Egyptin pääkaupunki Kairossa arvottiin tiistai-iltana Afrikan karsintalohkot vuoden 2022 Qatarin MM-turnaukseen. 14 maata oli pudotettu leikistä jo syyskuun ensimmäisen karsintakierroksen ottelupareissa. Tuolloin kenties merkittävin putoaja oli Liberialle taipunut Sierra Leone.

Tiistain arvonnassa oli mukana 40 maata, jotka arvottiin kymmeneen neljän maan lohkoon. Jokaisesta lohkosta jatkoon selviää ainoastaan voittaja. Kymmenen lohkovoittajaa pelaa sitten marraskuussa 2021 viidessä otteluparissa maanosan viidestä kisapaikasta.

Afrikan systeemi on armottoman kova, sillä taso on tunnetusti mantereella leveä. Viime vuosikymmenen kolmissa MM-kisoissa pelasi kymmenen eri Afrikan maata, ja ainoastaan Nigeria oli mukana jokaisessa turnauksessa.

Kaikkein kovin lohko muodostui epäilemättä lohkosta D, johon arvottiin kaksi Afrikan jalkapalloilun jättiläistä, Kamerun ja Norsunluurannikko. Kamerun on seitsemällä osallistumiskerrallaan Afrikan useimmin MM-kisoissa pelannut maa, ja Norsunluurannikko nähtiin MM-turnauksessa kolmesti putkeen vuosina 2006-2014. Kumpikaan kaksikosta ei edellisissä vuoden 2018 MM-kisoissa pelannut. Lohkon muut maat Mosambik ja Malawi ovt päivänselviä altavastaajia jättiläisten kilvoitellessa jatkopaikasta.

Lohkossa F mittelevät voimiaan puolestaan kaksi afrikkalaista supertähteä, edellyttäen että Liverpoolin Mohamed Salah Egyptin karsintaprojektiin osallistuu. Egyptin lohkossa pelaa Gabon, jonka vetonaula on Arsenalin maalipyssy Pierre-Emerick Aubameyang.

Viimeiseen karsintavaiheeseen pääsee myös ainakin yksi maa, jota ei MM-kisoissa ole aiemmin nähty, sillä E-lohkon maista jokainen hamuaa ensimmäistä kisapaikkaansa. E-lohkossa pelaavat Mali, Uganda, Kenia ja Ruanda.

Lohkovaiheen ottelut alkavat lokakuussa 2020 ja päättyvät lokakuussa 2021. Alun perin MM-karsintalohkojen piti alkaa jo maaliskuussa, mutta koska Afrikan mestaruusturnaus Cup of Nations siirrettiin kesältä 2021 tammi-helmikuulle, karsitaankin maalis- ja kesäkuun kansainvälisinä pelipäivinä MM-kisojen sijaan Cup of Nations-turnaukseen.

Kaikki karsintalohkot

Lohko A: Algeria, Burkina Faso, Niger, Djibouti
Lohko B: Tunisia, Sambia, Mauritania, Päiväntasaajan Guinea
Lohko C: Nigeria, Kap Verde, Keski-Afrikan Tasavalta, Liberia
Lohko D: Kamerun, Norsunluurannikko, Mosambik, Malawi
Lohko E: Mali, Uganda, Kenia, Ruanda
Lohko F: Egypti, Gabon, Libya, Angola
Lohko G: Ghana, Etelä-Afrikka, Zimbabwe, Etiopia
Lohko H: Senegal, Kongo, Namibia, Togo
Lohko I: Marokko, Guinea, Guinea-Bissau, Sudan
Lohko J: Kongon Demokraattinen Tasavalta, Benin, Madagaskar, Tansania

DRAW DONE ✅

1⃣2⃣0⃣ matches to be played before the next stage of the #WCQ ⚽

Which 🔟 teams will qualify to the knockouts? 🏁

#WorldCup 🏆