55-vuotias saksalaislegenda Jürgen Klinsmann palkattiin marraskuun lopussa Bundesliigan Hertha Berlinin uudeksi päävalmentajaksi. Klinsmann valmensi Herthaa jo syyskauden aikana viidessä pelissä, joista saldona oli kahdeksan sarjapistettä.

Kevätkauden alkajaisiksi Klinsmann saattaa kuitenkin joutua ainakin virallisesti sivustaseuraajan asemaan. Bild nimittäin kertoo, ettei Klinsmann ole vieläkään toimittanut Saksan jalkapalloliitolle voimassa olevaa valmentajalisenssiä.

Hertha Berlin kohtaa kevätkauden avauksessaan Bayern Münchenin. Mikäli Klinsmannin valmentajalisenssi ei päädy liiton hoiviin sunnuntaihin mennessä, valmentaa Herthaa ottelussa virallisesti kakkosvalmentaja Alexander Nouri. Klinsmannkin saisi kuitenkin istua vaihtopenkillä, joten urheilullisesti paperisotkun merkitys on vain kosmeettinen.

Klinsmannin seuraa sen sijaan uhkaa jalkapalloliiton taholta konkreettinen rangaistus, mitä luultavimmin sakkojen muodossa. Ilman lisenssiä työskentelevä valmentaja on vastoin sarjan sääntöjä.

– Lisenssimääräysten mukaan päävalmentajalla täytyy olla Saksan jalkapalloliiton voimassa oleva valmentajalisenssi tai vastaava kansainvälinen valmentajalisenssi. Jürgen Klinsmannin tapauksessa tällaisesta ei ole todisteita, Saksan liigaorganisaatio DFL:n tiedotteessa muotoiltiin.

Jürgen Klinsmann perustelee sitä, ettei hän ole toimittanut lisenssiään liitolle, huolimattomuudella.

– Kun nousin marraskuun lopussa Berliinin-koneeseen, en ajatellut tarvitsevani valmentajalisenssiäni ja jatkokoulutusdokumentteja, sillä en vielä tuolloin tiennyt, että minusta tulee Herthan valmentaja, Klinsmann sanoi Bildille.

– Jouluna unohdin paperit yksinkertaisesti kotiin. Tällä hetkellä kotonani Kaliforniassa ei ole ketään, sillä vaimoni on tyttäremme mukana tämän opiskelupaikkakunnalla. Aion kuitenkin hoitaa tarvittavat paperit tänne pian.

Klinsmann suoritti valmentajalisenssinsä vuonna 2000 Saksan jalkapalloliiton valmennuskursilla. Lisenssi on kuitenkin voimassa vain kolme vuotta, ellei sitä päivitetä vähintään 20 oppituntia kattavalla jatkokoulutuksella. Tämän suorittamista Klinsmann ei ole pystynyt osoittamaan, joten vanha lisenssi ei ole enää pätevä.

[readmore from=Klinsmann-Jürgen]

– Jürgen on täysiverinen valmentaja, joka on osoittanut osaamisensa saksalaisessa jalkapallossa. Silti myös häntä koskevat tietyt säännöt. Tiedämme, että hän on suorittanut jatkokoulutusta viime vuosina esimerkiksi Meksikossa ja Brasiliassa, mutta siellä ei kiinnitetä todistuksiin samalla lailla huomiota, Saksan jalkapalloliiton akatemian johtaja Tobias Haupt sanoi.

Klinsmann valmensi Saksan A-maajoukkuetta MM-kotikisoissa vuonna 2006. Sen jälkeen hän on valmentanut Bayern Müncheniä vajaan yhden kauden ajan sekä USA:n maajoukkuetta noin viisi ja puoli vuotta. Ennen Hertha-pestin vastaanottamista Klinsmannilla oli valmennustöistä noin kolmen vuoden tauko.

Lähde: Transfermarkt