Näin Borussia Dortmund voitti kisan norjalaissensaatio Hålandista – pelaajien WhatsApp-ryhmä apuna

© Kuva: Getty Images
TÄNÄÄN: Näe NHL pelit livenä!

NHL on taas käynnissä ja jäljellä ovat enää ratkaisupelit! Viaplay näyttää kaikki loppukauden ottelut suorina lähetyksinä! Tilaa nyt ilman sitoutumispakkoa.
NAPPAA TARJOUS

Talven kenties puhutuin ja odotetuin pelaajasiirto saatiin maaliin jo joulukuun puolella, kun Borussia Dortmund onnistui värväämään riveihinsä 19-vuotiaan norjalaissensaation Erling Braut Hålandin. Hålandista olivat olleet mediatietojen mukaan kiinnostuneita muun muassa Juventus, Real Madrid ja RB Leipzig. Kaikkein kiivaimmin häntä tavoitteli Dortmundin ohella Manchester United, jota valmentaa Hålandin entinen valmentaja Moldesta, Ole Gunnar Solskjaer.

Voiton vei kuitenkin Dortmund, jonka kanssa Håland matkusti jo Espanjan Marbellaan harjoitusleirille, vaikkei tällä hetkellä täydessä treenikunnossa olekaan. The Athletic kertoo viime viikolla julkaisemassaan jutussa, että Dortmund veti kisassa pisimmän korren nimen omaan sinnikkyytensä ja luovuutensa ansiosta. Rahallisesti Manchester United olisi ollut hivenen edellä tehtyään paremman palkkatarjouksen.

Hålandia seurattiin yli kolmen vuoden ajan

The Athleticin mukaan Dortmund oli vielä kolme päivää ennen siirron julkistusta epätietoinen siitä, oliko se kisan voittanut. Jahti oli kuitenkin jatkunut jo pitkään, sillä Dortmundin scoutit iskivät silmänsä Hålandiin jo elokuussa 2016, alle 17-vuotiaiden Pohjoismaiden mestaruuskisoissa.

– Emme matkustaneet sinne erityisesti Erling Hålandin takia, mutta kiinnostuimme hänestä nopeasti, Dortmundin pääkykyjenetsijä Markus Pilawa kertoi The Athleticille.

Tuolloin Håland pelasi vielä laitahyökkääjäänä. Kun hän alkoi saada minuutteja Molden edustusjoukkueessa, Dortmund vain lisäsi tarkkailunsa määrää.

– Katsoimme hänen jokaikisen pelinsä joko henkilökohtaisesti paikan päällä tai videolta, Pilawa paljasti.

Dortmundissa harkittiin jo tuolloin Hålandin hankkimista, mutta kesällä 2018 norjalainen päätti jatkaa uraansa Red Bull Salzburgissa tammikuussa 2019. Se teki Pilawan mukaan pelaajan säännöllisestä tarkkailemisesta vielä helpompaa.

Parhaat saumat peliaikaan

Kaikkiaan Dortmundin edustajat seurasivat Hålandia paikan päällä 28 kertaa. Ajan myötä tarkkailua alkoi suorittaa seuran johtoportaaseen kuuluva Matthias Sammer itse. Sammer seurasi Hålandin tekemisiä myös Salzburgin harjoituksissa, mahdollisimman huomaamattomasti.

– Avainasia nuorten pelaajien kohdalla on sopeutuminen yhdestä liigasta toiseen siirryttäessä. Siitä ei ole mitään takeita, että joku Itävallassa maaleja mättänyt jatkaisi samaan tapaan Saksan Bundesliigassa, Pilawa muistuttaa.

– Jotkut asiat kuitenkin määrittelevät menestyksen todennäköisyyttä. Katsomme fyysistä kehitystä ja luonnetta. Miten pelaaja käsittelee takaiskut ja virheet? Millainen hänen kehonkielensä on? Kun asiat konkretisoituvat, yritämme tarkkailla myös hänen luonnettaan kentän ulkopuolella, käyttäytymistä palavereissa ja niin edelleen.

