Mitä tapahtui paidalle, jossa tehtiin ”Jumalan käsi” -maali? – ”Tungin sen vain kassiini”

© Kuva: Getty Images

Viime keskiviikkona menehtynyt Diego Maradona antoi jalkapallomaailmalle paljon. Yhtenä kaikkien aikojen pelaajista pidetty Maradona tarjosi jalkapalloyleisölle useita uljaita hetkiä, mutta kaikkein legendaarisin ottelu on México Cityssä vuonna 1986 pelattu MM-kisojen puolivälierä, jossa Maradona teki Englannin verkkoon kaksi ikimuistoista maalia: yhden ”Jumalan kädellä” ja toisen huikealla soololla, jota on ”vuosisadan maaliksikin” tituleerattu.

Mutta missä Maradonan tuossa pelissä käyttämä pelipaita on nyt? Ei hätää, se on nyt turvassa Manchesterissa, Ison-Britannian kansallisessa jalkapallomuseossa. Kiitos siitä, että paita päätyi hyvään talteen kuuluu kyseisessä klassikko-ottelussa pelanneelle Steve Hodgelle, joka kertoi Maradonan paidan tarinan argentiinalaiselle La Nación -lehdelle.

22.6.1986 pelattua ottelua seurasivat miljoonat ihmiset television välityksellä ja 114 580 onnekasta katsojaa monumentaalisen Estadio Aztecan lehtereillä. Diego Maradona taikoi ihmetemppunsa neljän minuutin sisällä pelin 51. ja 55. minuutin välissä, ja oli pelin jälkeen tietysti juhlittu sankari.

Kaikissa otteluista jääneissä kuvissa Maradonalla on yhä Argentiinan pelipaita yllään, mutta hänen pelikassiinsa paita ei päätynyt. Onnekas paidanvaihtaja oli Steve Hodge, joka edusti urallaan muun muassa Tottenhamia ja Nottinghamia.

– Se tapahtui sattumalta. Hän antoi sen minulle tunnelissa pelin jälkeen. Minulla oli paita käsissäni ja kun astuin pukukoppiin, siellä oli paljon ihmisiä: fysioterapeutteja, toimittajia ja valmentaja Bobby Robson juttelemassa joillekin pelaajille.

– He olisivat vihoviimeiseksi miettineet sitä, oliko minulla se paita vai ei. Kukaan ei sanonut minulle mitään, tungin sen kassiini ja vein sen mukanani, Hodge kertasi pelinjälkeisiä tapahtumia.

24 A-maaottelua pelanneen Hodgen paitakokoelman osana paita pysyi vuoteen 2002 saakka. Kun toisen legendan Pelén pelipaita huutokaupattiin kuusinumeroisella eurosummalla, Hodge sai ajatuksen, että Maradonan pelipaidan säilyminen hyvissä käsissä on varmistettava. Hän päätti lahjoittaa sen museoon.

– Menin Prestoniin, jossa museo silloin sijaitsi, ja he lupasivat pitää siitä huolta, Hodge totesi.

Nykyisin museo on siis Manchesterissa, ja paitaa pääsee ihastelemaan 11 punnan sisäänpääsymaksun maksamalla.

Mikäs muuten sen sopivampaa, että Steve Hodgen omaelämäkerran nimi on ”The man with Maradona’s shirt”, eli suomeksi ”Mies, jolla oli Maradonan paita”.

Lähde: AS

LUE MYÖS: Näkökulma: Silloin jokainen meistä halusi olla Maradona

LUE MYÖS: Diego Maradonan kuolinsyy tarkentui – nähtiin viimeisen kerran elossa tiistai-iltana

LUE MYÖS: Katso: Muistatko? Diego Maradona teki jopa lämmittelystä taidetta – Ajaxin pelaaja toisti sen Maradonan kuoliniltana

LUE MYÖS: Katso tunteikas kuvakavalkadi Argentiinasta – näin maassa siirrytään legendaarisen Diego Maradonan kuoleman jälkeiseen aikaan

LUE MYÖS: Pelaaja kieltäytyi osallistumasta Diego Maradonalle omistettuun hiljaiseen hetkeen ja käänsi tälle selkänsä – syyttää legendaa raiskaajaksi ja pedofiiliksi

Eurooppa-liigan finaalissa vedetään tunteella! ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️