Näkökulma: Robin Lod pelaa jääkiekko-osavaltio Minnesotassa – se kertoo Huuhkajien valtavasta ristiriidasta

© Kuva: Getty Images

Suomen A-maajoukkue on kasvanut neljässä vuodessa surullisesta näystä yhdeksi Euroopan mielenkiintoisimmista maajoukkueista. Markku Kanerva on onnistunut tekemään Huuhkajien pelaajista enemmän kuin osiensa summan. Siitä muodostuukin valtava ristiriita sen suhteen, missä seuroissa Suomen pelaajat tällä hetkellä pelaavat.

Keskiviikkona Suomi hävisi Walesille, mutta kokonaisuutena vuosi 2020 oli jälleen yksi erinomainen askel eteenpäin Huuhkajilta. Vaikka Nations Leaguen A-liiga jäi vielä haaveeksi, Huuhkajat osoitti kuuluvansa ehdottomasti B-liigaan.

Kanerva on myös osittain pakotettuna saanut ajettua uusia pelaajia sisään A-maajoukkueeseen, mikä on pitkällä aikavälillä erittäin tärkeää. Marcus Forssin ja Onni Valakarin debyytit antavat uskoa tulevaan. Suomen joukkue uusiutuu Kanervan käsissä järkevästi ja harkitusti. Elämää ja jalkapalloa on nimittäin myös ensi kesän EM-kisojen jälkeen.

Markkina-arvot ja seuratason edustus

Kun katsotaan Walesin ja Suomen avauskokoonpanoja keskiviikon ottelussa, silmiin pistää ero seurajoukkueissa, joita pelaajat edustavat. Walesin avauksessa pelasi viisi valioliigapelaajaa sekä viisi pelaajaa Englannin Mestaruussarjasta. James Lawrence oli ainoa poikkeus. Hän edustaa seuratasolla Saksan 2. Bundesliigaa.

Suomen avauksessa pelasi kolme pelaajaa Veikkausliigan mestarijoukkue HJK:sta. Sen lisäksi avauksesta löytyi pelaaja Kyproksen pääsarjasta, Ruotsin Allsvenskanista, Norjan Eliteserienistä, Skotlannin Valioliigasta, Englannin Mestaruussarjasta sekä MLS:stä. On sanomattakin selvää, että Suomi antaa seuratasolla melkoisesti tasoitusta muille maajoukkueille.

Transfermarkt-sivusto arvioi jalkapallopelaajien markkina-arvoja. Arviot ovat melko tarkkoja varsinkin huippuliigojen pelaajien kohdalla, mutta mitä heikompi sarja, sitä enemmän arvio saattaa heittää. Hiljattain Tranfermarkt julkaisi sosiaalisessa mediassa kuvan EM-kisojen maista lohkoittain. Jokaisen maan perässä oli joukkueen yhteenlaskettu markkina-arvo. Vähemmän yllättäen Suomen lukema oli ylivoimaisesti koko EM-kisojen pienin.

Artikkeli jatkuu twiitin jälkeen.

Tästä päästäänkin itse ristiriitaan. Markkina-arvot eivät kerro tietenkään suoraan sitä, minkä tasoinen mikäkin maajoukkue on, mutta suuntaa se toki antaa. Suomen yhteenlaskettu markkina-arvo on 34,6 miljoonaa euroa. Se on lähes puolet pienempi kuin seuraavaksi halvimmalla joukkueella, Pohjois-Makedonialla (63,2 miljoonaa euroa).

Kallein maajoukkue markkina-arvoltaan on Englanti, jonka yhteenlaskettu arvo on 1,4 miljardia euroa. Lukemaa selittää se, että Valioliigassa liikkuvat suurimmat rahat, ja se nostaa myös siellä pelaavien pelaajien arvoa merkittävästi.

