Tilastopalvelu nosti Teemu Pukin suhteen odotukset pilviin – seuraava rajapyykki vain ajan kysymys

© Kuva: Getty Images

Kuten luultavasti jokainen suomalainen jalkapallon ystävä tietää, on Teemu Pukki saanut valioliigauralleen todella räjähtävän startin. 29-vuotias suomalaishyökkääjä teki kautta aikain ensimmäisenä pelaajana neljä maalia kahdessa ensimmäisessä valioliigaottelussaan, ja johtaa samalla myös koko sarjan maalitilastoa yhdessä Manchester Cityn Raheem Sterlingin kanssa.

Pukki on vallannut samalla urheilulehtien etusivut Englantia ja Espanjaa myöten. Valioliigan virallinen Facebook-tili teki puolestaan Pukista kansikuvapoikansa.

Maaleja liukuhihnalta sylkenyt Pukki on ollut fantasiapelimanagerien suosikkivalinta joukkueisiinsa, ja vedonlyöntiyhtiötkin ovat hirmuvireeseen reagoineet. Pukin kerrointa maalikuninkaaksi pudotettiin joissain vedonlyöntiyhtiöissä kymmenekseen aiemmasta, ja nyt häntä voi lyödä maalikuninkaaksi jota kuinkin samalla kertoimella muun muassa Sadio Manén ja Raheem Sterlingin kanssa.

Hurja alku on nostattanut monien odotuksia Teemu Pukin maalimäärien suhteen. Jarrutteluun ei sorru alkuunkaan myöskään tilastopalvelu Squawka, joka spekuloi Pukin kohdalla jo historiallisella mahdollisuudella.

Squawkan mukaan yksikään pelaaja ei ole onnistunut voittamaan sekä Mestaruussarjan että Valioliigan maalitilastoa perättäisillä kausilla – ja luonnollisesti tällaista vaihtoehtoa halutaan heti pohtia Pukin kohdalla. Voittihan Pukki viime kaudella Mestaruussarjan maalikuninkuuden 29 osumallaan.

Tavallaan lähimmäksi kyseistä saavutusta pääsi aikanaan Sunderlandin Kevin Phillips, joka voitti 30 maalillaan Valioliigan maalikuninkuuden kaudella 1999-2000. Saavutus oli huima, sarjanousijan riveissä, ja toi Phillipsille myös Euroopan Kultaisen kengän, edelleen ainoana englantilaispelaajana.

Maalikuninkuus edelliskaudella Mestaruussarjassa (tai silloisessa Ykkösdivisioonassa) jäi kuitenkin haaveeksi, sillä murtunut varvas piti Phillipsin sivussa lähes neljä kuukautta. 26 sarjapelissä syntyi kuitenkin komeat 23 maalia. Asiantuntijat arvelivat Phillipsin jäävän Valioliigassa yksinumeroisiin maalilukemiin, mutta tuolloin 26-vuotias Phillips näyttikin kaikille pitkää nenää.

Lähelle toistaiseksi ennennäkemätöntä saavutusta pääsi myös entinen Crystal Palacen ja Evertonin hyökkääjä Andy Johnson. Johnson teki kaudella 2003-2004 Ykkösdivisioonassa 27 maalia voittaen maalikuninkuuden. Seuraava kausi Valioliigassa toi – Palacen nopeasta putoamisesta huolimatta – 21 maalia, jolla irtosi maalipörssin kakkossija. Edelle ylsi vain legendaarinen Thierry Henry, jolla maaleja oli neljä enemmän.

Squawkakin muistuttaa silti siitä, että Pukki ja Norwich tulevat kohtaamaan vielä paljon pitävämpiäkin puolustuksia kuin Newcastlen huterat takalinjat. Hienoa silti sinänsä, että näin suosittu sivusto antaa Pukin menestysarvioille huomattavan paljon huomiota. Ja vaikka Pukki ei maalikuninkuuteen asti yltäisikään, on hän vain kolmen maalin päässä lukemasta, jolla voitettiin seuran sisäinen maalipörssi Norwichin edellisellä valioliigavisiitillä neljä vuotta aiemmin. ”Vain ajan kysymys”, Squawkan loppukaneetissa todetaan.

Pukki on silti korostanut atkuvasti siitä, kuinka joukkueen etu tulee aina ensin. Samoilla linjoilla on luonnollisesti myös valmentaja Daniel Farke, joka toteaa olevansa tyytyväinen, vaikkei Pukki tekisi enää yhtään maalia – kunhan Norwichin sarjapaikka säilyy.

– Hyökkääjien itseluottamukselle tekee aina hyvää, kun he saavat maalihanat nopeasti auki, saksalaisvalmentaja totesi The Timesille.

– Tulee vielä aikoja, kun maalinteko ei ole niin helppoa. Sellaista hyökkääjän elämä on. Minulle on aivan sama, montako maalia Teemu tekee. En kysy sellaista kysymystä itseltäni.

– Minä keskityn siihen, kuinka saamme kerättyä kokoon yli 40 pistettä (välttääksemme putoamisen). Vaikka Teemu jäisi neljään maaliin, mutta me saamme paljon, paljon pisteitä, olemme riemuissamme.

Seuraavissa kolmessa ottelussaan Norwich kohtaa Chelsean, West Hamin ja Manchester Cityn.


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.