Huuhkajat pelasi syksyn 2020 Nations Leaguessa sarjanousijan statuksella. Tämän lähtökohdan huomioon ottaen Suomi selviytyi jälleen erinomaisesti, sillä joukkue taisteli viimeiseen saakka oman lohkonsa voitosta ja toisesta peräkkäisestä noususta. Se jäi kuitenkin haaveeksi Walesin voitettua ”finaalin” Cardiffissa 3-1, mutta ylpeä Suomi saa joka tapauksessa suorituksestaan olla.

Huuhkajat osoitti heittämällä, että sen nykytaso riittää helposti Nations Leaguen B-liigaan. Vuosi sitten Suomi juhli historiallista EM-paikkaa, viime viikolla harjoitusottelussa kaatui maailmanmestari Ranska ja suoritustaso Nations Leaguessa oli ehdottomasti positiivinen. Itse asiassa Suomi saavutti tänä syksynä Nations Leaguessa tismalleen saman saldon kuin kaksi vuotta aikaisemmin saman kilpailun C-liigassa: kuudesta ottelusta neljä voittoa ja kaksi tappiota maalierolla +2.

Sarjanousu ei ole mikään helppo juttu, sillä kun Nations Leaguea on pelattu kaksi painosta, niin ainoastaan kaksi joukkuetta on juhlinut nousua molemmilla kerroilla. Armenia ja Unkari varmistivat eilen toisen perättäisen nousunsa (Unkari B-liigasta A-liigaan ja Armenia C-liigasta B-liigaan), eivätkä nekään olisi edellisellä kerralla nousseet, jollei liigajärjestelmää olisi päätetty muuttaa. Unkari jäi siis kaksi vuotta sitten Suomen taakse lohkokakkoseksi, mutta nousi nyt A-liigaan kovasta lohkosta, jossa pelasivat sen lisäksi Venäjä, Serbia ja Turkki.

Ensi vuoden maaottelukalenteri alkaa hahmottua, kun MM-karsintojen lohkot arvotaan 7. joulukuuta Zürichissä. Suomi on arvontojen kolmoskorissa. Korijakoa voi tarkastella täältä.

MM-karsinnat alkavat maaliskuussa kolmen ottelun rupeamalla, Suomen osalta luultavasti vieraspelipainotteisesti. Kesä-heinäkuussa on edessä historiallinen ja vielä luultuakin pidempään odotettu EM-lopputurnaus. Loput seitsemän MM-karsintakierrosta pelataan syys-, loka- ja marraskuussa. Harjoituspeleille ei siis kalenterissa jää juuri sijaa, ellei Suomi sitten osu viiden maan lohkoon, jollaisia lohkoista puolet on. Toivon mukaan koronapandemia sallii MM-karsinnoissa myös yleisön pääsyn katsomoihin.

Nations League jatkuu puolestaan sitten jälleen vuonna 2022, mitä todennäköisimmin samalla formaatilla kuin nytkin pelattiin. Silloinkin jaossa on näillä näkymin jälleen neljä EM-kisapaikkaa myös Nations Leaguen kautta, Saksassa vuonna 2024 pelattaviin EM-kisoihin.

[readmore from=Nations-League]

Nations League -kauden 2022 B-liigan joukkueista puolet vaihtuu, sillä neljä joukkuetta nousi A-liigaan ja neljä putosi C-liigaan, noista tullessa vastaavan määrän korvaajia tilalle. Kun lohkot aikanaan arvotaan, jaetaan maat luultavasti tähänastiseen tapaan neljään eri arvontakoriin Nations Leaguen sijoitusrankin perusteella. Huuhkajien potentiaalinen joukkuekattaus seuraavassa Nations Leaguen B-liigassa kaudella 2022 näyttää siten tältä:

Kori 1: Sveitsi/Ukraina*, Ruotsi, Bosnia ja Hertsegovina, Islanti
Kori 2: Suomi, Norja, Skotlanti, Venäjä
Kori 3: Romania, Israel, Serbia, Irlanti
Kori 4: Slovenia, Montenegro, Albania, Armenia

(*=Sveitsin ja Ukrainan välinen ottelu peruttiin Ukrainan koronatartuntojen takia, eikä UEFA ole vielä päättänyt, miten tilanne ratkaistaan. Sveitsi on nyt putoamassa B-liigaan, mutta jos sille tuomitaan 3-0-luovutusvoitto, nousee se Ukrainan edelle ja Ukraina putoaa.)

We Global Football

@We_Global
UEFA Nations League 2022-23 Leagues with promotion and relegation.

Moldova/Estonia are not officially related. Those two along with Kazakhstan and Cyprus will contest the League C playout.

Seuraavan Nations Leaguen aikataulu on poikkeuksellinen, koska vuoden 2022 MM-turnaus pelataan Qatarissa poikkeuksellisesti marras-joulukuussa ilmastollisista syistä. Se vaikuttaa merkittävästi myös kansallisten sarjojen pelaamiseen. Nations Leaguea pelataan tästä johtuen kesäkuussa 2022 peräti neljä kierrosta, alustavan aikataulun mukaan 2.-14. kesäkuuta. Loput kaksi kierrosta on edessä syyskuussa 2022.

LUE MYÖS: