”Kammottava kolhu” – Veikkausliigan tähtipelaajalta suoraa tekstiä Qatarin MM-kisoista

© Kuva: Juha Tamminen

Karsinnat seuraavaan jalkapallon miesten MM-turnaukseen käynnistyvät viikon päästä, keskiviikkona 24.3. Suomi avaa urakkansa kotiottelulla Bosniaa ja Hertsegovinaa vastaan, ja Markku Kanerva ilmoittaa joukkueensa maaliskuun maaotteluun tänään keskiviikkona.

Tunnelmat MM-kisoja kohtaan ovat silti laajalti poikkeuksellinen nihkeät. Lopputurnaus pelataan Qatarissa ensi vuoden marras-joulukuussa, ja kisaisäntään on kohdistunut suurta kritiikkiä sen valinnasta lähtien. Arvostelua on syntynyt korruptiosyytösten, Qatarin maajoukkueen vaatimattoman tason, ilmastohaittojen ja kokonaan uusiksi rakennettavan stadioninfrastruktuurin takia, mutta selvästi eniten puhuttaa kuitenkin Qatarin ihmisoikeustilanne ja rakennustyöntekijöiden oikeudet.

Brittilehti Guardian kertoi helmikuussa, että jo yli 6 500 kisojen rakennustöihin osallistuneen kerrotaan menehtyneen ankarien ja orjuuteenkin verrattujen työolojen seurauksena. Tämän johdosta ainakin Norjassa useat pääsarjaseurat ovat ilmoittaneet boikotoivansa Qatarin MM-kisoja.

Palloliittokin otti Qatarin MM-isännyyteen kantaa maanantaina. Suomen korkein jalkapalloinstanssi totesi pitävänsä kisojen myöntämistä Qatarille ongelmallisena ja huonona päätöksenä. Suomi ei kuitenkaan aio boikotoida MM-kisoja eikä ensi viikolla alkavia MM-karsintoja.

FC Interin kapteeni, kokenut kärkimies Timo Furuholm ilmaisi ajatuksiaan Palloliiton kannanotosta painavin sanavalinnoin:

– Kisojen järjestäminen Qatarissa on kammottava kolhu rakkaalle lajilleni. Mikään laji tai mitkään kisat eivät kestä 6 500 kuollutta työntekijää. Jalkapallon pitäisi pystyä parempaan, Furuholm kirjoitti Twitterissä.

Palloliiton kannanotolle Furuholm nosti kuitenkin varovaista peukkua.

– Ihmisoikeuksien puolesta on syytä puhua ja erityisesti taistella.

Twiitin kommenteissa toivotaan muun muassa Suomen näyttävän esimerkkiä muille maille, vaikka pienenä maana globaalinen näkyvyys ei valtava olisikaan. Furuholmia ilahduttaisi etenkin, jos jokin jalkapallon mahtimaista ottaisi ryhdikkäästi kantaa Qatarin kisojen ongelmallisuutta kohtaan – jopa boikotin kautta.

– FIFA ei oikein edusta sitä jalkapalloa, jota me pidämme maailmankielenä ja yhdistävänä asiana. Saksa, Ranska, Englanti…yms. Sieltä sen boikotoinnin pitäisi alkaa, Furuholm toteaa.

Kysyimme kantaa asiaan myös Suomen suurimmassa jalkapalloaiheisessa Facebook-ryhmässä Jalkapallon olohuoneessa. Viesti oli varsin selkeä, sillä vajaasta 500 kyselyymme vastanneesta yli kaksi kolmesta, eli noin 69 prosenttia oli sitä mieltä, että Suomen pitäisi boikotoida Qatarin MM-turnausta.

LUE MYÖS:

Pitäisikö Huuhkajien boikotoida Qatarin MM-kisoja? – Suomalaisella futiskansalla harvinaisen selkeä mielipide: ”Tärkein vaatimus urheilupomolle on olla rosvo”

Palloliitto kertoi tylyn kantansa Qatarin MM-kisoista – boikottiin ei silti ryhdytä


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.