Urheilun välitystuomioistuin CAS on käsitellyt maailman antidopingtoimisto WADA:n Venäjälle langettamaa neljän vuoden pannaa kaikkeen kansainväliseen urheiluun. Itänaapurimme sai sekä hyviä että huonoja uutisia: hyvä uutinen oli se, että doping-panna puolittui neljästä vuodesta kahteen, mutta huonompi juttu on, että pannan alle jäävät edelleen monet tärkeät arvokisat. Nyt kilpailukielto päättyy 16. joulukuuta 2022.

Näin ollen Venäjä ei saa osallistua joukkueena ja kansallisten tunnusten alla ensi vuodelle siirrettyihin Tokion kesäolympialaisiin, vuonna 2022 käytäviin Pekingin talviolympialaisiin eikä myöskään Qatarissa marras-joulukuussa 2022 pelattaviin jalkapallon MM-kisoihin. Venäjä päätyi viime viikolla pidetyissä MM-karsintalohkojen arvonnassa samaan lohkoon Kroatian, Slovakian, Slovenian, Kyproksen ja Maltan kanssa.

Ensi kesän jalkapallon EM-kisoihin Venäjä kuitenkin saa osallistua, sillä UEFA:a ei luokitella ”suurtapahtumajärjestäjäksi”. Venäjä pelaa kisoissa samassa alkulohkossa Suomen, Tanskan ja Belgian kanssa, ja kaksi Suomen otteluakin pelataan Pietarissa.

Wada on syyttänyt Venäjän antidoping-toimisto Rusadaa laboratoriotietojen manipuloinnista ja siitä, että tämä kieltäytyi yhteistyöstä Wadan kanssa. Tietojen luovuttaminen Wadalle asetettiin vuonna 2018 ehdoksi sille, ettei Venäjälle langetettaisi uutta kansainvälistä pannaa. Venäjä kärsi jo aiemmin kolmevuotisen pannan kansainvälisestä urheilusta valtiollisen doping-ohjelmansa vuoksi.

Yksilöurheilijat, jotka osoittavat luotettavasti olevansa osattomia doping-skandaaliin, voivat kilpailla jatkossakin neutraalien tunnusten alla. Näin teki kaikkiaan 168 urheilijaa vuoden 2018 talviolympialaisissa. Kansainvälisestä yleisurheilusta Venäjä maana on ollut pannassa yhtäjaksoisesti jo vuodesta 2015 lähtien.

Lähde: BBC