Näkökulma: Borussia Dortmund-Bayern München – seuraa näitä kolmea taisteluparia!

Der Klassiker 26.5.2020
© Kuva: Getty Images

Tänään on luvassa alkukesän, rohkenisinko sanoa, heittämällä seksikkäin kamppailu Der Klassikerin muodossa. ”Saksan Clasicossa” vastakkain asettuvat Borussia Dortmund ja Bayern München.

Lähtöasetelmat otteluun ovat todella herkulliset ja paljon on muuttunut seurojen viime kohtaamisesta. Pureudutaan otteluun.

Panos, psykologia & poissaolot

Harvoin voi hyvällä omallatunnolla puhua ottelusta, jossa ratkotaan mestaruutta, mutta näin on ehdottomasti tänään. Tilanne on selkeä. Paineet ovat Dortmundilla. Toisena majailevan BVB:n ero Bayerniin on neljä pistettä. Mutkat suoriksi ajattelulla mestaruustaistelu on ohi tappiolla, mutta enemmän kuin elossa voitolla. Poissaolot näkyvät alla olevasta twiitistä.

Artikkeli jatkuu twiitin jälkeen.

Ottelun kuva

Aikaisempiin kohtaamisiin on turha peilata liikaa. Molemmat joukkueet ovat tehneet käytännössä 180 asteen käännöksen edellisestä kohtaamisesta. Dortmundin tapauksessa on systeemi vaihtunut 4-2-3-1-muodosta 3-4-3-muotoon ja joukkue on lisännyt kaksi laadukasta hankintaa palapeliin.

Toinen heistä on kenties maailman lupaavin kärki, ja tappava viimeisteilijä Erling Håland. Toinen on isokokoinen taistelija keskikentän pohjalle Emre Canin muodossa. Canin rooli korostuu, sillä Axel Witsel palaa tänään todennäköisesti vasta penkille.

Bayernin tapauksessa Hansi Flick otti ohjat Niko Kovačin potkujen jälkeen 3.11.2019, ja edellinen Dortmund-kohtaaminen oli vasta Flickin toinen ottelu Bayernin peräsimessä. Lopputulos oli Flickille mieleenpainuva, kun Bayern kukisti Dortmundin kotonaan 4-0-lukemin. Tarkastellaan lyhyesti muutama taktinen aihio illan otteluun.

Dortmundin peliin kuuluu kolme olennaista prinsiippiä:

  1. Laitojen ylimiehittäminen
  2. Pelipaikkojen vaihto viimeisellä kolmanneksella
  3. Nopeat vastahyökkäykset

Ensimmäisessä pointissa BVB hyödyntää erityisesti välikaistoja ja “wingbackien” taustakiertoja. Tähtipoika Jadon Sancho on kuitenkin ottanut COVID-19:n aikana ”muutaman” kesäkilon, ja hän ei näytä tällä hetkellä huippu-urheilijalta. Ottelukunnon rakentaminen vie aikaa, joten Sancho tuskin avaa. Se taas syö pois ylimiehityksen etuja, sillä Thorgan Hazard on huomattavasti suoraviivaisempi vaihtoehto, ja Sanchon sekä Achraf Hakimin yhteys on maaginen.

Pelipaikkojen vaihdoilla kannattaa erityisesti kiinnittää huomiota Julian Brandtin sekä Thorgan Hazardin horisontaaliseen liikkeeseen. Enemmän tästä periaatteesta voit lukea Dortmund-Schalke-ottelun alla julkaisemastamme taktisesta analyysista.

Kolmas periaate on varsin suoraviivainen käsite, eli heti kun Dortmund katkoo tai vie pallon, joukkue pyrkii iskemään täyttä häkää vastaan. Tänään on kuitenkin vastassa Bayern München, joka on todella joustava joukkue taktisesti sekä kykenee mukautumaan peliin vastustajan mukaan. Jos Dortmund panostaa laitoihin, Bayern menee läpi keskeltä ja vice versa.

Bayern pyrkii todennäköisesti rakentamaan ”kolmen alakerralla”, eli yksi keskikentistä tippuu auttaman toppareita. Tämä venyttää Dortmundin prässiä ja auttaa etenemisessä. Jos Dortmund mielii prässätä korkealta, se avaa suoraviivaisia, vertikaalisia syöttövaihtoehtoja Bayernin pallovarmalle alakerralle. Jos Dortmund asettuu keskiblokkiin, Bayern tuo palloa ylöspäin kaikessa rauhassa.

Itse suosisin Dortmundina jälkimmäistä vaihtoehtoa kera tilannekohtaisen korkean prässin. On parempi houkutella Bayern alhaiseen tempoon ja pyrkiä itse nostamaan sitä sauman tullen. Korkean oktaanin lähestymistapa läpi ottelun auttaisi samalla Bayernia, joten manipulaatio temmon suhteen on avainasemassa.

Kaikki ratkeaa lopulta siihen, kumpi heiluttaa tahtipuikkoa itselleen suotuisasti pelin temmon kannalta, ja kumpi pystyy olemaan sitä kautta keskittyneempi läpi ottelun. Virheitä ei pidä pelätä, mutta virheisiin ei saa sortua. Paradoksi.

