Naisten Mestarien liiga on edennyt puolivälierävaiheeseen. Kaikki neljä puolivälierien ensimmäistä osaottelua pelataan tänään keskiviikkona, ja toiset osaottelut noin viikkoa myöhemmin 31.3. ja 1.4.

Suomalaisittain upeaa on, että yhteen neljästä päivän ottelusta on nimetty suomalainen erotuomari. Jo kokenut europelituomari Lina Lehtovaara jakaa oikeutta kello 20 alkavassa ottelussa Bayern München-FC Rosengård. Nimitys kertoo selvää kieltä siitä, kuinka korkealle Lehtovaaraa kansainvälisesti arvostetaan. 39-vuotias Lehtovaara on jo kokenut huipputuomari, ja Naisten Mestarien liigan puolivälierissä hänet nähtiin myös keväinä 2018 ja 2019.

Lehtovaaran avustavia tuomareita ovat tänään hollantilainen Franca Overtoom ja puolalainen Katarzyna Wojs. Neljänneksi erotuomariksi Palloliitto nimesi suomalaisen Ifeoma Kulmalan.

Mestarien liigan pudotuspelit ovat edenneet tähän saakka tyystin yllätyksettöminä, ja jäljellä on enää Euroopan naisjoukkueiden ehdoton eliitti. Päivän otteluohjelma näyttää seuraavalta:

13.30 Barcelona-Manchester City
18.00 Chelsea-Wolfsburg
19.00 Paris Saint-Germain-Lyon
20.00 Bayern München-FC Rosengård

Loppuottelu pelataan Göteborgissa 16. toukokuuta.

Suomalaisia pelaajia puolivälierävaiheessa pelaavien joukkueiden pelaajalistoilla on mukana kaksi. 20-vuotias Katriina Talaslahti on viisi kertaa peräkkäin Mestarien liigan voittaneen Lyonin kolmosvahti, mutta peliaikaa tuskin on luvassa nytkään, sillä Lyonin tolppien välissä nähdään tavallisesti maailman ehdottomiin huipputorjujiin laskettava Sarah Bouhaddi.

Rosengårdissa pelaa puolestaan joukkueeseen joulukuussa siirtynyt Helmarien keskikenttäpelaaja Ria Öling. Öling ei kuitenkaan pelannut neljännesvälierissä UEFA:n syksyllä tekemästä sääntömuutoksesta johtuen. Sen mukaan Mestarien liiga -joukkueet saavat peluuttaa vain kolmea talven siirtoikkunassa hankkimaansa pelaajaa. Rosengård hankki talvella neljä pelaajaa, ja Ölingin osana oli jäädä sivuun. Sillä oli kokoonpanossaan itävaltalaista Skt. Pölteniä vastaan vain 15 pelaajaa.

Sama sääntö on ollut voimassa myös miesten Mestarien liigassa, mutta Rosengårdin urheilujohtaja Therese Sjögranin mukaan sääntö on julma kesäisin kansallisia sarjojaan pelaaville joukkueille.

– Minusta sääntö on katastrofi meille, jotka pelaamme keväästä syksyyn, Sjögran totesi Sydvenskanille Hufvudstadsbladetin mukaan.

– Miesjoukkueilla on paljon suuremmat pelaajakokoonpanot ja resurssit. Tästä muodostuu sama ongelma kaikille ruotsalaisille joukkueille.

– Jos sääntöä ei muuteta, on meidän pakko muuttaa täysin hankintastrategiaamme ja keskittyä kesän siirtoikkunaan. Se on keskellä kautta, eikä ole optimaalista. Monet sopimuksistamme päättyvät talvella ja siten menetämme pelaajia, joiden tilalle on pakko hankkia uusia.

[readmore from=Lehtovaara-Lina]

Ria Öling veti siis lyhimmän korren neljännesvälierävaiheessa. Näin Sjögran perusteli päätöstä:

– Ratkaisimme asian yksiselitteisesti pelipaikkoja ja tarpeidemme pohjalta. Se, että Ria joutui sivuun, ei johdu hänen peliesityksistään tai mistään henkilökohtaisesta.

Rosengård ei saa peluuttaa Mestarien liigassa edes kakkosjoukkueeseensa lainaamiaan pelaajiaan. Se siis joutuu Bayernia vastaan melko epäsuotuisassa lähtöasetelmassa.

Lähteet: Palloliitto ja Hufvudstadsbladet