Karsinnat vuoden 2022 MM-kisoihin Qatariin käynnistyvät keskiviikkona Euroopan maiden osalta. Suomi aloittaa karsintaurakan kotikentällään Bosnia ja Hertsegovinaa vastaan. Ottelu käynnistyy Helsingin Olympiastadionilla kello 21.45. Paikalle ei oteta yleisöä koronarajoitusten takia.

Mistä näet pelin?

MM-karsintojen tv-oikeudet Suomessa omistaa NENT Group. Suomen ottelut näkyvät ilmaiseksi suoratoistopalvelu Viafreestä. MM-karsintojen otteluita voi katsoa maksullisesta Elisa Viihde Viaplay -suoratoistopalvelusta sekä maksullisilta V Sportin kanavilta.

Suomen ja Bosnia-Hertsegovinan välinen ottelu näkyy keskiviikkona ilmaiseksi Viafreestä sekä maksulliselta V Sport Jalkapallo -kanavalta ja maksullisesta Elisa Viihde Viaplay -palvelusta. Ottelun studio-osuus käynnistyy kello 21. Ottelun selostaa Ville Kuusinen.

LUE MYÖS: Huuhkajien avauskokoonpano julki – jättiyllätyksiä mukana!

Jos et näe alla olevaa twiittiä, voit katsoa sen tästä.

Huuhkajat

@Huuhkajat
PELIPÄIVÄ | 🇫🇮🆚🇧🇦 | MM2022-karsintaottelu: Suomi–Bosnia-Hertsegovina TÄNÄÄN klo 21.45 | 📺: Viafree, Elisa Viihde Viaplay, V sport jalkapallo

Uuden unelman tavoittelu alkaa! Kannusta Huuhkajia kotona!

#Huuhkajat #WCQ #FINBIH #MeOlemmeSuomi

Suomen lohko

Suomi arvottiin kolmoskorista MM-karsintojen D-lohkoon. Lohkon selkeä ennakkosuosikki on Ranska, mutta toisesta sijasta käydään tiukka taistelu.

Pienoisena ennakkosuosikkina lohkon toiseksi on tässä vaiheessa Ukraina, mutta Suomi ja Bosnia-Hertsegovina kisaavat varmasti toisesta sijasta tasaväkisesti. Viiden joukkueen lohkon selkeä heittopussi on Kazakstan.

Lohkosta suoraan kisoihin pääsee lohkoykkönen. Lisäksi lohkokakkonen pääsee jatkokarsintoihin. Jatkokarsintoihin etenee kaikki karsintojen kymmenen lohkokakkosta sekä Nations Leaguesta kaksi parasta lohkovoittajaa, jotka eivät sijoitu omassa MM-karsintalohkossaan kahden parhaan joukkoon. Jatkokarsinnoista MM-kisoihin etenee kolme maata.

Huuhkajien mahdollisuus päästä Qatarin MM-kisoihin lepää MM-karsinnoissa, sillä Nations Leaguessa Suomi jäi B-divisioonassa lohkonsa toiseksi Walesin napattua ykköspaikan.

Kuntopuntari

Edelliset kohtaamiset

12.10.2019: Bosnia ja Hertsegovina – Suomi 4-1 (EM-karsinta)
8.6.2019: Suomi – Bosnia ja Hertsegovina 2-0 (EM-karsinta)
28.4.2004: Bosnia ja Hertsegovina – Suomi 1-0 (harjoitusottelu)

Viisi edellistä ottelua: Suomi

18.11.2020: Wales – Suomi 3-1 (Nations League)
15.11.2020: Bulgaria – Suomi 1-2 (Nations League)
11.11.2020: Ranska – Suomi 0-2 (harjoitusottelu)
14.10.2020: Suomi – Irlanti 1-0 (Nations League)
11.10.2020: Suomi – Bulgaria 2-0 (Nations League)

Viisi edellistä ottelua: Bosnia ja Hertsegovina

18.11.2020: Bosnia ja Hertsegovina – Italia 0-2 (Nations League)
15.11.2020: Hollanti – Bosnia ja Hertsegovina 3-1 (Nations League)
12.11.2020: Bosnia ja Hertsegovina – Iran 0-2 (harjoitusottelu)
14.10.2020: Puola – Bosnia ja Hertsegovina 3-0 (Nations League)
11.10.2020: Bosnia ja Hertsegovina – Hollanti 0-0 (Nations League)

  • Bosnia ja Hertsegovina ei onnistunut voittamaan yhtäkään ottelua vuoden 2020 aikana. Edellinen voitto tuli 18. marraskuuta 2019, kun Liechtenstein kaatui EM-karsinnoissa maalein 3-0.

Arvioidut avauskokoonpanot

Suomi

Huuhkajat avaa MM-karsinnat ilman kolmea avainpelaajaansa, kun Lukas Hradecky, Jere Uronen sekä Fredrik Jensen ovat poissa. Hradecky ja Jensen ovat loukkaantuneena ja Uronen pelikiellossa, minkä lisäksi hän antoi hiljattain positiivisen koronatestituloksen. Poissaolot ovat merkittäviä Suomen puolustukselle, eikä myöskään Jensenin poissaoloa sovi vähätellä. Jensen oli Nations Leaguessa Huuhkajien paras maalintekijä.

