Nyt tehdään historiaa! Kattava ennakkopaketti EM-kisojen Tanska–Suomi-otteluun – mistä näet pelin, arvioidut avaukset ja kommentit

© Kuva: Juha Tamminen

Lauantaina kirjoitetaan uusi sivu suomalaisen jalkapallon historiaan, kun miesten A-maajoukkue pelaa ensimmäisen ottelunsa EM-lopputurnauksessa. Vastassa on kivenkova Tanska, ja ottelu käynnistyy Parkenilla, Kööpenhaminassa, kello 19.

Suomi lähtee selkeänä altavastaajana Tanskaa vastaan. Yllätyksen mahdollisuus piilee lähinnä avausottelun tuomassa asetelmassa. Suomi saa pelata ilman paineita, mutta isäntämaa Tanskalle ottelusta ei kelpaa kuin kolme pistettä.

Pelillisesti Tanska tulee viemään peliä ja Suomi laskee matalaan keskiblokkiin. Huuhkajien saumat syntyvät positiivisista tilanteenvaihdoista. Kun Tanska nostaa laitapuolustajiaan korkealle, syntyy tila laidoille. Suomen on hyödynnettävä omat paikkansa tehokkaasti, jos se mielii tehdä maalin Tanskaa vastaan. Lisäksi puolustukselta ja maalivahti Lukas Hradeckylta vaaditaan täydellistä suoritusta.

Mistä näet pelin ilmaiseksi?

Yle näyttää kaikki EM-kisojen ottelut kanavillaan ja Yle Areenassa. Tanska-Suomi-ottelu näkyy Yle TV2-kanavalta. TV2-kanavalla seurataan EM-kisoja jo kello 15 lähtien. Ennen Suomen ottelua pelataan A-lohkon ottelu Wales-Sveitsi, joka käynnistyy kello 16.

Suomen ottelun selostaa Kööpenhaminasta Matti Härkönen. Ylen studiotiimissä nähdään muun muassa Perparim Hetemaj, Markus Halsti sekä Sebastian Sorsa. Kööpenhaminasta tunnelmia on tulkitsemassa Erkka V. Lehtola.

Ottelua voi myös kuunnella radion puolella Yle Puhe -kanavalla.

Kuntopuntari

Viisi edellistä ottelua: Suomi (H-H-H-T-T)

  • 4.6. Suomi – Viro 0-1 (harjoitusottelu)
  • 29.5. Ruotsi – Suomi 2-0 (harjoitusottelu)
  • 31.3. Sveitsi – Suomi 3-2 (harjoitusottelu)
  • 28.3. Ukraina – Suomi 1-1 (MM-karsinnat)
  • 24.3. Suomi – Bosnia ja Hertsegovina 2-2 (MM-karsinnat)

Viisi edellistä ottelua: Tanska (V-T-V-V-V)

  • 6.6. Tanska – Bosnia ja Hertsegovina 2-0 (harjoitusottelu)
  • 2.6. Saksa – Tanska 1-1 (harjoitusottelu)
  • 31.3. Itävalta – Tanska 0-3 (MM-karsinnat)
  • 28.3. Tanska – Moldova 8-0 (MM-karsinnat)
  • 25.3. Israel – Tanska 0-2 (MM-karsinnat)

Arvioidut avaukset

Suomi

Selvää on, että päävalmentaja Markku Kanerva laittaa kentälle parhaan mahdollisen Huuhkajien kokoonpanon. Pieniä kysymysmerkkejä pelaajistossa on kuitenkin olemassa. Tim Sparvin polven kunto on pienoinen arvoitus, vaikka kapteeni itse on vakuutellut olevansa kunnossa Tanskaa vastaan. Uskaltaako Kanerva lyödä Sparvin avaukseen vai säästelläänkö miestä vielä?

