Ensimmäinen maa jätti MM-karsinnat kesken – ei boikottina Qataria kohtaan, vaan koronapandemian takia

© Kuva: Getty Images

Qatarin vuoden 2022 MM-turnauksen alkuun on aikaa pyöreästi puolitoista vuotta. Vaikka muun muassa Norjassa ja Yhdysvalloissa on viritelty pientä boikottimielialaa kisoja kohtaan Qatarin ihmisoikeustilanteen takia, tulee ensimmäinen MM-karsinnat kesken jättänyt maa Aasiasta.

Sunnuntaina Aasian jalkapalloliitto AFC ilmoitti, että Pohjois-Korea on päättänyt vetäytyä sekä MM-karsinnoista että karsinnoista vuoden 2023 Aasian mestaruuskilpailuihin. Pohjois-Korean päätös ei tiettävästi kuitenkaan liity Qatarin boikotointiin, vaikkei AFC syytä päätökselle kertonutkaan. Mitä todennäköisimmin syynä on koronapandemia, sillä Pohjois-Korea ilmoitti jo toukokuun alussa, ettei se aio pelata edessä olevia MM-karsintaotteluita. AFC pyysi maata vielä harkitsemaan päätöstään, mutta tuloksetta.

Pohjoiskorealaisen ministeriön edustaja kertoi toukokuun alussa maaotteluista vetäytymisen syyksi sen, että koronatartunnan riski on liian suuri. Pohjois-Korean olisi pitänyt pelata kesäkuussa MM-karsintaottelut niin Sri Lankaa kuin Etelä-Koreaakin vastaan Etelä-Korean maaperällä.

Jo aiemmin ulkomaailmalta vahvasti eristäytynyt Pohjois-Korea oli ilmoittanut, ettei sen urheilijoita osallistu kesällä järjestettäviin Tokion olympialaisiin. Tuolloinkin päätöstä perusteltiin koronapandemian tuomilla terveysriskeillä.

Aasian MM-karsinnoissa on meneillään toinen vaihe, jossa 40 maata on jaettu kahdeksaan viiden maan lohkoon. Viimeiseen, 12 maan vaiheeseen pääsevät kunkin lohkon voittaja sekä neljä parasta lohkokakkosta. Siitä molempien kuuden maan lohkojen kaksi parasta selviytyvät MM-lopputurnaukseen, lohkokolmosten edetessä jatkokarsintaan. Isäntämaa Qatar on MM-kisoissa automaattisesti mukana.

Pohjois-Korean H-lohko oli Pohjois-Korean vetäytyessä äärimmäisen tasaisesssa tilanteessa. Turkmenistan johtaa lohkoa yhdeksällä pisteellä, ja Etelä-Korealla, Libanonilla ja Pohjois-Korealla on kahdeksan pistettä. Maista Etelä-Korea on pelannut neljä ottelua, ja muut viisi. Nyt neljän maan taistelu jatkopaikoista muuttui kolmen maan taisteluksi.

Lähde: Transfermarkt


Suomi johtaa Belgiaa vastaan 5-0! Jos johto pitää saat eurolla viisikymppiä!

1. Siirry Unibetille.
2. Aseta 1€ panos Suomelle viiden maalin tasoituksella
3.  Jos Suomen johto pitää saat 50€!