IFK Mariehamn -kausiennakko 2021: Paletti meni uusiksi – yksi sarjan kovimmista hankinnoista pelastaa paljon

Olet kausiennakon sivulla 2.

Kausiennakko on viiden sivun paketti. Pääset uudelle sivulle aina kyseisen sivun lopusta. Lisäksi voit hypätä haluamallesi sivulle myös suoraan sisällysluettelosta. Jokaisen sivun alussa on sisällysluettelo kyseisen sivun aiheista.

Näytä ennakkopaketin sisällysluettelo

Yksi pelaajamyynti antoi paljon mahdollisuuksia

Albion Ademin myynti kartutti IFK Mariehamnin kassaa varsin mukavasti. Kuva: Juha Tamminen.

Kaikkein tärkein muutos IFK Mariehamnin joukkueessa on tietenkin Albion Ademin lähtö Djurgårdeniin, sillä viime kaudella Ademi oli Grönvittille kaikki kaikessa. Koko seuran lähitulevaisuuden kannalta oli erittäin tärkeää, että Ademin kanssa tehtiin alkusyksystä jatkosopimus.

Jo silloin todettiin melko suoraan, että se ei välttämättä suinkaan tarkoita Ademin jäämistä seuraan, vaan siten haluttiin varmistaa, että laitahyökkääjästä saadaan kunnon siirtokorvaus. Kuten lopulta sitten saatiinkin.

Puolustuspään osalta muutokset ovat olleet suhteellisen pieniä. Laitapuolustajat Kalle Taimi (TPS) ja Lassi Järvenpää (Inter) lähtivät Turkuun, ja uusina pelaajina joukkueeseen ovat saapuneet kokenut ruotsalaistoppari Calle Svensson sekä Veikkausliigasta jo entuudestaan tuttu brasilialainen Alan Henrique.

34-vuotias Svensson on tehnyt uransa Ruotsin toiseksi ja kolmanneksi korkeimmilla sarjatasoilla. Alan Henrique puolestaan pelasi kelpo kauden Interissä vuonna 2017 ja lähti sitten Indonesiaan. Sieltä matka jatkui Portugaliin ja viime kaudeksi Albaniaan, josta hän palasi nyt Suomeen. Brasilialainen teki IFK Mariehamnin kanssa sopimuksen vasta maaliskuun lopussa täydentäen joukkueen. Sopeutumisaika on siis ollut lyhyt.

Keskikentän keskusta on myllätty Mariehamnissa melko pitkälle uusiksi. Henkilökohtaisista syistä seuran jo lokakuun lopussa jättänyt Peter Makrillos pelaa ensi kaudella Bulgariassa, Maximo Tolonen siirtyi Ilveksen kautta Gnistaniin, Johannes Laaksonen palasi kotikonnuilleen Kotkaan, Gustaf Backaliden värvättiin SJK:hon ja lupaava Joel Karlström lainattiin maaliskuun lopussa Ruotsin neljännelle sarjatasolle Husqvarna FF:ään. Makrillos ja Backaliden ovat selkeimmät menetykset, sillä muiden rooli jäi viime kaudella melko pieneksi.

Paperilla IFK Mariehamnin keskikenttä on viime kaudesta vahvistunut, sillä hankinnoissa on suuri potentiaali. Interistä lainatulta Elias Mastokankaalta sopii odottaa ”ademimaista” läpimurtokautta, ja Mastokangas onkin väläytellyt Suomen Cupissa jo mukavasti.

”Masto” pelasi hyvin jo viime kaudella Interissä, mutta turkulaisseurassa kilpailutilanne on osoittautunut liian kovaksi pelipaikan vakiintumiseen. Inter kuitenkin odottaa Mastokankaalta paljon, sillä lainapestin yhteydessä julkistettiin myös pitkä jatkosopimus. Ikää miehellä on vasta 20 vuotta, mutta hän on jo tehnyt Interin edustusjoukkueessa 42 ottelussa kuusi maalia.

Joel Mattsson puolestaan palasi IFK Mariehamniin Helsingin IFK:sta. Mattsson nousi IFK Mariehamnin veikkausliigamiehistön vakiopelaajaksi jo 18-vuotiaana kaudella 2017, mutta vietti kaksi edellistä kautta HIFK:ssa. Jo 88 ottelun kokemus Veikkausliigasta. Matsson pelaa saarilla lainasopimuksella tanskalaisesta Vejlestä.

28-vuotias senegalilainen Emile Paul Tendeng saapuu Ahvenanmaalle 101 ottelun veikkausliigakokemuksella. Tendeng valittiin kaudella 2016 Veikkausliigan parhaaksi keskikenttäpelaajaksi, mutta sen jälkeen käyrä on ollut laskeva. Etenkin viime kausi Ilveksessä oli vaikea, sillä Tendeng pelasi vain 321 minuuttia Veikkausliigaa ilman tehomerkintöjä. Hakee nyt uralleen uutta nousua IFK Mariehamnissa.

Emile Paul Tendeng hakee uutta nostetta uralleen Ahvenanmaalta. Kuva: Getty Images.

