Näkökulma: Tilastoista paljastui Huuhkajien suurin läpimurto Nations Leaguessa – ja se on jäänyt aivan liian vähäiselle huomiolle

© Kuva: Juha Tamminen

Lukas Hradecky, Teemu Pukki, Glen Kamara, Tim Sparv, Jere Uronen, Robert Taylor… Hetkinen. Totta se on. Robert Taylor nousi Huuhkajien eniten pelanneiden joukkoon Nations Leaguessa syksyllä 2020. Taylorin upea syksy Huuhkajissa on jäänyt turhan vähäiselle huomiolle.

Markku Kanerva joutui syksyn Nations Leaguen aikana tekemään osittain pakotettuna tietynlaista uusien tai ainakin uusvanhojen pelaajien sisäänajoa. Nyt kun katsoo Huuhkajien syksyä, on helppo sanoa, että sisäänajo onnistui varsin kivuttomasti.

Syyskuussa pelkästään puolustuslinjasta puuttuivat luottotopparit Paulus Arajuuri ja Joona Toivio sekä laitapuolustaja Jukka Raitala. Se avasi uusille pelaajille mahdollisuuden, johon Juhani Ojala, Daniel O’Shaughnessy, Leo Väisänen sekä Nikolai Alho tarttuivat kaksin käsin. Voisi melkeinpä sanoa, että syyskuun otteluissa Irlantia ja Walesia vastaan Huuhkajille kasvoi kokonaan uusi puolustuslinja, kun myös Niko Hämäläinen sai ensikasteensa virallisissa otteluissa A-maajoukkueessa.

Alho pelasi Nations Leaguessa itse asiassa yhdeksänneksi eniten. Syksyn otteluiden jälkeen voi ainakin ensi kesää ajatellen sanoa, että Suomen puolustus on varsin vahva ja leveyttä riittää kiitettävästi.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Glen Kamara on Huuhkajien peliaikakuningas, eikä ihme! Kuva: Getty Images.

Keskikentän keskustassa Glen Kamara ja Tim Sparv olivat jälleen tärkeimpiä vastuunkantajia. Kamaran peliesitykset olivat todella korkealla tasolla illasta toiseen. Ei ole ihme, että Kamara on pelannut eniten minuutteja, jos lasketaan syksyn Nations League ja vuoden 2019 EM-karsinnat yhteen. Kamara on kenttäpelaajista pallollisen pelaamisen kannalta tärkein yksilö. Siitä ei tarvitse väitellä.

Luultavasti Robin Lod olisi yltänyt lähes Kamaran minuutteihin, jos olisi ollut käytettävissä syys- ja lokakuun maaotteluissa. Lod ei päässyt Minnesotasta Huuhkajien mukaan osittain koronaviruksen takia. Marraskuun maaotteluissa Lod oli mukana ja pelasikin molemmissa Nations Leaguen otteluissa täydet minuutit. Myös tehot olivat totutulla tasolla, kun Lod teki maalin Bulgariaa vastaan ja syötti upeasti Pukin osuman Walesia vastaan.

Penkinlämmittäjästä vastuunkantajaksi

Lodin poissaolo avasi, puolustuslinjan poissaolojen tavoin, mahdollisuuden jollekulle toiselle. Tähän mahdollisuuteen tarttui vahvimmin nimenomaan Robert Taylor.

Norjalaisen Brannin hyökkäävä keskikenttäpelaaja on ollut Huuhkajissa pitkään mukana jo pelkästään monipuolisuutensa takia, mutta vastuu on jäänyt hyvin vähäiseksi. Tänä syksynä Taylor sai oikean roolin ja hyppäsi tietyllä tapaa Lodin saappaisiin täyttäen ne todella hyvin.

Kanerva ajoi syksyn aikana 5-3-2-peliryhmityksen Huuhkajien pelitapapankkiin. Ryhmitys ei ollut täysin uusi, sillä myös edellisissä EM-karsinnoissa nähtiin samankaltainen 5-4-1-ryhmitys. Kanerva kuitenkin maksimoi joukkueen vahvuudet 5-3-2-ryhmityksessä, kun kärkeen saatiin samanaikaisesti Teemu Pukki sekä Joel Pohjanpalo.

Näin ollen tiiviiseen keskikentän kolmikkoon aukesi yksi paikka Kamaran ja Sparvin rinnalle. Oikeastaan paikka aukesi 5-3-2-ryhmityksessä nimenomaan Sparvin ja Kamaran yläpuolelle, varsinkin hyökätessä. Tämä rooli oli oikeastaan kuin tehty Taylorille. Ensin siihen kaavailtiin Joni Kaukoa, joka pelasi ensimmäisessä ottelussa Walesia vastaan Olympiastadionilla. Taylor kuitenkin vakuutti esityksellään Irlantia vastaan ja ohitti Kaukon nokkimisjärjestyksessä.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Robert Taylor nousi Huuhkajien vastuunkantajaksi syksyllä 2020. Kuva: Juha Tamminen.