Myös Teemu Pukin pelikunto huolettaa. Pukki pelasi Viroa vastaan puolisen tuntia. Viro-peliä ennen Pukki pelasi viimeksi 1. toukokuuta Englannin Mestaruussarjan ottelussa Readingia vastaan. Silloin verkko heilui, mutta kuukauden tauko kovista peleistä voi näkyä otteissa.

Pystyykö Tim Sparv pelaamaan Tanskaa vastaan? Kuva: Juha Tamminen.

Oikea wingback Nikolai Alho loukkasi itsensä Viroa vastaan, ja miehen pelikunto on Tanska-ottelun alla täysi arvoitus. Alho saattaisi jäädä vaihtopenkin puolelle, vaikka olisikin kunnossa. Muuten Suomen pelaajatilanne lienee hyvä.

Kanerva on määrätietoisesti ajanut 5-3-2-muotoa sisään EM-kisoja silmällä pitäen. Työ käynnistyi jo EM-karsinnoissa, mutta viime syksyn Nations Leaguessa ryhmitys alkoi myös tuottaa tuloksia. Ennen EM-kisoja pelatut harjoitusottelut eivät kuitenkaan antaneet kovinkaan positiivisia signaaleja muodon toimivuudesta.

Sille ei kuitenkaan kannata antaa liian suurta huomioarvoa. Enempi kannattaa muistella viime maaliskuussa nähtyjä MM-karsintaotteluita Ukrainaa ja Bosnia ja Hertsegovinaa vastaan. Silloin 5-3-2-muoto toimi varsin mallikkaasti, ja Suomi nappasi kovista maista kaksi tasapeliä. Vähintään samanlaiseen suoritukseen tulisi yltää Tanskaa vastaan.

Maalissa aloittaa satavarmasti Lukas Hradecky, joka pelannee EM-kisoissa kaikki pelit, jos vain pysyy terveenä. Hradeckyn edessä nähtäneen kolmen topparin linja, jossa oikealla on Joona Toivio, keskellä Paulus Arajuuri ja vasemmalla joko Leo Väisänen tai Daniel O’Shaughnessy.

Kanerva saattaa myös yllättää ja peluuttaa Jukka Raitalaa vasempana laitatopparina. Raitala ja O’Shaughnessy toisivat vasenjalkaisina pelaajina pallolliseen pelaamiseen parempia syöttösuuntia. Jos Alho ei ole vielä kunnossa, Kanerva tuskin ottaa riskiä oikean laidan kanssa. Siksi oikeana wingbackina pelannee Raitala, joka on Huuhkajissa pelannut paljon oikealla. Vasempana wingbackina nähdään lähes varmasti Jere Uronen.

Keskikentän keskustan kolmikolta vaaditaan valtava työmäärä Tanskaa vastaan. Kilometrejä tulee hirmuisesti. Tanska pyrkii varmasti käyttämään laidalla olevan tilan hyödykseen. Suomen on pystyttävä antamaan keskikentän keskustasta tuki wingbackille, kun pallo on laidalla. Elintärkeää on keskikentän kolmikon tiiviys. Välit eivät saa kasvaa liian isoiksi, muuten kymppialueen taskuissa Internazionalen tähtipelaaja Christian Eriksen saa liikaa tilaa. Sitä ei kukaan halua.

Asiantuntija Perparim Hetemaj sanoikin osuvasti Ylen torstaisessa ennakkolähetyksessä, että Suomi on onnistunut silloin, jos Eriksen joutuu hakemaan palloa alhaalta. Silloin Eriksen ei pääse hyödyntämään suurimpia vahvuuksiaan kymppialueen taskuissa.

Keskikentän keskustassa nähdään satavarmasti Skotlannin mestari Glen Kamara. Tim Sparvin pelikunto on vielä arvoitus, mutta jos hän todella on kunnossa, pelannee hän keskikentän keskustassa ankkurina. Jos Sparv ei ole vielä täydessä tikissä, ottaa hänen paikkansa luultavasti AIK:n Rasmus Schüller.

