Tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen (Kesk) on vastannut kansanedustaja Pauli Kiurun (Kok) kirjalliseen kysymykseen torstaiaamuna. Kysymyksen määräaika umpeutui jo maanantaina 1.6.

Kososen vastaus jättää kuitenkin vielä paljon tulkinnanvaraa. Vastauksen tärkein anti on oikeastaan tässä:

– Valtioneuvosto tarkastelee periaatepäätöksen yleisötilaisuuksia koskevia ohjeita, sekä arvioi niiden tarkoituksenmukaisuutta lähiaikoina, virallisessa vastauksessa kerrotaan.

Veikkausliiga käynnistyy heinäkuun alussa. Kansallinen liiga ja Ykkönen sen sijaan pyörähtävät käyntiin jo kesäkuussa. On siis selvää, että ohjeistuksilla on seurojen näkökulmasta kiire.

Edelleen lähtökohta on se, että yleisötilaisuuksissa saa olla yli 50 henkilöä, mutta alle 500. Toisin sanoen yli 500 hengen yleisötapahtumia ei edelleenkään ole vastauksen pohjalta mahdollista järjestää. Kososen vastauksessa vastuuta annetaan järjestävälle taholle sekä aluehallintovirastoille.

– (Aluehallinto) Virastoja on kehotettu harkitsemaan näiden ohjeiden asettamista yli 50 henkilön, mutta enintään 500 henkilön yleisötilaisuuksien järjestämisen välttämättömäksi edellytykseksi. Ohjeiden yksityiskohtainen soveltaminen on aina järjestäjän vastuulla. Tilaisuuksien ja toiminnan järjestäjät voivat laatia omia tilanne-, toiminta- tai tapahtumakohtaisia tarkempia suosituksiaan, joissa on otettava huomioon aluehallintoviraston päätökset.

Kiurun mukaan vastauksessa on kuitenkin seurojen kannalta pientä toiveikkuutta. Kiuru tulkitsi Kososen vastausta nettisivuillaan ja listasi sen tärkeimpiä kohtia. Kiurun mukaan Kososen lyhyessä vastauksessa kesti kohtuuttoman kauan. Alla muutama nosto Kiurun nettisivuilta.

Lue Kiurun haastattelu aiheeseen liittyen tästä.

  • Vastuu on aluehallintovirastoilla ja tapahtumien järjestäjillä
  • Tämä antaa pienen mahdollisuuden paikalliseen tapauskohtaiseen harkintaan (oma tulkinta)
  • Huhujen mukaan tällaista olisi jo vireillä
  • Nähdäkseni tämä lyhyt vastaus olisi voitu antaa jo yli kaksi viikkoa sitten

Kososen vastaus kokonaisuudessaan löytyy täältä (Kiurun nettisivut).