Huuhkajat on esiintynyt viimeisen kahden vuoden aikana niin vakuuttavasti, ettei se voi olla vaikuttamatta myös suomalaisten pelaajiin kohdistuvaan mielenkiintoon. Siitä on nähty jo esimerkkejä. Ranskaa vastaan debytoineet Marcus Forss, 21, ja Onni Valakari, 21, on merkattu skouttien papereissa paksulla tussilla. Muutos tapahtuu silti hiljalleen.

Huuhkajien nykyjoukkueen runkopelaajien kohdalla muutos saattaa kuitenkin tapahtua liian hitaasti. Tällä tarkoitan sitä, etteivät esimerkiksi Robin Lod, 27, Joona Toivio, 32, tai Jere Uronen, 26, välttämättä pääse enää nauttimaan muutoksen tuomista eduista. Eli siitä, että suomalaiset pelaajat alkaisivat kiinnostaa entistä enemmän siirtomarkkinoilla myös TOP 5 -sarjoissa.

Malliesimerkki Robin Lod

Kaikki Huuhkajien otteluita seuranneet voivat varmasti allekirjoittaa seuraavan väitteen: Robin Lod on erinomainen jalkapalloilija. Lodin ura on tietyllä tapaa malliesimerkki siitä, miten alas suomalaisten pelaajien arvostus ja mielenkiinto vajosivat A-maajoukkueen synkkien vuosien aikana.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Robin Lod taisteli pallosta nykyään Juventusta edustavan Matthijs de Ligtin kanssa Eurooppa-liigassa vuonna 2016. Kuva: Getty Images.

Lod siirtyi HJK:sta Panathinaikosiin kesällä 2015. Samana vuonna Lod myös debytoi Huuhkajissa. Lod lähti Veikkausliigasta suurin odotuksin ja erittäin lupaavana pelaajana. Moni piti Panathinaikosia vain välipysäkkinä, mutta tässä vaiheessa uraa se on itse asiassa suurin seura, jossa Lod on pelannut. Lod edusti Kreikan suurseuraa kolme vuotta, nousi avainpelaajaksi ja pelasi esimerkiksi Eurooppa-liigaa sekä Mestarien liigan karsintoja.

Tie vei Kreikasta kesällä 2018 Espanjan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle Segundaan. Siirto yllätti monet, mutta lopulta siirtoa pidettiin järkevänä. Sporting Gijón taisteli vakavasti sarjanoususta La Ligaan, mitä se tosin tekee yhä edelleen. Segundan taso on todella kova, eikä sitä välttämättä Suomessa edes täysin ymmärretä.

Lodin osalta siirto ei ollut mikään unelmien täyttymys. Lod hankittiin Sportingiin tärkeäksi pelaajaksi, mutta lopulta vastuu jäi vähäiseksi. Lod ei ole pelaajatyypiltään nopea eteenpäin puskeva laituri, vaan enempi pallonhallinnasta nauttiva ja kymppialueen taskuissa viihtyvä hyökkäävä keskikenttäpelaaja. Siksi espanjalaisen jalkapallon uskottiin sopivan herralle kuin nenä päähän. Lopulta Lodin ja Sportingin yhteinen taival kesti vain vuoden.

Hypätään kesään 2019. Lod oli 26-vuotias, eli jalkapalloilijana hyvin lähellä parasta ikää, jos sellaisesta nyt enää voidaan edes puhua, kun toinen toistaan nuorempi pelaaja murtautuu jo parikymppisenä maailman absoluuttiselle huipulle. Tässä vaiheessa Huuhkajat oli ottanut isoja askeleita. Nations Leaguen C-liigan lohkovoitto ja EM-karsinnoissa asetelmat olivat loistavat. Latu oli niin sanotusti auki, niin Lodilla kuin Huuhkajilla.