Kolmas lenkki on vielä täysin auki. Sille paikalle on käytännössä kolme tai neljä hyvää hyökkäävämpää vaihtoehtoa: Joni Kauko, Robert TaylorOnni Valakari sekä Robin Lod. Valinta saattaa kohdistua Kaukoon, joka on nelikosta puolustusorientoitunein. Kauko pystyy silti nostamaan ylemmäs, jos Suomi hyökkää hallitusti pallon kanssa.

Valakari pelasi harjoitusottelussa Ruotsia vastaan vahvasti, joten sauma saattaa aueta vaihtopenkin kautta. Valakari ja Lod tuovat eniten uhkaa hyökkäyskolmanneksella. Lodilla on erinomainen yhteys Teemu Pukin kanssa. Valakari taas tarjoaa vahvalla vasemman jalan laukauksellaan uhkaa Tanskan alimmalle linjalle. Tanska ei voi jättää Valakarin vasenta jalkaa auki, mikä avaa taas selustaan tilaa.

Pukki on avauksen hyökkääjä, mikäli nilkka on kuntoutunut pelikuntoon. Ja vaikka nilkka ei täysin kunnossa olisikaan, eiköhän Pukki avauksessa silti nähdä, vaikka sitten vahvoilla teippauksilla ja kipulääkkeiden voimalla. Toisen hyökkääjän rooli on pelata Pukin alla tietynlaisena valeysinä. Siinä saatetaan nähdä Lod tai Joel Pohjanpalo. Luultavasti valinta kohdistuu Pukin tuttuun tutkapariin Lodiin, mutta Pohjanpalolle lienee varmasti minuutteja luvassa vaihtopenkin kautta.

Teemu Pukki ja Robin Lod ovat avainasemassa, mikäli Suomi haluaa luoda tekopaikkoja. Kuva: Juha Tamminen.

Lod-Pukki-pari saattaa olla avain maalin tekemiseen Tanskaa vastaan. Kuten jo aiemmin totesin, Suomen täytyy onnistua käyttämään Tanskan nousevien laitapuolustajien taakse syntyvä tila, kun pallo riistetään. Lod hakee laitakaistalle, kun Suomi riistää pallon. Suomen on onnistuttava kahdella syötöllä pelaamaan Pukki juoksuun pallon kanssa Tanskan alimman linjan taakse. Se on Suomen ase.

Lod on löydettävä laidalta hyvässä peliasennossa, jonka jälkeen Lodin on haettava Pukkia pystyyn. Tanska varmasti tietää tämän kuvion, mutta täydellisesti onnistuessaan sitä on vaikea puolustaa. Varsinkin, jos Tanska ylihyökkää ja nostaa useampia pelaajia luomaan uhkaa ylimpään linjaan.

Ensinnäkin siksi, että Pukki on maailmanluokan hyökkääjä ja osaa ajoittaa juoksunsa erinomaisesti. Lod taas on erinomainen antamaan ratkaisevan syötön, jolla murtaa vastustajan linja. Kolmas asia on Lodin ja Pukin yhteys. Pelaajat tietävät toistensa liikkeet ja ajatukset hyvin. Se on valtava etu.

Suomi tuskin tekee valtavaa määrää vaihtoja puolustuslinjaansa, ellei loukkaantumisia tule. Sen sijaan keskikentän keskustaan penkiltä haetaan tuoreita jalkoja toisella puoliajalla. Sen verran kovalle rasitukselle keskikentän keskustan pelaajat joutuvat. Ei olisi ihme, vaikka kaikki kolme pelaajaa vaihdettaisiin ottelun aikana.

Suomen arvioitu avauskokoonpano Tanskaa vastaan.

Tanska

Suomessa ei ehkä ole täysin ymmärretty, kuinka armottoman laadukas Tanskan joukkue onkaan. Tanska ryhmittyy käytännössä 4-3-3-muotoon, mutta muoto muokkautuu hieman pelaajatyyppien mukaan. Käytännössä se voi taipua 4-3-2-1-muotoon tai jopa 4-2-4-muotoon riippuen siitä, onko kentällä selkeämmät laiturit vai kymppialueen taskuissa viihtyvät pelaajat, kuten esimerkiksi Christian Eriksen ja Andreas Skov Olsen.

