Kun Markku Kanerva julkisti viime viikolla joukkueensa maaliskuun triplamaaotteluun, bongattiin Huuhkajien pelaajalistalta kaksi uutta nimeä. Kilpailullisiin otteluihin ensimmäisen hälytyksensä saivat maalivahti Carljohan Eriksson ja keskuspuolustaja Robert Ivanov.

Molempien maajoukkuekutsua edesauttoivat toisten pelaajien loukkaantumiset. Uudelle maalivahdille aukesi paikka, kun sekä Lukas Hradecky että Anssi Jaakkola jäivät sivuun vammojensa vuoksi. Toppariosastolta puolestaan puuttuvat nyt veljekset Sauli ja Leo Väisänen. Oli silti ilahduttavaa huomata, että Kanervakin oli pannut Erikssonin ja Ivanovin hyvän kehityskäyrän merkille.

Keitä sitten ovat nämä maajoukkuetulokkaat? SuomiFutis esittelee kaksikon tähänastisen urakehityksen.

25-vuotias Carljohan Eriksson on Helsingissä syntynyt HJK:n kasvatti, joka tunnetaan usein lempinimellä ”Saku”. Eriksson nousi HJK:n edustusjoukkueen rinkiin jo kaudella 2012, ja debytoi Veikkausliigassa vuonna 2014. HJK:ssa pääsarjapelejä kertyi kuitenkin vain kuusi, joten vuosiksi 2015-2017 Eriksson siirtyi naapuriseura HIFK:hon. HIFK:ssa vastuuta tulikin kolmen liigakauden aikana jo 56 ottelun verran.

Viime vuosina Eriksson on ollut suomalaisyleisön katseilta hieman piilossa, sillä hän siirtyi kaudeksi 2018 Ruotsin toisella sarjatasolla pelanneeseen Jönköpings Södraan. Sielläkin vastuu jäi melko vähäiseksi, mutta nykyisessä seurassa Mjällby IF:ssä Erikssonin suoritustaso on ollut erittäin hyvä viimeisten kahden kauden ajan. Kausi 2019 meni vielä Superettanissa, mutta viime vuonna Eriksson pelasi jo 22 Allsvenskan-ottelua, kun sarjanousija sijoittui hienosti viidenneksi.

Eriksson pelasi aikoinaan useita otteluita Suomen poikamaajoukkueissa ja myös kolme peliä alle 21-vuotiaiden maajoukkueessa. Edellisen kerran hänet on nähty kentän puolella Suomi-paita päällä tammikuussa 2015. Mitä todennäköisimmin Jesse Joronen pelaa Huuhkajien molemmissa maaliskuun karsintaotteluissa, mutta saapa nähdä, saisiko joko Eriksson tai Niki Mäenpää torjuntavuoron ensi viikon Sveitsi-pelissä.

– Olen superylpeä ja kiitollinen tästä tilaisuudesta. Tästä tulee uskomattoman hauskaa, Eriksson kommentoi valintaansa Yle Sportenille viikko sitten.

– On selvää, että Jesse kantaa vastuuta Hradeckyn poissaollessa. Sitten Niki on hänen takanaan ja minä varmaan tulokkaana kolmosvahtina. Tietysti toivon parasta, mutta jo mukanaolo tuntuu vähän epätodelliselta.

– Tunnen Antin (maalivahtivalmentaja Niemi) entuudestaan. Kun näin hänen nimensä puhelimeni näytöllä, tunsin, että nyt se tapahtuu. Hienoa, että tunne oli tällä kertaa oikea.

Toisin kuin Eriksson, 26-vuotias toppari Robert Ivanov ei ole maajoukkuedebytantti. Kanerva kutsui 197-senttisen puolustajan Huuhkajiin jo tammikuussa 2019 Qatarissa pidetylle talvileirille – eli maahan, joissa nyt karsintojen päätähtäimessä olevat MM-kisat ensi vuonna pelataan. Ivanov pelasi tuolloin viisi minuuttia ottelussa Ruotsia vastaan sekä täydet minuutit Viroa vastaan, avaten nytkin mukana olevan Juhani Ojalan toppariparina.

