Veikkausliigakausi 2019 on yhtä ottelua vaille paketissa. SuomiFutis panee järjestykseen jokaisen pelipaikan parhaat pelaajat, joskus myös jokusen kunniamaininnan esiin nostaen. Puolustuspään sankarit ovat jo estradille päässeet, joten nyt edetään kentällä vähän ylemmäs.

Käsittelyssä ovat tässä osiossa keskikentän keskustassa parhaiten viihtyvät pelimiehet. Nämä miehet saattavat sopeutua myös useammalle pelipaikalle, mutta useimmiten sivurajoihin pidetään tiettyä turvaväliä. Allaolevaan viisikkoon mahtuu sekä hyökkäys- että puolustusorientoituneita pelimiehiä. Aloitetaanpa.

5) Álvaro Muñiz (Inter Turku)

31-vuotias espanjalainen ei otsikoihin nouse, mutta Interin pelejä tarkemmin seuranneet huomasivat miehen merkityksen joukkueelle. Lähinnä Espanjan kolmostasolla uransa tehnyt Muñiz oli valmentaja José Riveiron värväys, ja koutsi varmasti tiesi, mitä maanmieheltään saa.

Muñiz rauhoitti peliä ensiluokkaisesti Interin vaativassa pelitavassa, uskalsi pitää ja suojata palloa ja näki usein tiloja, joita muut eivät nähneet. Hyökkäystehoja ”köyhän miehen Busquetsilta” ei nähty, mutta hänen rauhallisuutensa, pallovarmuutensa ja hyvä sijoittumisensa olivat avaintekijöitä siinä, että palloa saatiin pelattua turkulaisten hyökkäyksen tehokolmikolle. Kauden loppusuoralla jokunen ikävä kömmähdys.

Álvaro Muñiz rauhoitti Interin peliä mestarillisesti. Kuva: Juha Tamminen

4) Jair (Ilves)

Ilveksen puolustus oli yksi sarjan pitävimmistä ja oma ansionsa siinä on silläkin, että puolustuslinjan edessä hääri 25-vuotias Jair. Brasilialainen siirtyi Tampereelle AC Oulusta, jossa hänet valittiin Ykkösen parhaaksi keskikenttäpelaajaksi kaudella 2018. Jos joku arveli loikan Ykkösestä Veikkausliigaan tuottavan vaikeuksia, sai hän todeta erehtyneensä pahemman kerran. Jair nousi kertaheitolla Ilveksen profiilipelaajaksi ja on sitä todennäköisesti myös ensi kaudella. Tilastoihin kirjattiin kaksi maalia ja neljä maalisyöttöä.

Jair oli Ilvekseltä loistava värväys. Kuva: Juha Tamminen

3) Mika Ojala (Inter Turku)

Se on vähän makuasia, lasketaanko ”Moukku” hyökkäyksen vai keskikentän pelaajaksi, sillä sen verran ylös sai hänkin nousta ajoittain Filip Valencicia ja Timo Furuholmia tukemaan. Kyseinen kolmikko oli yksi kauden sensaatioista, eikä vähiten Ojalan uuden kevään ansiosta.

Tilastoihin Ojalalle kirjattiin kuusi maalia ja kahdeksan maalisyöttöä. Se riitti syöttötilaston kakkossijaan. Kyseessä on 31-vuotiaan Ojalan tehokkain kausi seitsemään vuoteen. Peliäly ja peli-ilo olivat taas ennallaan, syötöt löysivät loistavasti pelikaverit ja erikoistilanteetkin sujuivat taas hienosti. Kauden suuria comebackeja.

Kausi 2019 muistetaan myös Mika Ojalan paluusta Veikkausliigan huipulle. Kuva: Juha Tamminen

2) Ville Saxman (KuPS)

Ylivieskalta ponnistavasta Ville Saxmanista on tullut ”kaikessa hiljaisuudessa” jo 266 veikkausliigaottelun veteraani. Pitkään on saatettu puhua Saxmanin kohdalla liigajyrästä, mutta tällä kaudella hänestä tuli jo tähti. Väsymätön keskikentän puurtaja teki tuttuun tapaan vastustajan pelaamisesta vaikeaa ja sytytti esimerkillään muunkin KuPS:n taistelemaan. Kaupan päälle hän iski mestareille peräti kuusi maalia.

29-vuotias Ville Saxman on älykäs ja kovakuntoinen pelimies, joka oli tämän kauden mestarien avainhahmoja. Siksi hänen jatkosopimuksensa oli tärkein mahdollinen jatkopahvi, jonka KuPS saattoi julkistaa – ja sellaiseksi jääkin. Tällaisen kulmakiven varaan KuPS:n on hyvä ensi kauden ryhmäänsä rakentaa.

Ville Saxman on nyt tähti. Kuva: Juha Tamminen

1) Lauri Ala-Myllymäki (Ilves)

Moni odotti viime talvena Lauri Ala-Myllymäen siirtyvän ulkomaille tai esimerkiksi HJK:hon, ja siksi Ilves-faneille olikin kuin taivaan lahja, että ”Lämmi” jäi kotiin täksikin kaudeksi. Ala-Myllymäki oli 12 maalillaan sarjan toiseksi paras maalintekijä, pyöritti Ilveksen peliä loistavasti ja pamautti katsojien iloksi muutaman loistokkaan maalin. Yksi kolmesta pelaajasta, joka on valittu jo kolmesti kuukauden joukkueeseen (lokakuun valinnat vielä tekemättä).

Meidän mielestämme Ala-Myllymäki oli tällä kaudella keskikentän keskustan paras. Hänen sopimuksensa kattaa vielä ensi kauden, mutta uran selvästi tehokkain kausi voi hyvinkin viedä pelaajan talven aikana ulkomaille. Mikäli ensi kauden seurakin löytyy Pohjoismaista, pitäisi kaikki juniorimaajoukkueet läpi kolunneen Ala-Myllymäen A-maajoukkuedebyytin tammikuun harjoitusleirillä olla lähes selviö.

Lauri Ala-Myllymäki pelasi loistavan kauden. Kuva: Juha Tamminen

KATSO MYÖS: TOP 5 -maalivahdit
KATSO MYÖS: TOP 5 -topparit
KATSO MYÖS: TOP 5 -laitapuolustajat

Muitakin hienoja pelimiehiä kentän keskustassa hääri, joten jaamme vielä muutaman kunniamaininnan. 21-vuotias Lucas Lingman oli jo toisella kaudella peräkkäin RoPS:n parhaimmistoa, vaikka pääsikin vasta loppukauden puolella kunnolla vauhtiin. Ensi vuonna taas harppaus eteenpäin HJK:ssa?

31-vuotias Jani Bäckman (HIFK) tuntuu vain parantavan vanhetessaan. Ei hurmaa taidoilla tai tehoilla, vaan ennen kaikkea v-mäisellä asenteella, sillä provokaattorina Bäckman on liigan ehdotonta eliittiä. Vaikka Bäckmanin erikoisalaa onkin ihon alle ryömiminen, pamautti hän Interin verkkoon upean vapaapotkumaalin.

Väkevän kauden pelasivat myös KuPS:n konkari Reuben Ayarna sekä IFK Mariehamnin Keaton Isaksson, joka on ollut maarianhaminalaisten kokoonpanossa todellinen jokapaikanhöylä.