Eriksen tosin merkataan usein keskikentän kolmikkoon, mutta kun Tanska hallitsee palloa, Eriksen hiipii kymppialueen taskuihin. Eriksen haluaa palloa paljon ja peli kulkee pitkälti hänen kauttaan. Eriksen myös hieman varastaa puolustamisesta.

Christian Eriksen juhli Serie A:n mestaruutta Interin kanssa kauden päätteeksi. Kuva: Getty Images.

Jos Tanska menettää pallon, Eriksen ei ole ensimmäisenä juoksemassa keskikentän linjaan. Se avaa Suomelle mahdollisuuksia, mutta ensin on saatava pallonriiston jälkeinen syöttö omille. Se ei ole mikään simppeli asia, koska Tanska prässää pallonmenetyksen jälkeen aggressiivisesti ensimmäiset sekunnit.

Tanskan keskikentällä Eriksenin aukkoja paikkailevat Borussia Dortmundin Thomas Delaney ja Tottenhamin Pierre-Emile Höjbjerg. Delaney ja Höjbjerg ovatkin rooleissaan maailman eliittiä. Keskikentän keskustan rooleihin ovat tarjolla myös Valioliigaan nousseen Brentfordin avainpelaajat Mathias Jensen sekä Christian Nørgaard.

Hyökkäykseen Tanskalla riittää vaihtoehtoja. Barcelonan Martin Braithwaite, Nizzan Kasper Dolberg, RB Leipzigin Yussuf Poulsen sekä esimerkiksi Parman Andreas Cornelius. Kaikki ovat myös hieman erilaisia vaihtoehtoja. Braithwaite nauttii juoksemisesta linjan taakse, Dolberg haluaa palloa enemmän jalkaan ja Poulsen tarjoaa työtä tekevän vaihtoehdon.

Suomen kolmen topparin puristuksessa vaaditaan fysiikkaa, joten Braithwaite ja Poulsen voivat olla vahvoilla avaukseen. Jos molemmat ovat avauksessa, Braithwaite pelannee kärjessä ja Poulsen hänen alapuolellaan.

Suomea vastaan tilat syntynevät laidalle. Näin ollen voisi kuvitella, että Tanska pyrkii tilan hyödyntämään. Se voi avata avauksen paikan vasemmalla laidalla vasta 20-vuotiaalle Sampdorian taitavalle laiturille Mikkel Damsgaardille.

Päävalmentaja Kasper Hjulmand on antanut oikealla puolella vastuuta harjoituspeleissä Hoffenheimin Robert Skoville, joka viihtyy Damsgaardin tavoin enempi leveällä kuin taskuissa.

Daniel Wass pysäyttämässä Saksan Leroy Sanéta harjoitusottelussa. Kuva: Getty Images.

Myös laitapuolustajat tukevat vahvasti hyökkäyksiä ja pyrkivät luomaan ylivoimia Suomen wingbackeja vastaan. Valencian Daniel Wass luutii oikealla ja vasemmalla puolella on nähty EM-turnausta edeltävissä harjoitusotteluissa FC Kööpenhaminan Nicolai Boilesen sekä Joakim Mæhle, joka pääasiassa on pelannut oikealla puolella italialaisen Atalantan riveissä.

Toppariosastolle on heittää Chelsean Andreas Christensen sekä AC Milania edustava maajoukkuekapteeni Simon Kjær, joten kovien pelimiesten kanssa joutuu Pukki kärjessä painimaan. Vaihtopenkiltä löytyvät vielä Southamptonin Jannik Vestergaard sekä esimerkiksi Fulhamin Joachim Andersen.

