Maanantaina moni hieraisi silmiään, kun Ykkösessä pelaava KPV tiedotti uudesta päävalmentajastaan. Kokkolan ylpeyden otti haltuun kiistelty jalkapallohahmo Miika Juntunen. Päätös kertoo paljon KPV:n urheilujohtamisesta sekä Miika Juntusesta itsestään. Samaan aikaan Ykkösessä nähtiin myös hyvin toisenlainen valmentajrekrytointi.

KPV oli ajautunut Ykkösessä ikävään tilanteeseen Jani Uotisen johdolla. Viime kauden päätteeksi KPV putosi liigasta karsintojen kautta, mutta Uotinen sai jatkaa pestissään. Uotinen toi Veikkausliigan loppukaudella KPV:n pelaamiseen erinomaisen piristysruiskeen, joka ei lopulta riittänyt suoraan sarjapaikkaan. Tällä kaudella nousijakandidaatin kausi Ykkösessä lähti surkeasti käyntiin ja pian KPV:n omistaja Matti Laitisen puhelin soi.

Myyntimies soitti Laitiselle ja teki työtään.

– Sopimus syntyi kun otin yhteyttä Matti Laitiseen, jonka tunsinkin jo entuudestaan. Kyselin tilannetta ja siitä keskustelut lähtivät etenemään.

Soittaja oli Miika Juntunen, joka tuomittiin Oulun käräjäoikeudessa keväällä 2019 törkeästä kirjanpitorikoksesta ja törkeästä veropetoksesta yhdeksän kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Juntunen on jalkapallopersoona, jonka valmennuskokemus on luvalla sanottuna ohut. Juntusen palkkaus nosti KPV:n kertaheitolla Ykkösen mielenkiintoisimmaksi joukkueeksi. Kävi otteluissa sitten miten tahansa.

Siitä nähtiin jo osviittaa tiistaina, kun KPV harjoitteli ensimmäistä kertaa Juntusen alaisuudessa. Kokkolan keskuskentällä parveili runsaasti ihmisiä katsomassa KPV:n harjoituksia. Samaan aikaan KPV:n nettikaupassa ”Miiga”-t-paidat olivat loppuunmyyty. Tarina ei kerro, kuinka paljon paitoja oli painettu, mutta se antaa osviittaa Juntusen taidosta myydä omalla nimellään lähestulkoon mitä tahansa.

Juntunen on myyntimies. Sitä ei käy kieltäminen. Hän on tehnyt nimeään suomalaisessa jalkapallossa kyseenalaisin keinoin, joista myös Oulun käräjäoikeus häntä muistutti. Juntusen tapana on tuoda joukkueensa ympärille mediaseksikästä pöhinää, josta hän useimmiten myös käärii oman osuutensa. Juntusen johtama seura ja hänen valmentamansa pelaajat ovat tässä kaupanteossa sijaiskärsijöitä.

Juntusella on erityinen lahja kerätä huomio itseensä. Hän on tavallaan Suomen kenttien José Mourinho, tosin sillä erotuksella, ettei Juntunen ole valmentajana voittanut yhtään mitään. Sen sijaan sillat ovat palaneet useaan suuntaan. Se on satavarmaa, että Juntunen tuo KPV:lle täysin uudenlaisen mediahuomion. Sen kylkiäisenä luultavasti jonkun euronkin.

Täysin toinen asia on, mitä Juntusen palkkaus kertoo KPV:sta ja siitä, miten seuran urheilullisia päätöksiä tehdään.

Kaksi palkkausta, kaksi eri toimintatapaa

Huomionarvoista on se, että Juntunen voi hyvinkin johdattaa KPV:n takaisin liigaan. Hänen työtänsä ei voi arvioida etukäteen, eikä se olisi edes reilua. Juntusella on Kokkolassa varsin kilpailukykyinen joukkue, joka on alisuorittanut alkukaudella. Juntusen pelifilosofiasta on vielä täysin turha edes keskustella, koska se nähdään vasta hiljalleen kauden mittaan.