Isossa roolissa ovat myös keskikenttien pohjat Leon GoretzkaJoshua Kimmich vastaan Thomas Delaney-Emre Can sekä Bayernin laitapakit vastaan Dortmundin wingbackit.

Kaksinkamppailut

Jalkapalloa lähestytään yleensä systeemi vastaan systeemi -näkökulmasta, mikä on enimmäkseen fiksua, sillä kentällä pelaa 22 pelaajaa samaan aikaan. Se on poikkeuksellisen paljon joukkueurheiluissa.

Samalla on kuitenkin syytä kiinnittää huomiota kentällä tapahtuviin kaksinkamppailuihin ja siihen, miten joukkueet pyrkivät ajoittain löytämään etuja ”mismatcheilla” eli yhteensopimattomuudella, mikä on erittäin könkänen suomennos. Käytän mieluummin englanninkielistä termiä.

Listaan kylkeen kolme taisteluparia illan ottelusta.

Achraf Hakimi vs. Alphonso Davies

Iso osa ottelua on, kumman laitapakit tai wingbackit kykenevät heiluttamaan vaakaa oman joukkueensa eduksi. Pelin virtaus ja paine ovat avainasemassa siinä, kumpi hallitsee tempoa. Se vaikuttaa olennaisesti myös joukkueiden prässipelaamiseen sekä pallonhallintajaksoihin.

Selkeästi mielenkiintoisin laitakamppailu nähdään superlupausten Hakimin ja Alphonso Daviesin välillä. Verrataan heitä hieman alla näkyvän twiitin myötä.

Artikkeli jatkuu twiitin jälkeen.

Erling Håland vs. Robert Lewandowski

Toinen herroista on todennäköisesti maailman paras klassinen ysi tällä, ja toinen on maailman lupaavin. On sanomattakin selvää, että molemmat ovat maalintekijöiden aatelia. Jälleen saamme hyvää vertailua tilastotwiitin avulla.

Artikkeli jatkuu twiitin jälkeen.

He pystyvät kiusaamaan puolustajia puhtaasti urheilullisuudellaan ja voimallaan. Molemmat ovat myös todella kliinisiä viimeistelijöitä, joten katseet kääntyvät väkisin heihin. Maalintekijät ratkovat tunnetusti otteluita.

Erling Håland on todennäköisesti vielä monipuolisempi ja liikkuvampi versio Robert Lewandowskista, mutta Hansi Flickin alaisuudessa Lewandowski on myös monipuolistanut peliään ja liikkuu nykyään huomattavasti laajemmin.

Artikkeli jatkuu twiitin jälkeen.

Emre Can vs. Leon Goretzka

Der Klassikerissa keskikentän pohjat ovat isossa roolissa. Molemmat joukkueet lähestyvät peliä kahden ”puolustavan” keskikentän kautta. Tällä kertaa nähdään maajoukkueesta tutut kilpakumppanit vastakkain.

Vaikka kyseessä on siis tupla-pivot molemmilla, saksalaiset kilpakumppanit tulkitsevat roolia hieman eri tavoin. Leon Goretzka on selkeästi enemmän box-to-box-tyyppinen pelaaja ja huomattavasti maalivaarallisempi kuin Can. Can on todennäköisesti hieman vahvempi puolustussuuntaan, ja vaikka hän täyttää monet box-to-box-pelaajan kriteerit, hän istuu mielellään hieman alempana kenttää ja tekee vähemmän vertikaalisia juoksuja kuin Goretzka.

Molemmat saksalaiset joutuvat isoon testiin, sillä Can on edelleen hieman ”uusi hankinta” sekä kuumakalle. Vaikka Goretzka esiintyi hyvin Kimmichin parina Frankfurtia vastaan ja on pelannut usein toisena pohjana, ei hän kuitenkaan perinteisessä mielessä ole sitä. Systeemit ovat kuitenkin käytännössä räätälöityjä molemmille ja varsinkin Goretzkan pallottomia nousuja kannattaa seurata.

Popkornit esiin

Panosta ei ottelusta puutu ja molemmat joukkueet ovat täynnä tähtiä ja maailman lupaavimpia nuorukaisia. Yksi nimi on tähän loppuun vielä mainittava, muuten tämä ei olisi Der Klassiker. Müller. Thomas Müller.

Müller tulkitsee tilaa uskomattoman tehokkaasti eikä käytännössä pelaa ketään vastaan. Se saattaa kääntää ottelun Bayernin eduksi. Vastaus on lopulta yksinkertainen. Jos systeemi toimii ja joukkue pelaa hyvin, näkyy Müller usein. Jos homma ei toimi, niin ei toimi myöskään Müller. Kohta päästään nauttimaan!

Borussia Dortmund-Bayern München alkaa tänään tiistaina kello 19.30 Suomen aikaa. Viasat ja Viaplay näyttävät ottelun.

Näin saat Viaplayn itsellesi hintaan 9,99 €/kk!

  1. Siirry Viaplayn sivuille TÄSTÄ.
  2. Valitse haluamasi paketti ja tee tilaus.
  3. Tilaus ei sido minkäänlaiseen määräaikaisuuteen.

Kim Keränen
Twitter: @KeranenKim @FudisCorner

Eurooppa-liigan finaalissa vedetään tunteella! ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️