Kiinnostava pelaaja voi olla myös 20-vuotias Serie A -seura Parman junioreista saapunut Moussa Koné.

Joukkueen kaksi kenties tärkeintä hankintaa ovat kuitenkin kokeneet Allsvenskan-pelaajat, 35-vuotias keskikentän pohjapelaaja Mohammed Abubakari ja 32-vuotias kärkimies Kennedy Igboananike. Ghanan A-maajoukkueessakin kolme ottelua pelannut Abubakari on pelannut Ruotsin pääsarjassa kaikkiaan komeat 183 ottelua sekä muinoin myös neljä kautta Kreikan Superliigaa. Abubakari pelasi viime kaudellakin 23 ottelua Allsvenskanissa, joten tuoreitakin näyttöjä korkealla tasolla pärjäämisestä on.

Kovat ovat tilastot myös nigerialaishyökkääjä Kennedyllä, sillä hän on pelannut urallaan 168 ottelua Allsvenskania ja 56 peliä MLS:ää. Parhaalla kaudellaan vuonna 2013 Kennedy teki AIK:lle Allsvenskanissa 14 maalia.

Näiden kahden konkarin CV:t ovat Veikkausliigan ulkomaalaishankinnoiksi erittäin kovat. Siinä, missä IFK Mariehamn on tuonut Veikkausliigaan viime vuosina vahvistuksia esimerkiksi Ruotsin kolmannelta ja neljänneltä sarjatasolta, sai se nyt haaviinsa kaksi pelaajaa korkeimmalta sarjaportaalta Allsvenskanista. Abubakariin ja Igboananikeen kohdistuvat todella korkeat odotukset.

Viime kauden joukkueeseen hankittujen laitahyökkääjien Dmytro Bilonogin, Yvan Yaganin, Alain Richard Ebwellen ja Saku Ylätuvan näytöt jäivät liki olemattomiksi (kolme ensinmainittua poistuivat ryhmästä jo kesken kauden), joten laitapelaamiseen toivotaan tällä kaudella terävyyttä muun muassa Mastokankaan hankinnan kautta.

Tendengin tavoin uutta nousua hakee toinen Ilveksestä tullut pelaaja Eero Tamminen, jonka kaksi viimeistä kautta ovat menneet pahasti alakanttiin. Potentiaalinsa JJK-kasvatti on Veikkausliigassa jo näyttänyt, mutta jostain pitäisi löytää viimeistelyyn tehoja.

Kaudella 2020 IFK Mariehamnin kärkimiesosasto oli erittäin kapea, sillä syksyllä upean uransa päättänyt Akseli Pelvas oli joukkueen ainoa puhdas kärkimies. Siksi myös Ademi pelasi paljon piikissä luontaisemman laitahyökkääjän tontin sijaan. Nyt kärkeen on enemmän vaihtoehtoja, kun sisään on tuotu Igboananiken lisäksi TPS:ssä viime kaudella väläytellyt norsunluurannikkolainen Muhamed Tehe Olawale sekä futiskiertolainen Vahid Hambo.

Paljon puhetta, vähän näyttöjä. Joko nyt Vahid Hambo löytäisi tehot? Kuva: Juha Tamminen.

26-vuotias Hambo oli tekemässä vahvaa läpimurtoa Interissä jo vuonna 2015 ja kolkutteli jo maajoukkueenkin portteja, mutta polvivamma jarrutti sitten uraa. Hakenut uutta läpimurtoa SJK:sta, RoPS:sta, Romaniasta, Liettuasta ja FC Lahdesta, mutta jokohan huipputehot löytyisivät vihdoin taas Maarianhaminassa? Hambosta kohistaan hämmästyttävän paljon siihen nähden, että hyökkääjän yhden kauden maaliennätys sarjaotteluista on edelleen vain neljä maalia (joskin vain kuudessa ottelussa vuonna 2015).

Ademin saappaat ovat valtavan isot täytettäväksi, mutta muuten IFK Mariehamn vaikuttaa paperilla jopa vahvistuneelta. Keskikentälle on tarjolla monta erilaista vaihtoehtoa, ja kärkimiesosastolla käydään kovaa kilpailua minuuteista. Erityisen leveä pelaajamateriaali ei ole vieläkään, joten pahoihin loukkaantumisiin ei ole varaa.

Ensimmäisen vakavan loukkaantumisen joukkue koki jo muutama viikko ennen sarjan alkua, kun oikea laitapuolustaja Aapo Mäenpää loukkasi jalkaansa harjoituksissa niin pahasti, että joutui leikkauspöydälle. Mäenpäällä on edessään monta kuukautta kestävä kuntoutusjakso.

Paikkaajaksi IFK Mariehamn lainasi KuPS:sta neljän kuukauden kontrahdilla Jiri Nissisen, joka saattoi olla tähän lähtöön erinomainen tuuraaja. Ulkomailta korvaajaa ei voitukaan etsiä, jotta joukkue pysyisi homegrown-säännön raameissa.

