Huuhkajien tavoin myös Bosnia ja Hertsegovinan maajoukkue piti tiistaina lehdistötilaisuuden koskien keskiviikkona Helsingissä pelattavaa MM-karsintojen avausottelua Suomea vastaan. Vierasjoukkueen edustajina tilaisuudessa olivat bulgarialainen päävalmentaja Ivaylo Petev sekä joukkueen kapteeni, viime viikolla 35 vuotta täyttänyt AS Roman hyökkääjä Edin Dzeko.

Edin Dzeko vastasi hyvin lyhyesti ensimmäiseen kysymykseen koskien hänen pelikuntoaan, koska hänet otettiin sunnuntain Serie A -ottelussa Napolia vastaan vaihtoon 67. minuutilla, hieman takareittään pidellen.

– Olen pelikunnossa huomenna, 112 maaottelussa 59 maalia tehnyt Bosnia-Hertsegovinan ykköstähti kuittasi Palloliiton YouTube-kanavalla välitetyssä mediatilaisuudessa.

Suomi maana on Dzekolla vielä tuoreessa muistissa, sillä maat pelasivat myös samassa EM-karsintalohkossa. Tampereella kesäkuussa 2019 pelatussa ottelussa Suomi oli kahdella Teemu Pukin maalilla parempi numeroin 2-0, ja siksi Dzekon muistotkin ovat ikävät.

– Hyviä muistoja minulla ei ole, sillä hävisimme pelin ja se oli ehkä ratkaisevan tärkeä ottelu viime karsinnoissa. Sen jälkeen tuloskuntomme meni pikemminkin alas- kuin ylöspäin, Dzeko muisteli.

– Suomi pelaa aina joukkueena tiiviisti ja pyrkii pääsemään vastahyökkäyksiin. Me tunnemme heidät hyvin, ja he tuntevat meidät hyvin, joten siksi en odota isoja yllätyksiä. Huonoja joukkueita ei selviydy EM-lopputurnaukseen.

– Maailmanmestari Ranska on tietysti lohkon ennakkosuosikki, mutta Ukraina, Suomi ja Bosnia ja Hertsegovina taistelevat toisesta jatkopaikasta kenties viimeiseen kierrokseen saakka. Jos joku näistä saa Ranskalta pisteitä, voi se olla hyvin ratkaisevaa. Kazakstania en niin hyvin tunne.

Päävalmentaja Petevin mukaan Bosnia ja Hertsegovinan valmius otteluun on erittäin hyvä. Mitään ongelmia viimeisissä harjoituksissa ei ole ollut, vaan treenit ovat sujuneet hyvin. Merkittävistä pelaajista poissa on oikeastaan vain Basaksehirin Edin Visca, kuten jo etukäteen tiedettiin. Valmentaja totesi olevansa 90-prosenttisen varma keskiviikon aloituskokoonpanosta.

– Minulla on kyllä selkeä kuva siitä, miten lähdemme otteluun, mutta saatte nähdä sen vasta huomenna, 45-vuotias Petev virnuili.

– Yksi piste ei riitä meille ottelusta. Koko joukkue on virittäytynyt täysin tavoittelemaan täältä voittoa. Yhtenäisyys on kaiken avain.

Bosnia ja Hertsegovina oli mukana vuoden 2014 MM-kisoissa, mutta kolmet viime arvokisakarsinnat ovat päättyneet pettymykseen. Viime vuoden Nations Leaguessa Bosnia ja Hertsegovina pelasi A-liigassa, mutta jäi kovassa lohkossa (Italian, Hollannin ja Puolan kanssa) voitoitta. Edin Dzeko kuitenkin toivoo kurssin taas pian kääntyvän, sukupolvenvaihdoksen edistyttyä. 80-luvulla syntyneitä joukkueessa on nyt vain Dzeko ja maalivahti Ibrahim Sehic.

[readmore from=Huuhkajat]

– Toivon, että meidät voitaisiin rankata Euroopan TOP 10- tai TOP 20-maiden joukkoon, Dzeko vastasi naurahtaen suomalaistoimittajan kysymykseen.

– Muutama vuosi sitten kuuluimmekin sinne. Selvisimme vuoden 2014 MM-kisoihin, mutta viime aikoina emme ole saaneet haluamiamme tuloksia. Tietysti olemme käyneet läpi sukupolvenvaihdosta, ja ehkä minä olen ainoa yhä jäljelläoleva pelaaja vuodelta 2014. No, on meitä muutama muukin.

– Nuorissa pelaajissa on kuitenkin suuri potentiaali, joten ehkä tarvitsimme vain vähän aikaa ottaaksemme tarvittavan seuraavan askeleen. Toivon, että uuden valmentajan ja jo viime karsinnoissa pelanneen pelaajarungon avulla otamme taas loikan ylöspäin.

LUE MYÖS:

Glen Kamara kommentoi tulevaisuuttaan Rangersissa: ”Olemme käyneet neuvotteluita”

Yksi hyökkääjä putosi Huuhkajien riveistä – toinen pelaaja jätti harjoitukset väliin kurkkukivun vuoksi

Glen Kamara astui median eteen, ei voinut kommentoida torstain tapahtumia – ”Siitä on juristien selkeä määräys”

”Annoin rehellisen mielipiteeni” – Robin Lodilla oli näppinsä pelissä Huuhkajat-puolustajan siirrossa, oma tilanne selkeä

Onni Valakari ottaisi unohdetun suomalaistykin avosylin takaisin Huuhkajiin: ”Kaikki tietävät hänen vaarallisuutensa”

Kaikki Suomen ottelut ovat nähtävissä Elisa Viihde Viaplaysta, V Sport Jalkapallo -kanavalta sekä ilmaiseksi Viafreesta.