Heinäkuussa 2019 Lodin viimeisin siirto näki päivänvalon. Huuhkajien yksi tärkeimmistä pelaajista suuntasi Pohjois-Amerikkaan, jääkiekko-osavaltio Minnesotaan. MLS on kasvava huippusarja, mutta ei sitä täysin syyttä sanota tähtipelaajien päätepysäkiksi. Lodin tarina vaikuttaa tällä hetkellä hyvin samanlaiselta kuin toisen suomalaisen, A-maajoukkueen jo jättäneen Alexander Ringin.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Alex Ring, 29, on New Yorkin futisylpeyden, New York Cityn, kapteeni. Kuva: Getty Images.

Ring jätti Euroopan kentät kesällä 2017 ja siirtyi New York Cityyn. Pian Ring myös lopetti A-maajoukkueessa matkustelun takia ja nyt hän on New Yorkin futisylpeyden kapteeni 29-vuotiaana. Eikä pidä ymmärtää väärin, molemmat herrasmiehet ovat tehneet upean pelaajauran ulkomailla.

Lod ja Ring ovat joutuneet tekemään uransa ilman Huuhkajien tuomaa nostetta. On tietysti mahdotonta ennustaa, minkälaisen uran Lod ja Ring olisivat tehneet, jos Huuhkajien lento olisi alkanut muutama vuosi aiemmin. Uskon vakaasti, että miehille olisi auennut hyvin erilaisia mahdollisuuksia Huuhkajien menestyksen myötä.

Kuka kerää hedelmät?

Nyt Huuhkajat menestyy, ja se nostaa suomalaisten pelaajien markkina-arvoa hiljalleen. Ennen kaikkea menestys kasvattaa mielenkiintoa suomalaisiin pelaajiin, jotka ovat tällä hetkellä erityisen houkuttelevia vaihtoehtoja hintansa puolesta. Muutos ei kuitenkaan tapahdu yhdessä yössä.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Rangersin keskikenttäpelaaja Glen Kamara saattaa olla seuraava suomalainen valioliigapelaaja. Kuva: Getty Images.

Eniten Huuhkajien menestyksestä hyötyvät A-maajoukkueen portteja vasta kolkuttelevat nuoret pelaajat, kuten jo aiemmin mainitut Forss ja Valakari sekä esimerkiksi Leo Väisänen, 23, Lassi Lappalainen, 22, Niko Hämäläinen, 23 ja Ilmari Niskanen, 23. Eniten osakkeitaan pelkästään omilla näytöillään on nostanut skotlantilaista Rangersia edustava keskikentän maestro Glen Kamara, 25.

Lod on siksi erinomainen esimerkki siitä suomalaisesta jalkapallosukupolvesta, joka on jäämässä väliinputoajaksi. Huuhkajien nykyinen runko on raivaamassa latua nuoremmilleen, jotka pääsevät nauttimaan Suomen A-maajoukkueen tuomasta nosteesta tavalla, jota ei suomalaisessa jalkapallossa aiemmin olla nähty, kiitos ensi kesän EM-kisojen.

Lod on osoittanut Huuhkajien paidassa viime vuosina, että hän pystyy pelaamaan illasta toiseen Euroopan parhaita puolustajia vastaan. Läpisyöttö Teemu Pukin maaliin Walesia vastaan oli erinomainen esimerkki Lodin taidoista.

Silti on vaikea nähdä, että Lod vielä ponnistaisi MLS:stä ja Minnesotasta Euroopan huippusarjoihin, vaikka ominaisuudet siihen varmasti riittäisivät.

Ellei sitten Norwichin manageri Daniel Farke ole noteerannut Lodin ja Pukin saumatonta yhteispeliä. Siinä nimittäin olisi Norwichille täydellinen korvaaja Emiliano Buendíalle, jota huhuillaan jo isompiin ympyröihin.

LUE MYÖS:

Muokattu 19.11. klo 15.52: Korjattu Minnesotan olevan osavaltio, eikä kaupunki.

Juho Hirvonen
Twitter: @jkhirvonen