Pelaajalista

#   Pelaaja Positio Pelipaikka Ikä
88 suomi Oskari Forsman MV Maalivahti 28.1.1988
1 suomi Marc Nordqvist MV Maalivahti 1.6.1997
30 suomi Onni Sillanpää MV Maalivahti 4.9.1997
3 alankomaat Robin Buwalda (C) KP Toppari 17.8.1994
2 brasilia Alan Henrique KP Toppari 19.6.1991
5 ruotsi Calle Svensson KP Toppari 17.2.1987
44 nigeria Frankline Okoye KP Toppari 6.5.1999
23 suomi Mikko Sumusalo VP Vasen laitapuolustaja 12.3.1990
16 suomi Aapo Mäenpää OP Oikea laitapuolustaja 14.1.1998
8 ghana Mohammed Abubakari PKK Puolustava keskikenttä 15.2.1986
21 suomi Niilo Mäenpää KK Keskikentän keskusta 14.1.1998
25 etela-afrikka Yanga Baliso KK Keskikentän keskusta 27.3.1997
6 norsunluurannikko Moussa Kone KK Keskikentän keskusta 19.11.2000
26 suomi Joel Mattsson OL Keskikentän oikea laita 17.3.1999
10 senegal Emile Paul Tendeng HKK Hyökkäävä keskikenttä 31.12.1992
17 suomi Elias Mastokangas HKK Hyökkäävä keskikenttä 1.2.2001
27 suomi Oscar Wiklöf HKK Hyökkäävä keskikenttä 29.1.2003
7 suomi Riku Sjöroos VH Vasen laitahyökkääjä 10.3.1995
20 suomi Eero Tamminen VH Vasen laitahyökkääjä 19.5.1995
9 suomi Vahid Hambo KH Keskushyökkääjä 3.2.1995
18 norsunluurannikko Muhamed Tehe Olawale KH Keskushyökkääjä 20.2.1999
77 nigeria Kennedy Igboananike KH Keskushyökkääjä 26.2.1989

Pelaajasiirrot – saapuneet

Calle Svensson, 34 vuotta, kp
Mistä? Västerås SK (Ruotsi)
Pysyvä siirto, sopimus 2021

Alan Henrique, 29 vuotta, kp
Mistä: Bylis Ballsh (Albania)
Pysyvä siirto, sopimus 2021

Mohammed Abubakari, 35 vuotta, pkk
Mistä? Helsingborg (Ruotsi)
Pysyvä siirto, sopimus 2021

Emile Paul Tendeng, 28 vuotta, hkk
Mistä? Ilves
Pysyvä siirto, sopimus 2021

Eero Tamminen, 25 vuotta, vlh
Mistä? Ilves
Pysyvä siirto, sopimus 2021

Vahid Hambo, 26 vuotta, kh
Mistä? FC Lahti
Pysyvä siirto, sopimus 2021

Kennedy Igboananike, 32 vuotta, kh
Mistä? IK Sirius (Ruotsi)
Pysyvä siirto, sopimus 2021

Elias Mastokangas, 20 vuotta, hkk
Mistä? FC Inter Turku
Laina, kausi 2021

Joel Mattsson, 22 vuotta, okk
Mistä? Vejle BK (Tanska)/HIFK
Laina, kausi 2021

Muhamed Tehe Olawale, 22 vuotta, kh
Mistä? Parma (Italia)/TPS
Laina, kausi 2021

Moussa Kone, 20 vuotta, kk
Mistä? Parma U19 (Italia)
Laina, sopimus 2021

Jiri Nissinen, 23 vuotta, op
Mistä: KuPS
Laina, elokuu 2021

Pelaajasiirrot – lähteneet

Tarik Hamza, 24 vuotta, kp
Mihin? Umeå FC (Ruotsi)
Pysyvä siirto

Kalle Taimi, 29 vuotta, lp
Mihin? TPS
Pysyvä siirto

Lassi Järvenpää, 24 vuotta, lp
Mihin? FC Inter Turku
Pysyvä siirto

Peter Makrillos, 25 vuotta, kk
Mihin? Slavia Sofia (Bulgaria)
Pysyvä siirto

Gustaf Backaliden, 23 vuotta, kk
Mihin? SJK
Pysyvä siirto

Johannes Laaksonen, 30 vuotta, kk
Mihin? KTP
Pysyvä siirto

Albion Ademi, 22 vuotta, vlh
Mihin? Djurgården (Ruotsi)
Pysyvä siirto

Maximo Tolonen, 20 vuotta, hkk
Mihin? Gnistan
Pysyvä siirto

Joel Karlström, 19 vuotta, kk
Mihin? Husqvarna FF (Ruotsi)
Laina

Saku Ylätupa, 21 vuotta, lh
Mihin? AIK (Ruotsi)
Paluu lainalta

Akseli Pelvas, 32 vuotta, kh
Mihin? Lopetti uransa

Ketkä ovat IFK Mariehamnin suurimmat tähdet? Entä kuka lyö läpi ensi kaudella? Näihin kysymyksiin vastataan seuraavalla sivulla.

Edellinen sivu
Seuraavalla sivulla tähtipelaajien esittely ja läpimurtopelaaja


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.