Ivanov on suomalaisittain klassinen ”late bloomer”, myöhäisherännäinen pelaaja. Hän ei pelannut ainuttakaan juniorimaaottelua ja nousi pääsarjatasolle vasta 23-vuotiaana. Helsingissä syntynyt ja Kontulassa kasvanut Ivanov pelasi junioreissa useissa eri helsinkiläisseuroissa, mutta miesten tasolla ensimmäinen seura oli FC Myllypuro. Kakkosen tasolla Ivanov löi läpi Viikingeissä vuonna 2015. Itä-Helsingistä hänet löydettiin Honkaan, jossa Ivanov vietti vuodet 2016-2020.

Hongassa Ivanov koki kaksi perättäistä sarjanousua. Hän oli joukkueen runkopelaajia kaudella 2016 Kakkosessa ja vuotta myöhemmin Ykkösessä, ja vuonna 2018 saatiin nopeasti huomata, ettei Veikkausliigakaan ollut puolustajalle sen haastavampi askel. Paras Honka-muisto on kuitenkin Kakkosen nousukarsinnoista, joissa Ivanov ampui rankkarista nousun ratkaisseen maalin.

– Henkilökohtaisesti upein hetki on varmaankin nousu Ykköseen, kun sai tehdä sen ratkaisevan maalin ja näyttää, että homma luonnistuu meikäläiseltä tiukassa paikassa. Muuten niitä uskomattomia hetkiä on niin paljon, että vaikeeta valita, Ivanov kommentoi Honka-jaksoaan Floppitaulu-sivustolla syksyllä julkaistussa lopputyöhaastattelussa.

[readmore from=Huuhkajat]

Ivanov kehittyi vuosi vuodelta ja oli molemmilla täysillä veikkausliigakausillaan omalla pelipaikallaan sarjan ehdotonta parhaimmistoa. 62 veikkausliigapelissä vahvana erikoistilannepelaajana tunnettu Ivanov teki neljä ja syötti kolme maalia.

Viime syyskuussa oli Ivanovin aika lähteä kokeilemaan tasonsa riittämistä ulkomailla, kun hän siirtyi Hongasta Puolan pääsarjaan nousseen Warta Poznanin riveihin. Ensimmäiset ottelut Puolassa Ivanov seurasi vielä vaihtopenkiltä, mutta lokakuusta alkaen hän on kuulunut joukkueensa vakioavauksen pelaajiin. Nyt täysiä ysikymppisiä on kertynyt jo 13. Warta Poznankin on pärjännyt hyvin, sillä se on 16 joukkueen sarjassa kymmenentenä, ja europaikat ovat lähempänä kuin putoamisviiva.

– Olin pleikkarin äärellä kotona, ryhmässä kavereiden kanssa. Siinä sitten kesken pelin tuli soitto, Ivanov kertoi hetkestä, kun sai tietää kutsusta Suomen MM-karsintajoukkueeseen.

– Aika hieno fiilis se kyllä oli. Kyllä sen hetken tulee varmaan muistamaan aina.

Huuhkajat

@Huuhkajat
"Yritän pitää hauskaa, siitähän tässä on loppujen lopuksi kyse."

Näin tiivistää toista kertaa Huuhkajien mukana oleva Robert Ivanov (@RobertIvanov88). Samalla hän kertoo myös, mitä oli tekemässä, kun maajoukkuekutsu tavoitti Warta Poznanin puolustajan.

#Huuhkajat #MeOlemmeSuomi

Suomen joukkueessa on maaliskuun maaotteluissa viisi topparia, ja on hyvin mahdollista, että jokaiselle heruu ainakin jonkin verran peliminuutteja. Vähemmän pelanneet saanevat tilaisuuksiaan ensi viikon Sveitsi-ottelussa.

LUE MYÖS:

Kaikki Suomen ottelut ovat nähtävissä Elisa Viihde Viaplaysta, V Sport Jalkapallo -kanavalta sekä ilmaiseksi Viafreesta.