Euroopan jalkapalloliitto UEFA linjasi keskiviikkona, että ensi kauden Mestarien liigan ja Eurooppa-liigan karsinnat pelataan yksiosaisina pudotuspeleinä. Ainoana poikkeuksena on Mestarien liigan viimeinen karsintakierros, joka pelataan normaalisti kaksiosaisena.

Syynä tähän on koronaviruspandemian aiheuttamat muutokset jalkapallokalenteriin, johon pitää nyt olosuhteiden pakosta mahduttaa paljon pelejä pienelle aikavälille. Lähes kaikki eurooppalaiset sarjat ovat olleet keskeytettynä usean kuukauden tai joutuneet viivyttämään avauskierrostaan. Joissain maissa, kuten Ranskassa, Belgiassa ja Hollannissa, jalkapallokausi lopetettiin kokonaan koronan takia.

Suomesta eurokentillä ovat mukana Veikkausliigan mestari Kuopion Palloseura, hopeajoukkue FC Inter, eurolopputurnauksen voittaja Honka sekä Suomen Cupin voittaja llves. KuPS aloittaa karsintaurakkansa Mestarien liigan ensimmäiseltä karsintakierrokselta. Inter, Honka ja Ilves aloittavat samasta vaiheesta Eurooppa-liigan puolella.

Koska karsintaottelut pelataan yksiosaisina, kotijoukkue määräytyy arpomalla. Tämä tarkoittaa sitä, että pahimmassa tapauksessa Suomessa ei pelata yhtäkään eurokarsintapeliä. Ja vaikka arpa toisikin europelejä kotimaan kentille, ei UEFA anna tämänhetkisen tiedon mukaan päästää yleisöä karsintaotteluihin lainkaan. Määräykset saattavat kuitenkin vielä muuttua.

– UEFA arvioi tilannetta säännöllisesti ympäri Eurooppaa ja tekee yhteistyötä paikallisten viranomaisten kanssa selvittääkseen, milloin katsojat voisivat asteittain palata, kommentoi UEFA tiedotteessaan.

KuPS:n toimitusjohtaja Jarmo Heiskanen kertoi Helsingin Sanomien haastattelussa, että heidän tietojensa mukaan UEFA:lta saatavat osallistumiskorvaukset pysyvät kuitenkin ennallaan. Hän toivoo katsojatilanteen vielä muuttuvan.

– Toivottavasti tähän tulisi muutoksia, mutta tämänhetkisen tiedon mukaan otteluihin ei päästetä UEFA:n oman linjauksen mukaan lainkaan katsojia, eikä se tietenkään ole silloin aivan sama asia, kommentoi Heiskanen HS:lle.

Kuopion Palloseura voitti viime vuonna Eurooppa-liigan ensimmäisellä karsintakierroksella valkovenäläisen Vitebskin yhteismaalein 3-1. Kuva: Juha Tamminen

Tavallisesti europelien lähetysoikeudet kuuluvat kotijoukkueelle, mutta KuPS:n ymmärryksen mukaan pelaavien joukkueiden on nyt tarkoitus jakaa lähetysoikeudet.

Mestarien liigan ensimmäinen karsintakierros alkaa 18. elokuuta ja Eurooppa-liigan 27. elokuuta. (Voit lukea tämän ja ensi kauden europelien aikatauluista tarkemmin TÄÄLTÄ)

Kotimaan kentillä Veikkausliiga-joukkueet pääsevät heti kauden alkaessa pelaamaan yleisön edessä, joskin joitain viranomaisrajoituksia on vielä voimassa. KuPS ilmoitti torstaina tiedotteessaan, että heinäkuusta eteenpäin sen kotistadionin, Kuopion keskuskentän, yleisökapasiteetti on noin 2000 katsojaa. Stadion on jaettu neljään erilliseen lohkoon, joissa ottelua seuraavat katsojat eivät tule olemaan kosketuksissa toisten lohkojen katsojien kanssa.

– Rajoitettu kapasiteetti aiheuttaa meidän ottelutapahtumiin ja niiden järjestelyihin uudenlaisia haasteita, mutta uskon, että kaikki tulee menemään niin hienosti kuin tällaisena aikana vain on mahdollista. Toivon ja uskon, että kuopiolaiset jalkapalloihmiset ihmiset ymmärtävät poikkeuksellisen tilanteen ja sen mukanaan tuomat haasteet, Kuopion Palloseuran toimistopäällikkö Juuso Hartikainen kommentoi.

Suomessa on vielä tämän kuun ajan voimassa 500 katsojan yleisörajoitus. Ykkösessä pelaava Vaasan Palloseura ilmoitti torstaina, että sen kauden avausottelu MuSaa vastaan on siirretty kesäkuun 27. päivältä heinäkuun 15. päivälle juuri sen takia, että tuolloin otteluun on mahdollista ottaa enemmän katsojia sisään.