KPV palkkasi uudeksi päävalmentajakseen Miika Juntusen ja heti alkoi Kokkolassa tapahtumaan. Kuva: Juha Tamminen.

Juntusen omat kommentit antavat kuitenkin vahvan signaalin siitä prosessista, miten päävalmentaja on seuraan hankittu. Eikä se signaali ole KPV:n kannalta kovin mairitteleva.

Sarjassa KPV:n takana kolmen pisteen erolla majaileva Gnistan vaihtoi myös päävalmentajaa. Kipinä palkkasi uudeksi käskijäkseen Palloliiton entisen koulutuspäällikön ja jalkapallon tohtoriksi väitelleen portugalilaisen Ricardo Duarten. Seuran nettisivuilla Gnistanin hallituksen puheenjohtaja Antti Uusitalo kommentoi palkkausta seuraavasti:

– Kävimme tiiviit keskustelut muutamien liigatason valmentajavaihtoehtojen kanssa, jotka olivat kiinnostuneita Gnistanista ja valmiina auttamaan meitä vaikeassa tilanteessa. Ricardo vakuutti meidät omalla näkemyksellään siitä, miten voimme joukkuetta ja peliämme parantaa näissä olosuhteissa. Hänellä on myös hyvä ja realistinen kuva suomalaisesta jalkapallosta täällä vietetyn parin vuoden ansiosta. Luonnollisesti olemme erittäin iloisia, että Ricardon kaltainen kansainvälisen tason jalkapalloammattilainen liittyy osaksi Gnistan-perhettä.

KPV ei kertonut nettisivuillaan sen tarkemmin siitä, miten Juntunen lopulta Kokkolaan päätyi. Omien sanojensa mukaan Juntunen soitti Laitiselle, jonka ”hän tunsikin jo entuudestaan”. Juntunen möi ja Laitinen osti.

Juntusen ja Laitisen käymä puhelinkeskustelu ei anna kovin ammattimaista kuvaa KPV:n valmentajarekrytoinnista. Minkälainen rooli oli esimerkiksi KPV:ssa managerin statuksella operoivalla Tuomas Moilasella? Oliko Moilanen ollut puhelun kolmantena osapuolena ja kysynyt Juntuselta pelitavallisista nyansseista? Tai siitä, mihin Juntunen on KPV:ta pitkällä tähtäimellä viemässä? Tarina ei kerro.

Eikä pidä silti unohtaa jalkapallon lainalaisuuksia. Duarten Gnistan voi aivan hyvin jäädä Juntusen KPV:n taakse sarjataulukossa, mutta mikä on Juntusen perintö KPV:lle, kun hän aikanaan seuran jättää? Mediahuomion ja paitamyynnistä tulleiden eurojen jälkeen arki koittaa jälleen Kokkolassakin. Jalkapallon arki, jossa pelaajia kehitetään ja otteluita voitetaan tai hävitään. Siihen arkeen Juntusella tuskin on kovinkaan paljon annettavaa, koska hänen pääasiallinen tehtävänsä on myydä, ei valmentaa.

[readmore from=Juntunen-Miika]

Suomalaisessa jalkapallossa on yhä hyvin erilaisia tapoja toimia. Ääripäät ovat jalkapallollisesta näkökulmasta ammattimainen ja puuhastelu. Maanantaina ja tiistaina näimme Ykkösessä molemmat. Jokainen voi vetää johtopäätöksensä, kumpi oli kumpi.

Oulunkylässä ei ensi kaudellakaan pelata liigaa, mutta Gnistanin jalkapalloarki on takuulla laadukkaampaa kuin mitä se oli ennen Duartea. Samaan aikaan Kokkolassa saatetaan sammutella tulipaloja ja toivoa, että Laitisen taloudellinen tuki KPV:lle pysyisi muuttumattomana.