Hålandin kohdalla asiat konkretisoituivatkin nopeasti. Pilawan tehtävä oli laatia jokaiselle pelipaikalle muutaman pelaajan lista kuukausia ennen siirtoikkunan aukeamista, ja Håland oli listalla mukana. Norjalaisen mahtavat pelit Mestarien liigassa eivät kuitenkaan jääneet yhdeltäkään seuralta huomaamatta, ja 20 miljoonan euron todella edullinen ulosostoklausuuli takaisi raa’an kilpailun.

Dortmund päätti vakuuttaa Hålandin siitä, että he tarvitsivat häntä eniten. RB Leipzigilla oli jo Timo Werner, Manchester Unitedilla Marcus Rashford ja Juventuksella Cristiano Ronaldo ja Gonzalo Higuaín. Dortmund puolestaan on kaivannut tehokasta ykköskärkeä siitä lähtien, kun Pierre-Emerick Aubameyang lähti Arsenaliin kaksi vuotta sitten.

Håland on puhunut haluistaan pelata joskus Valioliigassa, mutta Dortmund ja Bundesliiga olivat tässä vaiheessa uraa oikea askel. Tarjoilunkin pitäisi pelata, sillä löytyyhän laidoilta Jadon Sancho ja Thorgan Hazard ja kärjen alta Marco Reus ja Julian Brandt.

Pelaajilta ja suuryritysjohtajalta vetoapua

Dortmundin toimitusjohtaja Hans-Joachim Watzke ja urheilujohtaja Michael Zorc tapasivat Hålandin monta kertaa. Vaikka myös Solskjaer lensi Salzburgiin Hålandia tapaamaan, oli Dortmund-johdon kuukausia jatkunut tiivis yhteydenpito ja hyvin konkreettiset urapiirustukset Hålandin ja hänen agentti-isänsä mielestä vakuuttavampi lähestymistapa.

Tästä huolimatta Dortmundilla oli yhä epäilyksensä siitä, riittäisikö se Hålandin taivutteluun. Avuksi tarvittiin vielä pelaajia. Tanskan maajoukkuepelaaja Thomas Delaney ottikin avuksi WhatsAppin ja käynnisti pelaajien yhteisen houkuttelun. Monet Dortmundin pelaajista lähettivät Hålandille vetoavia WhatsApp-viestejä taivutellakseen häntä keltapaitoihin.

Dortmundilla oli tämänkin lisäksi vielä yksi salainen ase. Seuran paitavalmistaja ja vähemmistöosakas on urheilutarvikeyritys Puma. Puman toimitusjohtaja sattuu olemaan norjalainen Björn Gulden. Gulden oli itse pelannut Hålandin kasvattajaseura Brynessä ja hänkin lähti suostuttelemaan Hålandia valitsemaan Dortmundin.

Håland on itse Niken tallissa, mutta Puma teki pelaajalle houkuttelevan tarjouksen merkin vaihdosta. Voi olla, että hän jatkaa Nikellä edelleen, mutta Puman tarjouksen uskotaan auttavan Hålandin agentti Mino Raiolaa neuvottelemaan Nikeltä rahakkaamman sopimuksen.

Siirron viime metreillä Dortmundilta kysyttiin vielä joustavuutta. Seura ei ollut kirjannut pelaajasopimuksiin ulosostopykäliä sitten vuoden 2013, kun Mario Götze siirtyi Bayern Müncheniin pykälän avulla. Nyt Raiola ja Håland seuran kuitenkin sellaiseen ”pakottivat”. Ulosostopykälä kuitenkin aktivoituu vasta 4,5-vuotisen sopimuksen lähestyessä loppuaan. Tuo pykälä on The Athleticin mukaan ”huomattavasti korkeampi” kuin Englannin lehdistössä esitetyt 50 miljoonaa puntaa (58,5 miljoonaa euroa).

TÄNÄÄN: Näe NHL pelit livenä!

NHL on taas käynnissä ja jäljellä ovat enää ratkaisupelit! Viaplay näyttää kaikki loppukauden ottelut suorina lähetyksinä! Tilaa nyt ilman sitoutumispakkoa.
NAPPAA TARJOUS