NYT: Euroopan mahtiseurojen palkintorahat kasvaisivat Euroopan Superliigassa pilviin Mestarien Liigaan verrattuna

© Kuva: Getty Images

Kun sunnuntaina alkoi tulvia kansainväliseen mediaan tietoja siitä, että 12 Englannin, Espanjan ja Italian rahakkainta ja arvovaltaisinta jalkapalloseuraa aikovat ilmoittaa oman Euroopan Superliigansa perustamisesta, on vastaanotto ollut pääosin murskaavan tyly. Jalkapallofanit kautta Euroopan ovat olleet tuohtuneita suunnitelman urheilullisuuden puutteesta ja perinteiden täydellisestä kunnioittamattomuudesta.

Yksi jalkapallofaniryhmien kattojärjestöistä, ”Football Supporters Europe” kutsui koko Superliiga-projektia ”laittomaksi, vastuuttomaksi ja jo lähtökohdiltaan kilpailuttomaksi”.

– Täsmällisemmin sanottuna, suunnitelmaa ohjaa yksinomaan ahneus. Siitä hyötyvät vain hedgerahastot, oligarkit ja kourallinen valmiiksi varakkaita seuroja, joista monet pärjäävät kehnosti omissa kansallisissa sarjoissaan sisäänrakennetusta etulyöntiasemastaan huolimatta, fanijärjestön tiedotteessa todettiin.

Jos silti haluaa ymmärtää, miksi Manchester United, Manchester City, Liverpool, Chelsea, Arsenal, Tottenham, Barcelona, Real Madrid, Atlético Madrid, Juventus, Internazionale ja AC Milan suunnittelevat Mestarien Liigan vaihtamista Euroopan Superliigaan – kansallisista sarjoistaan uloslentämisenkin uhalla – on pakko ajatella rahaa. Sitä kilpailussa on nimittäin tarjolla todella paljon.

Ei liene järin yllättävää, että Euroopan Superliigan johtokuntaan povatuista viidestä jäsenestä viisi on upporikkaita yhdysvaltalaisia liikemiehiä. Yhdysvaltojen ammattilaisurheilun ydintä kun ovat suljetut sarjat, kuten NFL, NBA, NHL ja jalkapallosarja MLS. Toisin kuin kaikissa eurooppalaisissa jalkapallosarjoissa, niistä ei voi pudota, eikä niihin pelaamalla nousta. Jokseenkin sama toimintaperiaate olisi siis myös Euroopan Superliigassa. Edessä olisi massiivinen kulttuurinmuutos.

New York Timesin uutisen mukaan kaikki kilpailuun pysyvästi ja vakituisesti sitoutuvat seurat kuittaisivat jo pelkästä mukanaolosta vuosittain noin 425 miljoonaa dollaria, eli ainakin 350 miljoonaa euroa. Summa on yli neljä kertaa suurempi kuin mitä Mestarien Liigan voittaja Bayern München nettosi palkintorahoina vuonna 2020.

Mielenkiintoista on, että muut kolme seuraa, joita perustajajäseniksi oletettu tusina on yrittänyt mukaan houkutella, eivät ole vihreää valoa vielä näyttäneet. Saksalaisten Bayern Münchenin ja Borussia Dortmundin osalta kyseessä voi olla jo tiedossa oleva saksalaisfanien ankara ja äänekäs vastustus.

PSG:n puheenjohtaja Nasser Al-Khelaifin tilanteessa on puolestaan merkittävä eturistiriita. Al-Khelaifi istuu myös UEFA:n johtokunnassa. Lisäksi hän johtaa qatarilaista TV-jättiä beIN Media Groupia, joka on maksanut UEFA:lle jättisummia Mestarien Liigan TV-oikeuksista.