Maalivahtina aloittaa lähes varmasti Leicester Cityn kanssa viime kauden päätteeksi FA Cupin mestaruutta juhlinut Kasper Schmeichel.

Tanskan arvioitu avauskokoonpano Suomea vastaan.

Kommentit

Huuhkajien maalivahti Lukas Hradecky muistutti, kuinka kovasta joukkueesta Tanskan kohdalla on kysymys.

– Ei ole liioiteltua sanoa, että heillä on joka pelipaikalle maailmanluokan pelaaja. Mutta me olemme ennenkin osoittaneet, että osiemme summa on iso. Vaikeaa se tulee olemaan, mutta kyllä meiltä löytyy keinot heidän pysäyttämiseensä ja hyökkäyksestämme löytyy tulivoimaa.

Hradeckylla on hyviä muistoja Tanskasta, jossa hän ehti edustaa Esbjergiä sekä Brøndbytä ennen siirtymistään Saksan kentille.

– Se tuo entistä enemmän näytönhaluja. Haluan näyttää, että se aika, mitä olin Tanskassa, on kehittänyt minua pelaajana. Jopa niinkin paljon, että pystyn auttamaan kaatamaan heidän oman joukkueensa. Se oli hienoa aikaa kahdessa eri joukkueessa ja molemmille siitä isot respectit. En muista tasan tarkkaan, mikä oli viimeinen matsini Parkenilla, mutta se saattoi olla, kun voitimme Esbjergin kanssa cupin siellä. Jos otettaisiin taas vierasvoitto, niin en panisi yhtään hanttiin. Hienoa palata sinne tällä jengillä, Hradecky totesi.

Hyökkääjä Joel Pohjanpalo kärkkyy peliaikaa Tanskaa vastaan. Union Berliniä viime kaudella edustanut Pohjanpalo avasi Tanskan heikkouksia.

Joel Pohjanpalo tietää lääkkeet Tanskan kaatamiseen. Kuva: Juha Tamminen.

– Meidän pitää koko joukkueena puolustaa erittäin hyvin ja kompaktina ja riittävän aggressiivisena. Me ei voida päästää Tanskaa avaamaan (peliä) rauhassa. Tiedetään, että heillä ei ole toppareina välttämättä nopeimmat pelaajat ja selustassa on tilaa. He pyrkivät voittamaan pallon takaisin mahdollisimman ylhäällä, mikä on tietyllä tapaa suhteellisen riskialtista. Jos onnistumme ohittamaan ensimmäisen prässinlinjan, niin löydämme tiloja puolustuslinjan edestä ja takaa. Erikoistilanteet ovat myös aina arvokisoissa iso asia, ja niihin ollaan myös valmistauduttu, Pohjanpalo arvioi torstaina.

Tanskan päävalmentaja Kasper Hjulmand korosti oikeana laitapakkina pelaavan Daniel Wassin roolia.

– Hän on äärettömän monipuolinen. Pidän pelaajista, joiden pelaamista voi hieman muokata. Hän voi pelata oikeana pakkina, keskikentän keskustassa ja laiturina. Hän täyttää monia tiloja, Hjulmand kehui tanskalaiselle B.T.-lehdelle.

Suomea vastaan Wass nousee hanakasti tukemaan hyökkäyksiä ja luomaan ylivoimia laidalle.

– Hän on esiintynyt erinomaisesti oikeana laitapuolustajana meillä, mutta hän myös juoksee paljon kentällä ja nousee aina ylimpään linjaan saakka. Hän on pelannut erittäin hyvän kauden Valenciassa, ja itse asiassa hän on pelannut jo useamman kauden ajan vahvasti Espanjassa.

LUE MYÖS:

Juho Hirvonen
Twitter: @jkhirvonen


Suomi johtaa Belgiaa vastaan 4-0! Jos johto pitää saat eurolla viisikymppiä!

1. Siirry Unibetille.
2. Aseta 1€ panos Suomelle neljän maalin tasoituksella
3.  Jos Suomen johto pitää saat 50€!