Näkökulma: Kaipaatko futispelejä, jalkapalloilija? Ole siis hyvä ja pysy kotona

© Kuva: Getty Images

Huomenna on se päivä. Lankalauantaina, 11. huhtikuuta piti pelata veikkausliigakauden 2020 avauskierros. Otteluohjelmassa olivat ottelut Haka-Lahti, Inter-Ilves, HJK-RoPS, KuPS-Honka ja SJK-IFK Mariehamn.

Vaan eipä pelata. Siitä piti huolen koronaviruspandemia, joka keskeytti pelit eurooppalaisissa – ja itse asiassa lähes koko maailman – jalkapallosarjoissa ja lykkäsi pohjoismaisen jalkapallokauden alkua. Alustavasti suomalaisen jalkapallokauden toivotaan alkavan kesäkuussa, mutta voi olla, että starttia joudutaan siitäkin vielä rutkasti lykkäämään.

Uudenmaan maakunnan tilapäinen eristäminen ei edes mahdollistaisi RoPS:n saapumista Töölöön tai Hongan matkaa Kuopioon. Suurempana kynnyksenä on tietysti se, että kaikenlaiset yleisö- ja massatapahtumat on peruttu. Valtioneuvosto on kehottanut myös välttämään kaikkia yli kymmenen hengen kokoontumisia ja pitämään fyysistä etäisyyttä muihin ihmisiin.

Maltti on valttia

Tunnustan, että jalkapallonnälkä on itselläni valtava, ja vain lisääntyy päivä päivältä. Olen varma, että samoja tuntemuksia on miljoonilla muillakin jalkapallofaneilla. Voin vain kuvitella, millainen se nälkä jalkapallon pelaajilla on.

Juuri siitä syystä jalkapalloilijoilta kysytään nyt malttia. Sitä eivät ole osoittaneet ne HJK:n, HIFK:n ja Gnistanin pelaajat, jotka ovat kokoontuneet höntsäämään Töölöön tiettävästi noin kahdenkymmenen pelaajan joukolla (lue uutinen). Kuulopuheiden perusteella ongelma ei toki rajoitu vain Helsinkiin, vaan samanlaista vastuuttomuutta on ollut muuallakin Suomessa – joskaan en voi kotisohvaltani tiedon paikkansapitävyyttä vahvistaa.

En suostu uskomaan, että kyse olisi tietämättömyydestä. Varmasti jokainen Töölössä viime aikoina pelanneista osaa lukea ja on katsonut uutisia. Jokaisen pitäisi ymmärtää, että kieltoja ja rajoituksia ei aseteta kiusantekona, vaan niiden taustalla on perusteellisia järkisyitä.

Covid-19 ei ilmene kaikilla hengitysvaikeuksina, kuumeiluna tai vaikeana yskänä, vaan monet viruksen kantajista voivat olla täysin oireettomia. Paras tapa hillitä viruksen leviämistä on vältellä ihmiskontakteja ja pysyä kotona. Yksikään jalkapalloilija ei voi olla varma siitä, etteikö juuri hän ole viruksen kantaja, joka tartuttaa pöpön myös treenikaveriinsa.

Kuunnelkaa nyt tarkkaan, jalkapalloilijat: jos haluatte, että tänä vuonna sarjapelejä vielä pelataan, on kehotukset syytä ottaa tosissaan.

Suomen koronavirustartuntojen määrä on kasvanut tasaisesti, ja 3 000 vahvistetun tartunnan raja lähestyy. Rajoitustoimien avulla tilanne ei ole räjähtänyt käsiin, mutta varsinaisesti kurissakaan epidemia ei ole. Monet suhtautuvat kehotuksiin kunnioituksella, mutta jalkapalloilijoiden kurittomuus on paitsi lajille iso imagotappio niin myös kanssaihmisten terveydelle vaarallista.

Suomen rajoitukset ovat olleet edelleen verrattain maltillisia joihinkin muihin maihin verrattuna. Totaalinen ulkonaliikkumiskielto on ollut Italiassa voimassa tänään tasan kuukauden ja sitä ollaan jatkamassa vielä ainakin reilut kolme viikkoa. Saksassa puolestaan kokoontumisrajoitus rajattiin jo kauan sitten kahteen henkilöön Suomen kymmenen sijaan. Saksassa, Ranskassa, Italiassa ja Espanjassa luvattomasta ulkoilusta sakotetaan.

Jokainen uutisia seurannut tietää, että pandemian paheneminen on edellyttänyt ”viruslinkoja”. Tällaisia olivat muun muassa Ischglin hiihtokeskus Itävallassa, Heinsbergin karnevaalitapahtuma Saksassa ja Milanossa pelattu Mestarien liigan ottelu Atalanta-Valencia. Kukaan ei varmasti toivo, että jalkapallo saisi kunnian olla myös Suomessa viruslinko.

Olkaa kiitollisia, että juoksulenkit vielä sallitaan

Pääsiäisviikko on ollut Suomessa aurinkoinen ja vuoden aikaan nähden lämmin. Nurmikot vihertävät, lokit rääkyvät, ja ajankohta olisi mitä ihanteellisin kauden alkamiselle. Yhteiset ulkoharjoitukset voivat kuitenkin pahimmillaan johtaa siihen, että koko kausi 2020 jää pelaamatta.

Ei veikkausliigapelaajilla välttämättä ole kodeissaan juoksumattoja tai kuntopyöriä. Moni asuu kerrostalossa, joten omaa autotallia tai pihaa palloharjoituksiinkaan ei kaikilla ole. Toistaiseksi Suomessa on kuitenkin pärjätty ilman ulkonaliikkumiskieltoa, joten puistoihin ja lenkkipoluille pääsy on ollut mahdollista.

Jolleivät jalkapalloilijat(kin) osaa kuitenkaan ottaa kehotuksia kotona pysymisestä tosissaan, ja sanoa itse järjestetyille joukkueharjoituksille kiitos ei, saadaan Suomessa unohtaa pian ne juoksulenkitkin. Sellaiseen tilanteeseen ovat joutuneet sopeutumaan La Ligan ja Serie A:n miljonääritkin, mutta heillä saattaa olla kellareissaan ja takapihoillaan vähän viihdyttävämmät harjoittelumahdollisuudet.

Pääsiäisviikonloppuna monen kansalaisen houkutus poistua kotoaan mökeille, puistoihin tai jokivarsiin on varmasti vain kasvamaan päin. Kelit kuitenkin lienevät huhtikuussa ja toukokuussa yhä vain vetävämpiä, joten pääsiäinen on varmasti myös hyvä aika alkaa harjoitella itsehillintää ja mielenhallintaa. Hiljennytään pääsiäisen viettoon.

Tuskin kukaan fani tai pelaaja haluaa, että kokoontumiset kielletään kokonaan tai kausi joudutaan perumaan. Siksi vastuullisin mahdollinen teko suomalaisilta jalkapalloilijoilta on juuri nyt kunnioittaa linjauksia ja satsata omatoimiharjoitteluun. Siihen tarjoaa materiaalia kotisivuillaan myös vaikkapa Palloliitto.

Arvoisat jalkapalloilijat: jos haluatte pelata tällä kaudella jalkapalloa, niin malttakaa mielenne ja älkää aloittako vielä. Kärsivällisyys palkitaan kyllä.

Heikki Kuparinen
@Heykki80