Maanantaina nähtiin KuPS:n pelaajarekrytoinnista kertovan Playoff-sarjan ensimmäinen jakso Neloselta. Ohjelma jätti katsojalleen vääränlaisen kuvan suomalaisesta jalkapallosta. Viihde vei voiton huippu-urheilusta.

Tosi-tv-sarjassa etsitään KuPS:lle uutta pelaajaa, jonka kanssa seuran on tarkoitus tehdä 100 000 euron pelaajasopimus sarjan päätteeksi. Entisen KuPS- ja HJK-pelaaja Sebastian Sorsan tähdittämä sarja tuo suomalaisen jalkapallon kansalaisten olohuoneisiin. Sarjassa nähdään kentän ulkopuolella suomalaisen futiksen eturivin tähtiä. Valmennuksesta vastaavat Keith Armstrong ja Marianne Miettinen. Lisäksi taustalla häärii Saksan Cup -mestari Pekka Lagerblom.

Ensimmäinen jakso antoi suomalaisesta jalkapallosta sellaisen kuvan, missä valmentaja analysoi pelaajiaan pitsa suussaan ja jääkiekkoa alasarjoissa pelannut henkilö hakee naama peruslukemilla paikkaa veikkausliigaseurasta. Tuo kuva ei suoranaisesti ainakaan lisää Veikkausliigan uskottavuutta.

Kantaani ei pidä ymmärtää väärin. On hienoa, että suomalainen jalkapallo kiinnostaa, ja siitä tehty ohjelma saa paikan valtakunnallisella televisiokanavalla. Sarjan perusajatus on myös koukuttava, mutta ensimmäinen jakso ei vielä tuonut jalkapalloa päivittäin seuraavalle juuri muuta kuin myötähäpeän tunteita.

Kanta voi olla erilainen sellaisen henkilön silmin, joka ei ole suomalaisen jalkapallon kanssa tekemisissä niin paljoa. Ei avausjakso silti anna kovin imartelevaa kuvaa kenellekään siitä, miten asioita Suomen pääsarjatasolla tehdään. Halusi tai ei, siihen katsojat nimittäin ohjelman kuitenkin yhdistävät. Ja sillä on merkitystä.

Nelosen kanssa samaan Sanoma Media -konserniin kuuluva Helsingin Sanomat kirjoitti arvostelussaan, että ”ensimmäisen jakson perusteella meno on ennen kaikkea urheilullista – ja koukuttavaa”. Saanen olla eri mieltä.

Jos urheilullisuuteen riittää se, että kuvataan harjoituksia, joissa juostaan pallon perässä, saman arvion voi tehdä kuvaamalla kolmosdivarijengin harjoituksia. Pelaajien taso avausjaksossa oli luvalla sanottuna kirjava. Parhaat pelaajat oli helppo tunnistaa, kun kentällä laahusti turisteja, jotka eivät olisi pärjänneet edes viidennen sarjatason ottelussa. Ja sarjassa haetaan hallitsevalle suomenmestarille uutta pelaajaa.

Kun KuPS:n urheilutoimenjohtajaa Jonne Lindblomia kuvattiin katsomossa kuulokkeet korvissaan katsomassa harjoituksia, en voinut olla ajattelematta sitä, mitä hän todella mietti. Lindblom on entinen pelaaja-agentti, joka oli tuomassa muun muassa Alfredo Morelosia HJK:n riveihin. Nykyään Morelos paukuttaa maaleja Skotlannin pääsarjassa, ja miehen hintalappu on noussut lähemmäs kymmentä miljoonaa euroa.

Lindblom on ammattilainen, ja hän tunnistaa hyvän jalkapalloilijan, jos sellaisen näkee. Ensimmäisen jakson aikana nähtiin vilaukselta korkeintaan pari sellaista pelaajaa, jotka voisivat todella pelata Veikkausliigassa. Yksi ohjelmassa nähdyistä pelaajista onkin jo KuPSin sopimuspelaaja. Valtaosa pelaajista ei ollut lähelläkään suomalaisen pääsarjan tasoa. Sen tunnisti varmasti myös katsomossa istunut Lindblom.

Täytyy muistaa, että sarja on loppujen lopuksi viihdettä, ja valitettavan paljon myös harkittua tuotesijoittelua. Ohjelman idea on mielestäni varsin potentiaalinen ja hyvä, mutta ensimmäinen jakso jätti suomalaisesta jalkapallosta kuvan puuhasteluna. Ja sitä se ei todellakaan ole, vaikka irvileuat näin väittäisivätkin.

Ensimmäisellä jaksolla ei ollut mitään tekemistä huippu-urheilun kanssa. Viihde vei ja huippu-urheilu vikisi. Olisin henkilökohtaisesti toivonut toista näkökulmaa, mutta ymmärrän myös tämän ratkaisun.

Vielä ei silti kannata antaa lopullista tuomiota. Sarja saattaa parantua merkittävästi, kun amatöörit putoavat pois ja taso kovenee. Onhan laulukilpailu Idolsissakin ensimmäisissä jaksoissa esiintyjiä, joiden laulutaito ei suoranaisesti aiheuta kylmiä väreitä. Ehkä Playoff-sarjassa haettiin nimenomaan tätä asetelmaa.

Toivon todella, ettei kukaan tee avausjakson perusteella minkäänlaisia johtopäätöksiä suomalaisen jalkapallon tasosta, koska se olisi vähän sama kuin tyrmäisi suomalaisen musiikkiteollisuuden Idolsin ensimmäisen jakson perusteella.

Sarjaa katsoessa on syytä muistaa, että Veikkausliiga on huippu-urheilua ja Playoff-sarja on viihdettä.

P.S. Juonipaljastus: Playoff-sarjassa ei luultavasti haeta KuPSille uutta maalivahtia. Jos oli nimittäin kenttäpelaajien tasossa toivomisen varaa, nähdyt maalivahdit eivät saaneet edes silmiänsä kiinni.