Taylor toi Suomen hyökkäämiseen kymppialueen taskuun pelaajan, joka pystyi antamaan murtavia syöttöjä. Taylor toimi tietynlaisena linkkinä pelinrakentelun ja murtautumisvaiheen välissä. Irlantia vastaan vieraissa Taylor syötti Fredrik Jensenin osuman. Seuraavassa ottelussa Bulgariaa vastaan Taylor onnistui itse maalinteossa. Lisäksi Taylor syötti Pukin osuman toisessa Bulgaria-kohtaamisessa.

Mikä tärkeintä, Taylor ei ollut kentällä enää vain selviytymässä, vaan hän oli aloitteellinen ja selkeästi tärkeä osa Suomen hyökkäyspelaamista. Siksi Taylor mahtui myös 4-4-2-ryhmityksessä vasemmalle laidalle sisäänleikkaavana laitapelaajana. Käytännössä hyvin samanlaisessa roolissa kuin Robin Lod.

Viimeisissä Nations Leaguen otteluissa Suomella oli kaksi sisäänleikkaavaa laitapelaajaa, Taylor ja Lod. Se avasi laitapuolustajille mahdollisuuden nousta tukemaan hyökkäyksiä.

Huuhkajien syksyssä oli todella paljon onnistujia. Fredrik Jensen oli todella tehokas vähäisellä peliajalla ennen loukkaantumistaan. Daniel O’Shaughnessy murtautui HJK:n topparina jopa Huuhkajien avaukseen ratkaisuottelussa Walesia vastaan. Nikolai Alho vastasi ihailtavasti Huuhkajien pitkäaikaiseen tarpeeseen oikean laitapuolustajan tontilla, kun Jukka Raitala oli poissa. Ilmari Niskanen toi laitapelaamiseen erilaisen, suoraviivaisen vaihtoehdon ja sai runsaasti debytanttina vastuuta. Lisäksi Onni Valakari ja Marcus Forss debytoivat upeasti Ranska-voitossa.

Mutta syksy 2020 muistetaan ennen kaikkea Robert Taylorin läpimurrosta Huuhkajien avainpelaajien joukkoon. 26-vuotias hyökkäävä keskikenttäpelaaja osoitti vihdoin tasonsa A-maajoukkueessa. Läpilyönnin mahdollisti erinomainen roolitus ja muutaman avainpelaajan poissaolo.

Taylor nosti ehkäpä jopa eniten osakkeitaan ensi kesän EM-kisoja ajatellen. Vielä viime kesänä harva olisi kaavaillut Tayloria avauksen pelaajaksi EM-kisojen avausottelussa Tanskaa vastaan. Upean syksyn jälkeen se on kuitenkin täysin mahdollinen skenaario.

Huuhkajien minuutit Nations Leaguessa

 1. Lukas Hradecky, 540 minuuttia
 2. Teemu Pukki, 526 min
 3. Glen Kamara, 525 min
 4. Tim Sparv, 414 min
 5. Jere Uronen, 383 min
 6. Robert Taylor, 383 min
 7. Joona Toivio, 360 min
 8. Paulus Arajuuri, 360 min
 9. Nikolai Alho, 273 min
 10. Joel Pohjanpalo, 262 min
 11. Daniel O’Shaughnessy, 241 min
 12. Ilmari Niskanen, 218 min
 13. Juhani Ojala, 180 min
 14. Leo Väisänen, 180 min
 15. Robin Lod, 180 min
 16. Fredrik Jensen, 157 min
 17. Pyry Soiri, 116 min
 18. Rasmus Schüller, 110 min
 19. Niko Hämäläinen, 108 min
 20. Jukka Raitala, 94 min
 21. Albin Granlund, 86 min
 22. Joni Kauko, 75 min
 23. Marcus Forss, 56 min
 24. Onni Valakari, 17 min
 25. Thomas Lam, 14 min
 26. Rasmus Karjalainen 3 min

Joukkueeseen valitut, mutta ilman peliaikaa jääneet pelaajat:
Jesse Joronen (MV), Anssi Jaakkola (MV), Niki Mäenpää (MV), Sauli Väisänen, Juha Pirinen, Jasse Tuominen ja Santeri Hostikka.

LUE MYÖS:

Juho Hirvonen
Twitter: @jkhirvonen