Maalissa avaa Italian Serie B:ssä Brescian riveissä pelaava Jesse Joronen. Maalivahtiin ei Huuhkajat kaadu, sillä Joronen on ollut viime aikoina erinomaisessa vireessä. Joronen saa nyt todellisen näyttöpaikan, kun itseoikeutettu ykkösvahti Hradecky on sivussa.

Mielenkiinto kohdistuu Suomen avauksessa siihen, mitä peliryhmitystä päävalmentaja Markku Kanerva käyttää. Vaaka on kallistumassa 5-3-2-ryhmitykseen, joka kääntyy hyökätessä 3-5-2-muotoon. Suomi sai viime Nations Leaguessa onnistumisia 5-3-2-ryhmityksellä ja myös aiemmat Bosnia-ottelut antavat osviittaa siitä, että Kanerva lähestyy kotiottelua vahvan puolustuksen kautta.

Suomi haluaa tukkia linjat ja olla vahva keskustassa omalla puolustusalueellaan. Näin ollen Suomen ryhmityksessä luultavasti nähdään kolme topparia, joista Joona Toivio ja Paulus Arajuuri ovat varmoja valintoja. Kolmas toppari on luultavasti tanskalaisen Vejlen Juhani Ojala.

Puolassa Warta Poznanin riveissä vahvasti esiintynyt Robert Ivanov nousi Huuhkajien mukaan. Luultavasti Kanerva luottaa avausottelussa vielä tuttuihin nimiin, joten luultavasti HJK:n kapteeni Daniel O’Shaughnessy on myös Ivanovin edellä nokkimisjärjestyksessä.

Bosnian tähtihyökkääjä Edin Džeko nauttii keskityspalloista, joten Arajuuri ja Ojala olisivat tässä mielessä hyviä vaihtoehtoja puolustamaan keskityksiä. Ivanov on taas selkeästi parempi pallollisena.

Oikealla laidalla on yleensä nähty Minnesota Unitedin Jukka Raitala, mutta hän pystyy pelaamaan myös vasemmalla. Näin ollen MTK Budapestin Nikolai Alho nousisi oikealle laidalle. QPR:n Niko Hämäläinen kärkkyy myös avauksen paikkaa vasemmalla puolella.

Keskikentällä nähdään takuuvarmasti Huuhkajien pallollisen pelin sielu Glen Kamara. Hänen vierellään uurastaa kapteeni Tim Sparv. Onkin mielenkiintoista nähdä, kuka nousee avaukseen kaksikon rinnalle. Nations Leaguessa Kanerva sai erinomaiset tehot irti Robert Taylorista keskikentän hybridiroolissa, jossa hän nousi vahvasti tukemaan hyökkäyksiä. Toisaalta myös Robin Lod voisi toimia hyvin kyseisessä roolissa.

Glen Kamara on jälleen Suomen pallollisen pelin sielu. Kuva: Juha Tamminen.

Jos Kanerva haluaa lähestyä ottelua enempi puolustuksen kautta, saatetaan keskikentän kolmikossa nähdä esimerkiksi Rasmus Schüller, mikäli hän on pelikunnossa nuhan jäljiltä.

Hyökkäykseen voi sadan prosentin varmuudella laittaa tulikuuman Teemu Pukin nimen. Norwichissa vahvaa kautta pelaava Pukki on Suomen ase hyökkäyssuuntaan. Vaihtoehdot vierelle ovat Union Berlinin Joel Pohjanpalo sekä Robin Lod, joka pelaisi hieman Pukin alapuolella kymppialueen taskuissa.

Lodin ja Pukin yhteispeli on ollut Huuhkajissa vertaansa vailla, joten Kanervalla on varmasti halu saada kaksikko samaan aikaan kentälle ryhmityksestä riippumatta. Kaksikko on parhaimmillaan nopeissa tilanteenvaihdoissa, joita Suomen on hyödynnettävä Bosniaa vastaan. Tilaa löytyy pallonriiston jälkeen Bosnian puolustuslinjan etupuolelta, johon Lod hakeutuu ja sen jälkeen pallo on nopeasti pelattava Bosnian alimman linjan taakse täyteen vauhtiin Pukille. Se on Huuhkajien ase.

Jos Kanerva lähtee peliin 4-4-2-ryhmityksellä, löytää Lod paikkansa oikealta laidalta ja Taylor vasemmalta. Siinä tapauksessa kärjessä aloittavat Pukki ja Pohjanpalo. Toppareista penkille putoaa 4-4-2:ssa Ojala.

Suomen arvioitu avauskokoonpano (5-3-2):

Suomen arvioitu avauskokoonpano Bosnia ja Hertsegovinaa vastaan.

