tuskin hänestä vakituista päävalmentajaa SJK:hon leivotaan.

[readmore from=SJK]

Mitä SJK haluaa olla ja miten siihen päästään? Siihen Dormanin ja mitä ilmeisemmin seuran puheenjohtaja Raimo Sarajärven pitäisi nyt pystyä vastaamaan. Sarajärvellä on näppinsä pelissä kaikessa SJK:n tekemisessä, ja se hänelle suotakoon, onhan Sarajärvi rahoittanut SJK:n toiminnan ja rakentanut Seinäjoelle upeat olosuhteet.

Yksi varteenotettava vaihtoehto uudeksi päävelmantajksi voisi olla Mika Lehkosuo. Lehkosuo sai tällä kaudella potkut HJK:sta, mutta hän kuuluu silti suomalaisten jalkapallovalmentajien ehdottomaan eliittiin. Lehkosuon kädenjälki näkyy hyvin vahvasti vielä tälläkin hetkellä Veikkausliigassa, vaikka mies itse ei siellä enää valmenna. Honka, HJK ja FC Inter ovat Lehkosuon entisten aisaparien valmennuksessa.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Voisiko SJK:n seuraava valmentaja olla Mika Lehkosuo? Kuva: Juha Tamminen

Se on sitten täysin toinen kysymys, onko Lehkosuolla halukkuutta lähteä Seinäjoelle, jossa valmentajien palli on puoliksi nakerrettu jo siinä vaiheessa, kun siihen uusi käskijä istahtaa. Lehkosuon kanssa SJK voisi rakentaa tuolin jalat uudestaan. Toisaalta Lehkosuo on avoimesti myös puhunut halukkuudestaan valmentaa ulkomailla, joten sekin voi koitua esteeksi.

Seinäjoella Lehkosuolla olisi Veikkausliigan tasolla erinomaiset puitteet käytettävänään. Myös pelaajisto on sarjan kärkipäätä. Luultavasti Lehkosuo saisi Seinäjoella myös sellaisen pelaajabudjetin, joka ei kalpene Veikkausliigassa kuin HJK:lle.

Lehkosuo toisi SJK:hon pitkään kaivattua linjakkuutta sekä kausaliteettia. Kukaan ei ainakaan voi väittää, etteikö HJK:lla olisi ollut selkeä pelillinen identiteetti Lehkosuon aikana. Samaa voi sanoa myös Vasaran Hongasta, Riveiron Interistä sekä Koskelan RoPS:sta. Lehkosuo on aina korostanut pienten asioiden hiomista ja mahdollisimman tasokasta arkea.

SJK:ssa arki on ollut jokaisen valmentajan alaisuudessa täysin erilaista. Sarajärvi on aina painottanut tulosten merkitystä. Tulokset ratkaisevat, mutta tulosten saavuttamiseen voi olla hyvin erilaisia keinoja. SJK tarvitsee nyt selkeyttä ja johdonmukaisuutta toimintaansa. Se ei voi poukkoilla täysin erilaisista valmentajista toiseen.

Simo Valakari teki SJK:ssa kovaa tulosta. Valakarin tuomat tulokset perustuivat hyvin samanlaisille tukipilareille kuin Lehkosuon tulokset HJK:ssa. Mahdollisimman laadukkaaseen arkeen sekä pelitapaan, johon nojata vaikeallakin hetkellä. Siksi Valakari valmentaa Tromsøssä nyt jo toista kokonaista kautta Norjan pääsarjassa.

Vähintäänkin SJK:n tulisi miettiä hyvin tarkkaan, mitä se haluaa olla ja minkälainen valmentaja sopisi seuran identiteettiin. Jos SJK haluaa pelata modernia jalkapalloa ja nousta suomalaiseksi suurseuraksi, Sarajärven tulisi kääntää kaikki mahdolliset kivet, jotta Lehkosuo tulisi lakeuksille.