Koronaviruskaan ei pysäyttänyt Qatarin MM-stadionien rakennustöitä – ”Olen huolissani viruksesta, mutta tarvitsen rahaa”

© Kuva: Getty Images
Moisanderin Werder vetoideana! Lue ennakko & lunasta talletusbonus!

Qatarin vuoden 2022 MM-kisojen epäinhimillisistä ja orjuutta muistuttavista stadionrakennustöistä on kirjoitettu vuosien varrella paljon. Ulkomailta tulevat rakennustyöläiset tekevät ylipitkää päivää mitättömän pienellä palkalla ja asuvat kehnoissa olosuhteissa saaden vain vähän ravintoa. Passi on otettu monissa tapauksissa työntekijöiltä pois. MM-kisojen rakennustöiden kerrotaan vaatineen tuhansia ihmishenkiä.

Suomifutis on kirjoittanut Qatarin MM-kisojen valmistelujen ongelmista muun muassa tässä, tässä, tässä ja tässä jutussa. Mikään ei kuitenkaan tunnu vuosien varrella muuttuneen, vaikka upporikas Qatarin valtio onkin saanut osakseen ankaraa kansainvälistä arvostelua. Ei, vaikka Huuhkajat jättikin Qatarin harjoitusleirinsä väliin Riku Riskin näyttämän mallin mukaisesti ja maajoukkueen kannattajien vastustettua ajatusta.

Nyt koronaviruspandemia on ottanut tiukan kuristusotteen koko maailmasta. Qatarissa oli todettu maanantaihin mennessä 634 vahvistettua koronavirustartuntaa (lähde: Statista) ja yksi viruskuolema. Selvä enemmistö tartunnan saaneista on Qatarissa työskenteleviä ulkomaalaisia työntekijöitä.

Tästäkin huolimatta Qatarin stadionrakennustyöt jatkuvat entiseen malliin, vaikka maan hallitus onkin kieltänyt ”kaikenlaiset kokoontumiset” pandemian takia. Guardianin julkaiseman jutun mukaan täydet linja-autot kuljettavat rakennustyöläisiä töihin, työpäivät ovat edelleen ylipitkiä eikä terveystarkastuksia juurikaan tehdä.

Rakennustöiden jatkumisen on muun muassa Isossa-Britanniassa todettu olevan edelleen mahdollista ja turvallista, kunhan työntekijät huolehtivat kahden metrin turvavälistä. Laajalti käytössä olevat etäisyyssuositukset eivät kuitenkaan Qatarissa toteudu. Vierastyöläiset nukkuvat työleireillään 8-10 henkilön yhteisasumuksessa ja heidän viedään työmaalle busseilla, joihin ahdetaan jopa 60 ihmistä.

Rakennustyöläiset majoittuvat Qatarissa muun muassa tämänkaltaisissa majoitustiloissa. Kuva vuodelta 2017. Kuva: Getty Images

– Olen hyvin huolissani viruksen saamisesta, mutta tarvitsen rahaa, sanoi Guardianille eräs 14 tunnin työpäivä tekevä kenialainen rakennustyöläinen, joka ei tosin MM-projektissa työskentele.

Eräs nepalilainen vierastyöläinen, joka rakentaa Qatariin parkkihallia, kertoi, että hänen verenpaineensa mitataan ennen jokaista työvuoroa.

– Käytän itse ostamaani hengityssuojainta. He, joilla ei suojainta ole, peittävät suunsa kangaspalalla, mies totesi.

Vaikka Qatarissa on suljettu kuntosalit, elokuvateatterit, ostoskeskukset ja pankit koronaviruksen takia, eikä kokoontumisia sallita puistoissa tai rannoilla, pakotetaan rakennustyöläiset edelleen työmailleen.

Qatarissa puurtavat vierastyöläiset eivät saa vaihtaa työpaikkaansa ilman työnantajan lupaa. Käytäntöä on kuvattu moderniksi orjuudeksi. Käytännön kieltävä lakimuutos säädettiin viime lokakuussa, mutta se ei ole vielä astunut täytäntöön.

MM-kisat pelataan Qatarissa 21.11.-18.12.2022.

Kuva: Getty Images
Moisanderin Werder vetoideana! Lue ennakko & lunasta talletusbonus!