Bosnia ja Hertsegovina

Bosnian peräsimeen palkattiin tammikuussa uusi päävalmentaja Ivaylo Petev. MM-karsintojen kynnyksellä on vielä hyvin vaikea arvioida Petevin peluutusta. Aiemmin Petev on valmentanut muun muassa Bulgarian maajoukkuetta ja seuratasolla Dinamo Zagrebia. Näissä pesteissä Petev on suosinut pääasiassa 4-3-3- ja 4-2-3-1-muotoja.

Bosnian riveistä löytyy kuitenkin vino pino laatua. Hyökkäävään jalkapalloon aiemmin luottanut Petev haluaa Barcelonan Miralem Pjanicin pelin keskiöön. Bosnian hyökkääminen tulee kulkemaan pitkälti Pjanicin kautta.

Miralem Pjanic on Bosnian moottori. Kuva: Getty Images.

Kärkeen Bosnialla on laittaa erinomainen Edin Džeko, joka luo pelkällä olemuksellaan vaaraa Suomen boksissa. Keskityspallot laidoilta ja erikoistilanteet ovat Džekon heiniä, joten niiden puolustamisessa Suomen on oltava tarkkana.

Bosnian arvioitu avauskokoonpano (4-2-3-1):

Edin Džeko (AS Roma, Serie A)

Ermedin Demirovic (Freiburg, Bundesliiga) , Miralem Pjanic (Barcelona, La Liga), Haris Duljevic (Nimes, Ligue 1)

Rade Krunic (AC Milan, Serie A), Gojko Cimirot (Standard Liège, Belgian liiga)

Sead Kolasinac (Schalke, Bundesliiga), Siniša Sanicanin (Vojvodina, Serbian liiga), Marko Mihojevic (Göztepe, Turkin Superliiga), Darko Todorovic (Hajduk Split, Kroatian liiga)

Ibrahim Šehic (Konyaspor, Turkin Superliiga)

Kommentit

Valmistautumisaika on ollut rajallinen. Sen myöntää myös päävalmentaja Kanerva. Lyhyt valmistautuminen enteilee sitä, että Kanerva luottaa toimiviksi todettuihin tapoihin ja pelaajiin, joten suuria yllätyksiä on turha odottaa.

[readmore from=huuhkajat]

– Kyllä se valmistautuminen on ollut enemmän tietynlaista kertausta. Jos ajatellaan miten pelasimme viime vuonna, siellä on paljon toimivia asioita. Totta kai meidän pitää miettiä, missä voimme parantaa. Yksi lisäpäivä olisi tehnyt paljon. Tekeminen kentällä on kuitenkin se tehokkain juttu. Palavereissa ollaan istuttu joidenkin mielestä ehkä liiankin pitkään. Toivottavasti viesti on mennyt perille ja olemme huomenna valmiita.

Ivaylo Petev debytoi Bosnian peräsimessä Suomea vastaan. Kuva: Getty Images.

Ivaylo Peteville ottelu Suomea vastaan on ensimmäinen Bosnian peräsimessä. Siinä mielessä ennakointi on vaikeaa, mutta pelin sisällä tapahtuvan reagoinnin pitää olla todella nopeaa ja sujuvaa. Bosnia on laadullisesti kuitenkin erittäin hyvä joukkue ja todella vaarallinen, jos se saa hallita pelin virtausta haluamallaan tavalla.

– Bosnia ja Hertsegovina pelasi Nations Leaguen A-liigassa, he pelasivat muun muassa tasurin vieraissa Italiaa vastaan. He osoittivat olevansa hyvä joukkue, vaikka putosivat nyt B-liigaan.

– Uudella päävalmentajalla on haasteellinen tehtävä saada näin lyhyessä ajassa omat peliajatuksensa joukkueeseen. Jos ajattelee pelaajistoa, samoja pelaajia siellä on kuin aikaisemminkin. Kyllähän sieltä laadukkaita vaihtoehtoja löytyy, Kanerva muistutti.

[readmore from=bosnia-ja-hertsegovina]

Bosnian tähtihyökkääjä Edin Džeko kertoi, ettei hänellä ole hyviä muistoja Suomea vastaan pelatuista otteluista.

– Hyviä muistoja minulla ei ole, sillä hävisimme pelin ja se oli ehkä ratkaisevan tärkeä ottelu viime karsinnoissa. Sen jälkeen tuloskuntomme meni pikemminkin alas- kuin ylöspäin.

– Suomi pelaa aina joukkueena tiiviisti ja pyrkii pääsemään vastahyökkäyksiin. Me tunnemme heidät hyvin, ja he tuntevat meidät hyvin, joten siksi en odota isoja yllätyksiä. Huonoja joukkueita ei selviydy EM-lopputurnaukseen, Džeko huomautti.

Päävalmentaja Petev piti vielä kaikki korttinsa visusti piilossa. Petevin mukaan vain kolme pistettä kelpaa Bosnialle keskiviikkona.

– Minulla on kyllä selkeä kuva siitä, miten lähdemme otteluun, mutta saatte nähdä sen vasta huomenna. Yksi piste ei riitä meille ottelusta. Koko joukkue on virittäytynyt täysin tavoittelemaan täältä voittoa. Yhtenäisyys on kaiken avain, Petev sanoi.

LUE MYÖS: