Näkökulma: TPS hankki vihdoin uskottavat kasvot, mutta uppoaako Jonatan Johansson seuran mukana?

© Kuva: Juha Tamminen

Maajoukkuelegenda Jonatan Johansson on Veikkausliigan hännillä olevan TPS:n uusi päävalmentaja. Johanssonin palkkaus oli turkulaisseuralta iso hauiksennäyttö, jollaista seuralta on pitkään odotettukin. Mutta minkälainen työmaa Johanssonia Palloseurassa odottaa, ja ottiko Johansson jopa ison riskin uransa kannalta?

Johanssonin peliura oli komea, mutta hänen valmennusuransa on vasta alkanut. Johansson on työskennellyt apuvalmentajana isoissa pesteissä, kuten Rangersissa ja Huuhkajissa. Päävalmentajakokemusta on kuitenkin vain Skotlannin toiselta sarjatasolta, Greenock Mortonista. Ensimmäinen päävalmentajapesti päättyi ennen aikojaan keväällä 2019, joten Johanssonilla on iso näytönpaikka TPS:ssä.

Johanssonin pelitavalliset asiat ovat allekirjoittaneelle vielä hämärän peitossa, joten siihen on turha ottaa kantaa. Selvää on kuitenkin se, että TPS halusi lähettää Johanssonin palkkaamisella viestin: Palloseura haluaa rakentaa jotain pysyvämpää.

Kirjoitin alle 24 tuntia ennen Tommi Pikkaraisen potkuja ja Johanssonin palkkaamista näkökulman, jossa toin esille TPS:n surullisen tilanteen. TPS:n omat kasvatit tekevät maaleja muissa seuroissa, kun taas seura itse on hankkinut pääasiassa ulkomaalaisvahvistuksia. Sen lisäksi esimerkiksi Matej Hradecky halusi siirtyä pois Tepsistä nimenomaan pelitapaan liittyvien syiden takia.

Johanssonin palkkaaminen oli käytännössä vastakohta sille, minkä kuvan TPS on itsestään antanut viime vuosina. Nyt TPS halusi ison nimen ja niin sanotun oman pojan tuomaan kasvot seuralle. Siinä se onnistui.

TPS nousi yhdellä palkkauksella jokaisen liigaseuraajan huulille, ja siitä tuli kertarysäyksellä huomattavasti houkuttelevampi seura esimerkiksi yhteistyökumppaneiden suuntaan. Yhtäkkiä TPS oli Veikkausliigan suurin puheenaihe. Jopa seuran nettisivut kaatuivat, kun kaikki halusivat lukea uutisen Johanssonista. Tällaista TPS on ehdottomasti kaivannut.

Vielä on tietysti liian aikaista sanoa yhtään mitään siitä, miten Johansson tulee suoriutumaan rakkaassa seurassaan. Ja siitä päästäänkin tämän näkökulman toiseen aiheeseen. Onko TPS Johanssonille mahdollisuus vai valtava uhka?

Valtava työmaa

Johansson on yksi harvoista nykypäivän suomalaisista valmentajista, jotka ovat tehneet uraa ulkomailla. Johansson on omalla peliurallaan tehnyt lähtemättömän vaikutuksen Skotlannissa ja Englannissa, mikä edesauttoi myös valmennustöiden saamisessa. Silti suomalainen valmentaja esimerkiksi Rangersin kaltaisessa organisaatiossa on upea menestystarina jo itsessään.

Nyt Johansson jätti Skotlannin kentät ja hyppäsi suomalaisen jalkapallon syvään päätyyn. On sanomattakin selvää, ettei TPS ole organisaationa tänä päivänä lähellä edes Suomen kärkeä. Johansson joutuu likaamaan kätensä rakkaan Palloseuran kanssa oikein kunnolla. Töitä nimittäin riittää.

TPS:ää ennen Tommi Pikkaraista valmentanut Mika Laurikainen suorastaan uupui päävalmentajan roolissa. Työmäärä oli niin valtava. Siihen päälle sellainen tosiasia, että TPS teki viime kaudella Ykkösessä yli 300 000 euron tappiot. Tällainen työympäristö Johanssonia odottaa Turussa. Toivottavasti maajoukkuelegenda on siihen valmis.

Johanssonin työsarkaa ei myöskään helpota se, että TPS:llä on valitettavan heikko pelaajamateriaali Veikkausliigaan. Johansson saanee parhaimmassa tapauksessa yhden tai kaksi vahvistusta, mutta sen jälkeen viimeistään kassa ammottaa tyhjyyttään.

Näissä olosuhteissa Johanssonin olisi käännettävä TPS:n kurssi ja säilytettävä sarjapaikka. Ja siinä ei historia tai mikään muukaan vipuvarsi auta. Pisteet on haettava kentältä.

Toivon vilpittömästi, että Johansson onnistuu TPS:ssä. Uhkakuvana on tilanne, jossa Johansson menettää nopeasti sädekehän ympäriltään Tepsin rämpiessä. Sen jälkeen ulkomaan kentät saattavat olla hyvin kaukainen haave. Mutta nimenomaan uhkakuvien takia nostan entistä enemmän hattua Johanssonille. Hän on valmis töihin.

Juho Hirvonen
Twitter: @jkhirvonen


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.