140-vuotiaassa cup-kilpailussa edessä historiallinen mittelö – pikkuseuran sankarivahti haki pelitamineissa kassin olutta kiskalta, kun fanit juhlivat voittoa aidan takana

© Kuva: Getty Images

Cupin taikaa. Sitä tarjoaa roppakaupalla kauden 2020-2021 FA Cup, jonka viikonvaihteessa pelattu toinen kierros poiki muutaman herkullisen yllätyksen.

Kaikkein puhutuin näistä oli Englannin kahdeksannella sarjatasolla pelaavan Marine FC:n 1-0-jatkoaikavoitto kaksi sarjaporrasta ylempänä pelaavasta Havant & Waterloovillestä. Se toi Marine FC:lle historiallisen paikan FA Cupin kolmannelle kierroksella, jossa sen vastustajaksi arvottiin Valioliigan sarjajohtaja Tottenham.

Kyseessä on täysin historiallinen tapaus. Vaikka jo 140-vuotias FA Cup on maailman vanhin cup-kilpailu, ei vielä koskaan aiemmin cupin kolmannella kierroksella ole nähty niin suurta tasoeroa joukkueiden sarjatasoissa kuin tulevassa Marine FC:n ja Tottenhamin kohtaamisessa.

Vaikka sunnuntain ottelu ei mikään varsinainen jättiläisen kaato ollutkaan, nostaa Marine FC:n saavutuksen arvoa se, että se on pelannut karsintakierrokset mukaan luettuna jo seitsemän cup-ottelua päästäkseen varsinaisen cupin kolmannelle kierrokselle Tottenhamia vastaan. Neljässä pelissä Marine FC kohtasi sitä ylemmällä sarjatasolla pelaavan joukkueen, parhaimmillaan neljännellä sarjaportaalla Kakkosliigassa pelaavan Colchesterin, joka kaatui 7. marraskuuta rankkarikisassa.

Sunnuntain cup-ottelu oli Marine FC:n maalivahti Bayleigh Passantille juhlapäivä, sillä nollapelin lisäksi hän juhli myös 20-vuotissyntymäpäiväänsä. Ottelun jälkeen Passant marssi täysissä pelitamineissa lähikioskille hakemaan juhlan kunniaksi kassillisen olutta.

– Oli syntymäpäiväni, joten halusin vain juhlia. Siksi hain vähän juotavaa pojille. Maalivahtina ei ole mitään parempaa, kuin pelata nollapeli syntymäpäivänä. Ainakin kaikki tietävät nyt, kuka olen, Passant kommentoi ottelun jälkeen Football Dailylle.

Marine FC:n voitto ratkesi aivan jatkoajan lopussa kapteeni Niall Cumminsin tekemään maaliin. Jatkoajan se pelasi ylivoimalla vieraiden Anthony Strakerin saatua toisen varoituksensa.

Ottelun lyhyen koosteen voin katsoa allaolevasta klipistä. Yleisöä otteluun ei päästetty koronarajoitusten takia, mutta Marinen kannattajat juhlivat antaumuksella katsomoaitojen takana kuin KuPS-fanit europeleissä kesällä Kuopiossa konsanaan.

Stuart Wilks-Heeg ei seurannut peliä katsomoaitojen takana, vaan oman kotinsa ikkunasta. Hän välitti ensimmäisten joukossa visuaalisia tunnelmia Marinen voitosta ja juhlinnasta, ja raportoi myös Passantin juomaostoksista.

– Näen kentän kattohuoneistostani ja menin ulos vain hengailemaan. Oli kuin olisin ollut taas seitsemänvuotias. Klassista FA Cupin kamaa, Wilks-Heeg kommentoi Liverpool Echolle.

– Aavistin, että he voittaisivat pelin. Kävelin stadionin edustalle, jossa oli pieni väkijoukko. Sain sitten kuvat, kun maalivahti palasi kioskilta. Toinen pelaaja oli juuri ostanut kolme pientä laatikkoa lageria, ja sitten maalivahti tuli hänen takanaan. Hän osti vähän lisää!

Voittoa juhlittiin tietenkin riehakkaasti, mutta lisää syytä juhlaan tuli, kun arpa heitti seuraavan kierroksen vastustajaksi Tottenhamin.

– Ajatus José Mourinhosta Marine Travel Arenalla on surrealistinen, Marine FC:n mediatiimin jäsen Tom Clarke kommentoi Liverpool Echolle.

Marine FC on ylipäätään vasta toinen kahdeksannen sarjatason joukkue, joka on yltänyt FA Cupissa kolmannelle kierrokselle, eli 64 parhaan joukkueen joukkoon. Ensimmäisenä asialla oli Chasetown vuonna 2008.

Tällä kaudella Marine FC ei silti ole suinkaan ainoa ammattilaisliigaorganisaatio EFL:n alapuolelta ponnistava joukkue cupin kolmannella kierroksella. Mukana cupissa ovat edelleen myös viidennen sarjaportaan Stockport, joka isännöi West Hamia, saman sarjatason Boreham Wood, joka saa vieraakseen Mestaruussarjan Millwallin sekä kuudennen sarjaportaan Chorley, joka kohtaa kotonaan Derbyn.

137-vuotias Chorley ylsi ensimmäistä kertaa historiassaan cupin kolmannelle kierrokselle pudotettuaan jatkosta Ykkösliigan Peterborough’n.

Cup-menestys tuo Marine FC:lle tietysti runsaasti näkyvyyttä aina televisiota myöten, sekä kasvavia palkintorahoja. Vaikka vielä ei olekaan täysin varmaa, voidaanko 8.-11.1. Tottenhamia vastaan pelattavaan cup-otteluun päästää yleisöä paikalle 3 185 katsojaa vetävälle Rossett Parkille, voisi hyvin olettaa, että Marine FC:n sponsorien haku Liverpoolin alueelta ja kauempaakin on menestyksen myötä helpottunut.

Arpa heitti FA Cupin kolmannelle kierrokselle myös kolme valioliigajoukkueiden keskinäistä ottelua. Nämä ovat Wolverhampton-Crystal Palace, Arsenal-Newcastle ja Aston Villa-Liverpool. Teemu Pukin Norwich saa vieraakseen Coventryn ja Marcus Forssin Brentford Middlesbrough’n.


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.