Kerroimme torstaina, että UEFA suunnittelee virallisten lausuntojen mukaan edelleen EM-kisojen järjestämistä alkuperäisten suunnitelmien mukaisesti 12 eri maassa ja kaupungissa. Katsojien pääseminen stadioneille on koronapandemian vuoksi kuitenkin erittäin epävarmaa, ainakin ilman tiukkoja rajoituksia. Näistä UEFA aikoo kuitenkin tehdä lopullisia päätöksiä vasta huhtikuussa.

Nyt englantilainen The Times kertoo suomalaisten ja muidenkin fanien kannalta huonoja uutisia – koskien ainakin niiden 15 maan kannattajia, joiden kotimaassa otteluita ei pelata. Timesin mukaan UEFA nimittäin harkitsee kaikkien jo myytyjen pääsylippujen palauttamista, ja lipunmyynnin uudelleen avaamista sen jälkeen, kun isäntämaiden hallitukset ovat vahvistaneet, kuinka paljon faneja katsomoihin voidaan päästää.

UEFA kokousti keskiviikkona 12 isäntämaan edustajien kanssa. Euroopan jalkapalloliiton tavoitteena on edelleen, että katsomoihin päästettäisiin jonkin verran katsojia, mutta pahentunut koronavirustilanne virusmuunnoksineen on kiristänyt matkustusrajoituksia useissa maissa. Koska ulkomaille matkustaminen ei välttämättä onnistu kesäkuussakaan, on suunnitelmissa nyt, että katsomoihin pääsisi lohkovaiheessa ainoastaan kunkin ottelun isäntämaassa asuvat katsojat.

Timesin lähteiden mukaan esimerkiksi Englannin jalkapalloliitto FA suunnittelee tällä hetkellä mallia, jossa Wembleylle voitaisiin ottaa 30-35 prosenttia stadionin katsojakapasiteetista, yhden metrin turvavälejä hyödyntäen. Toiveita elätellään yhä jopa 50 prosentin kapasiteetista, jos turvavälisuosituksia höllennetään kesän lähestyessä.

Lisäpaikkoja voitaisiin vapauttaa myyntiin vain kolmen viikon varoitusajallakin. Lippuja myytäisiin kuitenkin vain Englannissa asuville, ja muissa maissa saman periaatteen mukaisesti.

EM-kisojen välierät ja loppuottelu pelataan niin ikään Wembleyllä. Timesin mukaan FA toivoo, että näihin peleihin voitaisiin sallia 2 000-3000 muualta matkustavaa fania, kuplat mahdollisimman hyvin säilyttäen. Heidät lennätettäisiin Lontooseen charter-koneilla, ja vietäisiin lentokentältä suoraan stadionille ja pelin jälkeen heti takaisin kentälle. Näin paikallisen väestön kanssa syntyisi mahdollisimman vähän kontaktia.

”Ihmiset tulevat suuttumaan”

Timesin mukaan UEFA:lla on harkinnassa kaksi vaihtoehtoa siihen, miten lippujen kanssa menetellään, jos ja kun katsomoihin päästetään yleisöä vain tiukoin rajoituksin. Se voi joko järjestää arvonnan, joka ratkaisee, mitkä liput pysyvät voimassa tai hyvittää kaikkien lippujen hinnan ja aloittaa prosessin uudestaan. Jälkimmäistä vaihtoehtoa pidetään selvästi helpompana ja siksi myös todennäköisempänä.

– Kummalla tavalla tahansa ihmiset tulevat suuttumaan, koska jäivät ilman lippua, nimetön lähde kommentoi Timesille.

Timesin mukaan kaikki 12 isäntäkaupunkia haluavat yhä ”jääräpäisesti” pitää kiinni isännyydestään. Vaikka 24 joukkueen, tuomarien ja UEFA:n henkilöstön liikuttelu 12 eri maan välillä asettaa haasteita, on ihmisten määrä kuitenkin rajallinen, ja siten ”kuplat” voitaisiin säilyttää. Tokion olympialaiset lähes 20 000 urheilijan kokonaismäärineen on aivan toisen suuruusluokan haaste.

UEFA:n onni onnettomuudessa on, että isäntämaista yhdeksän selviytyi kisoihin, joten matkustusrajoitusten aikana katsomoihin voitaisiin saada melko mukavasti kannattajia. Onnekasta on sekin, että välierät ja finaali päätettiin pelata isokokoisella Wembleyllä, jossa turvavälien säilyttäminen lukuisine VIP- ja klubituoleineen onnistunee melko jouhevasti.

Lontoossa myös asuu runsaasti kansalaisia kaiketi kaikista kisoihin päässeistä maista, joten finaalitunnelmaa saataisiin luultavasti myös pelkkien Lontoossa asuvien jalkapallofanien voimin.

Sittenkin vain neljä isäntää?

Vaikka Timeskin uskoo kaikkien 12 isäntäkaupungin haluavan säilyttää paikkansa, kirjoittaa Daily Mail, että UEFA harkitsee varasuunnitelmana myös isäntämaiden pudottamista neljään. Englanti finaali-isäntänä olisi itsestäänselvästi yksi neljästä.

Hieman yllättäen vahvoilla on myös Venäjä, vaikka se onkin saanut osakseen ankaraa arvostelua oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin murhayritykseen ja pikaoikeudenkäyntiin, tapahtumia seuranneissa mielenosoituksissa käytettyihin mittaviin voimakeinoihin sekä Venäjän valtiolliseen doping-ohjelmaan liittyen.

Suomalaisittain sekä Timesin että Daily Mailin spekulaatiot ovat tietysti erittäin kiinnostavia. Karua on se, jos Suomesta ei sallittaisi kisapaikoille matkustamista, mutta toisaalta Venäjän vahva asema isäntäspekulaatioissa pitänee monen toiveita yllä. Venäjällä myös asuu paljon suomalaisia, joiden mahdollisuudet päästä katsomoihin olisivat verrattain korkeat.

Englannin ja Venäjän ohella vahvoilla isänniksi neljän maan mallissa ovat Portugali ja Saksa.

Vaikka virallisesti kaikki 12 isäntämaata pitävätkin kiinni haluistaan järjestää otteluita, on Daily Mailin lähteiden mukaan taustalla myös pelko siitä, että ne menettäisivät oikeutensa minkäänlaisiin korvauksiin, jos vetäytyisivät otteluisännyydestä omasta aloitteestaan. Lehden mukaan lähimpänä isännyydestään luopumista ovat Baku ja Bukarest, joita ajatus tyhjistä katsomoista ei innosta lainkaan.

Palloliitto painottaa ihmisoikeuksien kunnioittamista

Myös Palloliitto otti viime maanantaina julkaistussa tiedotteessaan kantaa Venäjän puhuttaneeseen tilanteeseen. Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti kertoi, että Palloliitosta ollaan jo oltu yhteydessä UEFA:an ja keskusteluja aiotaan käydä myös Pohjoismaiden muiden jalkapalloliittojen ja tarvittaessa myös Suomen valtiojohdon kanssa.

– Kunnioitamme Palloliitossa luonnollisesti Suomen valtiojohdon linjaa ja suosituksia asiassa. Meille on tärkeää, että EM-lopputurnaus pelataan turvallisessa ympäristössä. Luotamme siihen, että UEFA varmistaa urheilijoille, joukkueille ja mahdollisille katsojille turvallisen ympäristön pelata kisat.

– Omalta osaltamme tulemme myös painottamaan sitä, että ihmisoikeuksien kunnioittaminen on tärkeä osa tämän päivän urheilua, Lahti kommentoi tiedotteessa.