Näkökulma: Markku Kanerva teki, harvinaista kyllä, virheen – unohti vastuunsa

© Kuva: Juha Tamminen

Huuhkajat jäivät Zenicassa jyrän alle Bosnia-Hertsegovinan vieraana EM-karsintaottelussa. Suomen päävalmentaja Markku Kanerva teki virheen, kun hän ei ottanut hyvissä ajoin Paulus Arajuurta pois kentältä. Kanervan virheeseen Suomi ei silti kaatunut.

Bosnia oli lauantai-iltana todella aggressiivinen ja energinen. Heti ottelun alussa Bosnian pelaamisesta paistoi läpi valtava halu voittaa. Bosnia-Hertsegovinalle kyseessä olikin karsintojen kannalta kuoleman peli. Huuhkajat ei onnistunut missään vaiheessa pääsemään mukaan pelin virtaukseen. Bosnia-Hertsegovina olisi lauantaina jyrännyt Suomen yli, vaikka Arajuuri olisi ollut täydessä iskussa koko pelin.

Arajuuri loukkasi jo viidennellä minuutilla jalkansa. Toppari kävi kentän laidalla ja antoi Kanervalle signaalin siitä, että haluaa jatkaa. Kanervan olisi kuitenkin pitänyt reagoida tilanteeseen nopeammin. Arajuuri ontui jalkaansa, eikä juokseminen näyttänyt millään mittarilla normaalilta.

Avausmaalissa Arajuuri teki hyvän katkon, mutta palasi omalle paikalleen nilkuttaen jalkaansa. Paluu kesti liian kauan, ja Zoran Kvržic käytti Arajuuren hitauden hyväkseen pelaamalla millintarkan syötön Suomen puolustuslinjan selustaan vaihdosta sisään tulleelle Izet Hajrovicille, joka täräytti pallon voimalla ohi Lukas Hradeckyn.

Osuman jälkeen Arajuuri vaihdettiin kentältä pois ja hänen tilalleen tuli Sauli Väisänen. Arajuuri ehti pelata 25 minuuttia vamman kanssa.

– Näissä tilanteissa katsotaan aina, mikä se pelaajan oma tuntemus on. Pelaaja tekee itse sen päätöksen. Ymmärrän hänen sisunsa olla kentällä hinnalla millä hyvänsä. Arajuurella oli tiedossa, että hän itse ilmoittaa, mikä tilanne on, Kanerva kommentoi Arajuuren tilannetta Viasatin haastattelussa ottelun jälkeen.

Kanerva siirsi vastuunsa pelaajalle, joka ei sitä selvästikään tiukassa paikassa osannut käyttää oikealla tavalla. Arajuuri on viimeinen pelaaja, joka tulee vaihtoon omasta tahdostaan.

Arajuuri pystyy pelaamaan kovissakin kivuissa, mutta nyt vamma haittasi selkeästi pelaajan juoksemista. Tällaisissa tilanteissa nimenomaan päävalmentajan pitäisi astua esiin. Kanervan rooli on reagoida tilanteeseen, vaikka toppari itse haluaisikin jatkaa pelaamista. On hölmöä ajatella, että päävalmentaja voisi vierittää vastuunsa loukkaantuneelle pelaajalle. Varsinkin kun oireet olivat niin selkeästi nähtävissä.

Nyt Kanerva ei palvellut joukkueen etua, eikä sitä palvellut myöskään Arajuuri. Vaikka Pafosissa, Kyproksella, pelaava Arajuuri onkin tärkeä pelaaja Huuhkajille, ei hänestä ole hyötyä nilkuttavana keskuspuolustajana.

Juho Hirvonen
Twitter: @jkhirvonen


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.