Turusta Maarianhaminan kautta Tukholmaan matkalla ollut Viking Amorella otti tänään pohjakosketuksen Hjulgrundin lähistöllä. Laiva ajoi osuman jälkeen Foglön saaren tuntumaan, eikä välitöntä vaaraa ole. Amorella on tällä hetkellä ”pohjastaan tukevasti kiinni”. Havaintoja öljyvuodosta ei ole tehty.

Kukaan ei loukkaantunut haverissa, mutta laiva kallistui hieman ja hälytyskello alkoi soida. Saaristolautta Viggen ja merivartioston alus Krickan vastasivat nopeasti Amorellan hätäkutsuun ja ajoivat sen viereen. Länsi-Rannikon merivartioston mukaan jo 180 laivalla ollutta on evakuoitu useiden eri laivojen voimin. Evakuointi aloitettiin kello 15.40.

Merivartiosto - LSMV

@meriraja

Merivartiosto - LSMV

@meriraja
Nyt evakuoitu 120 henkilöä maihin. Nu har 120 personer evakuerats. We've evacuated already 120 persons to shore.
Amorellan evakuointi jatkuu. 180 henkilöä evakuoitu maihin.
Evakueringen av Viking Amorella fortsätter. Nu 180 personer evakuerade iland.

Laivassa oli Ålandstidningenin mukaan kaikkiaan 207 matkustajaa ja 74 miehistön jäsentä. Jalkapalloilullisesti kiinnostavaa on, että matkustajien joukossa oli myös IFK Mariehamnin edustusjoukkue, joka oli matkalla kotiin lauantain vieraspelistään HIFK:ta vastaan. (Ålandstidningenin jutun voi lukea täältä).

– Tunsimme törmäyksen ja raapaisu vaikutti kestävän pitkään. Sen jälkeen laiva vaikutti hieman kallistuvan toiselle sivulle. Kun henkilökunta tuli paikalle huolestuneen oloisena, ymmärsimme, että jotain oli tapahtunut, IFK Mariehamnin valmentaja Lukas Syberyjski kommentoi kokemusta.

Pohjakosketuksen tapahtuessa IFK Mariehamnin joukkue oli lounastamassa Amorellan ravintolassa. Mitään paniikkia laivalla ei ole aiheutunut, mutta tiedotus ei ollut kovin ripeää.

– Emme saaneet heti tietoa asiasta. Olimme aloillamme pienen hetken. Sitten matka taas jatkui ja laiva oikeni. Vain muutamaa minuuttia myöhemmin hälytysääni alkoi soida ja sitten tuli ilmoitus, että meidän pitäisi nousta ylös konferenssikannelle.

– Kovin vaarallinen tilanne ei ollut. Jotkut lapsiperheet vähän säikähtivät. Nyt kaikki ovat rauhallisia ja kaikilla on pelastusliivit, Syberyjski totesi noin kello 13.45.

Viking Line Suomi

@vikingline_fi
Turku–Tukholma-reitillä liikennöivällä M/S Amorellalla oli tänään klo 12.50 pohjakosketus Hjulgrundilla Ahvenanmaan saaristossa. Tilanne on vakaa. Henkilövahinkoja ei ole todettu. Laivalla on 200 matkustajaa ja 80 miehistön jäsentä. Viranomaiset ovat saaneet tietoa tapahtuneesta.

Ålands Sjöfart

@alandssjofart
M/S Amorella grundstötte mellan Skötskär och Järsö i Föglö skärgård i dag. Hon var på väg från Åbo via Mariehamn till Stockholm. Ombord finns cirka 200 passagerare och 80 i bedättningen. Foto: William Pettersson och Pontus Sjölund.

Juttua on päivitetty 20.9. kello 17.05 lähinnä evakuoinnin etenemisen osalta Länsi-Suomen merivartioston twiittien pohjalta.