Näkökulma: KPV:n hurjalla tähtilaiturilla on ylivoimainen vahvuus – kiinnostaa siirtomarkkinoilla varmasti

© Kuva: Juha Tamminen

KPV taistelee tiukasti putoamista vastaan tämän kauden Veikkausliigassa. Tällä hetkellä karsintoihin joutuminen näyttää todennäköiseltä, mutta RoPS:n etumatkan kurominen ei ole mahdoton asia.

KPV nousi taistelemaan sarjapaikastaan kesän siirtoikkunan myötä. Päävalmentaja Jani Uotinen on kehittänyt joukkueensa pelaamistaan tasaisesti, mutta apuun on tarvittu myös tähtihankinta Ishmael Yartey.

29-vuotias vasenjalkainen ghanalaislaituri on kiertänyt paljon seuroja urallaan. KPV:hen Yartey tuli Sveitsin alasarjoista. Benfican kasvatti on pelannut urallaan myös Sveitsin pääsarjassa, Ranskassa, MLS:ssä ja Portugalissa.

Yartey on tykittänyt jo viisi maalia kahdeksassa ottelussa KPV:n paidassa. Lisäksi hänellä on tilillään yksi maalisyöttö.

Yarteylla on yksi Veikkausliigan tulisimmista laukauksista vasemmalla jalallaan. Oikeana laiturina Uotisen sapluunassa pelaava Yartey lähtee terävästi vastaiskuihin ja spurttaa oikea-aikaisesti vastustajan puolustuslinjan selustaan. Jos Yartey saa pallon rangaistusalueen reunalle, hän pyrkii avaamaan vasemman jalkansa ja tykittämään pallon kohti takaylänurkkaa.

Tämä ase on kurittanut jo RoPS:ia sekä Turun Interiä.

Yartey on esimerkki siitä, että laitahyökkääjän kannattaa luoda itselleen selvät mallit toimia tietyissä tilanteissa. Se lisää pallollisen toiminnan pelinopeutta ja tehokkuutta. Tämä ei saa olla pois muista ominaisuuksista ja peruspelaamisen tehosta, mutta tavaramerkkiliikkeet tuovat pelaamiseen vaarallisuutta. Yarteyn tavaramerkkiliike on Arjen Robbenin tunnetuksi tekemä liike: vasemman jalan avaaminen kohti kentän keskustaa.

Toki asiassa on kääntöpuoli. Loppukauden aikana vastustajat ovat varmasti laittaneet merkille, että Yarteyta vastaan on saatava puolustaessa tuki keskustan puolelle. Yartey ei ole mikään syöttökone, joka osaisi provosoida kaksi pelaajaa itseensä ja pelata pallon oikea-aikaisesti tyhjäksi jäävään tilaan. Tämä johtuu tietysti myös siitä, että muutama kuukausi on lyhyt aika yhteispelin hiomisessa.

Tippui KPV tai ei, olisi ihme, jos Yarteyn perässä ei olisi muita suomalaisseuroja. KPV haluaa säilyessään varmasti pitää maaleja tekevän laiturinsa, mutta Yarteyn taso riittäisi varmasti ylemmän kastin joukkueisiin.

Suomessa on tasaisin väliajoin ollut ulkomailta tulleita pelaajia, jotka ovat ensin todistaneet tasonsa pienessä seurassa ja siirtyneet isompaan. Yartey voisi olla sellainen tapaus. On mielenkiintoista nähdä, yritetäänkö häntä kauden jälkeen saada muualle pelaamaan.

Yarteyn tulevaisuus on kuitenkin nyt toissijainen asia, kun KPV pelaa illalla ison ottelun SJK:ta vastaan.

SJK:n on osattava ottaa Yarteyn vasen jalka pelistä pois – muuten seinäjokisille tulee hikinen iltapuhde.

Jussi Leppälahti