Huuhkajien historian suurin peli, nyt pelataan jatkopaikasta! – Kattava ennakkopaketti Suomi-Belgia-otteluun: Arvioidut avaukset, lohkotilanne ja kommentit

© Kuva: Juha Tamminen

Huuhkajat kohtaa Belgian maanantai-iltana EM-kisojen lohkovaiheen päätösottelussa. Panokset ovat valtavat, kun Suomi taistelee yhä kynsin ja hampain pääsystä EM-kisojen pudotuspeleihin. Ottelu käynnistyy kello 22.

Samaan aikaan pelataan B-lohkon toinen ottelu, jossa Venäjä kohtaa Tanskan. Tuon ottelun tuloksella voi olla myös merkittävä vaikutus Suomen jatkopaikan kohtaloon. Tällä hetkellä kuitenkin vaikuttaa vahvasti siltä, että Huuhkajat tarvitsee vähintään tasapelin Belgiaa vastaan, jotta toiveet jatkopaikasta pysyisivät elossa.

Lohkotilanne ja jatkopaikan kohtalo

B-lohkossa tilanne ennen viimeisiä otteluita on vähintäänkin kimurantti. Käytännössä jokaisella joukkueella on vielä mahdollisuus edetä jatkoon. Belgia on lohkon piikkipaikalla kahdella voitollaan, mutta tappio Suomelle voisi tarkoittaa lohkovoiton menettämistä. Joka tapauksessa Belgia on varmistanut jo jatkopaikan.

Skenaarioita jatkopaikan suhteen on useita. Tanska on yhä ilman pisteitä lohkon hännillä, mutta silläkin on mahdollisuus vielä nousta jopa lohkokakkoseksi voittamalla Venäjän usealla maalilla. Se vaatii myös sitä, että Belgia voittaa Suomen.

# Joukkue O V T H M P
1 Belgia 3 3 0 0 7-1 9
2 Tanska 3 1 0 2 5-4 3
3 Suomi 3 1 0 2 1-3 3
4 Venäjä 3 1 0 2 2-7 3

Suomi tarvitsee näillä näkymin vähintään pisteen Belgiasta, jos se mielii jatkopeleihin. EM-kisojen neljännesvälieriin etenevät myös neljä parasta lohkokolmosta. Tällä hetkellä vaikuttaa vahvasti siltä, etteivät kolme pistettä tule riittämään parhaiden lohkokolmosten joukkoon.

Ennen maanantain otteluita Suomi oli neljäntenä parhaiden lohkokolmosten vertailussa, mutta vasta yhdessä lohkossa on pelattu kaikki alkulohkon ottelut.

#MaaOVTHMEP
1.Portugali31117-64
2.Tshekki31113-24
3.Sveitsi31114-54
4.Ukraina31024-53
5.Suomi31021-33
6.Espanja31002-73

Kuntopuntari

Suomi on ollut Belgialle vaikea vastustaja, sillä edellisen kerran Belgia on onnistunut kaatamaan Suomen vuonna 1968. Vuosina 1999-2016 Suomi ja Belgia kohtasivat toisensa seitsemän kertaa. Suomi on voittanut otteluista neljä ja kolmesti ottelu on päättynyt tasan.

Viimeinen kohtaaminen päättyi 1-1-tasapeliin vuona 2016, jolloin Belgia valmistautui alkaviin EM-kisoihin harjoitusottelulla Suomea vastaan. Kentällä nähtiin Huuhkajien nykyisestä joukkueesta Lukas Hradecky, Paulus Arajuuri, Joona Toivio, Jukka Raitala, Tim Sparv, Joni Kauko, Thomas Lam, Joel Pohjanpalo. Päävalmentajana oli tuolloin Hans Backe.

Belgialta kentällä nähtiin nykyisestä joukkueesta Eden Hazard, Kevin De Bruyne, Jan Vertonghen, Toby Alderweireld, Axel Witsel, Romelu Lukaku, Christian Benteke, Dries Mertens, Thibaut Courtois, Jason Denayer, Thomas Vermaelen, Michy Batshuayi.

Viisi edellistä kohtaamista

1.6.2016: Belgia – Suomi 1-1 (harjoitusottelu)
9.2. 2011: Belgia – Suomi 1-1 (harjoitusottelu)
11.8.2010: Suomi – Belgia 1-0 (harjoitusottelu)
13.10.2007: Belgia – Suomi 0-0 (EM-karsinnat)
6.6.2007: Suomi – Belgia 2-0 (EM-karsinnat)

Viisi edellistä peliä: Suomi (H-V-H-H-H)

  • 16.6. Suomi – Venäjä 0-1 (EM-kisat)
  • 12.6. Tanska – Suomi 0-1 (EM-kisat)
  • 4.6. Suomi – Viro 0-1 (harjoitusottelu)
  • 29.5. Ruotsi – Suomi 2-0 (harjoitusottelu)
  • 31.3. Sveitsi – Suomi 3-2 (harjoitusottelu)

Viisi edellistä peliä: Belgia (V-V-V-T-V)

  • 17.6. Tanska – Belgia 1-2 (EM-kisat)
  • 12.6. Belgia – Venäjä 3-0 (EM-kisat)
  • 6.6. Belgia – Kroatia 1-0 (harjoitusottelu)
  • 3.6. Belgia – Kreikka 1-1 (harjoitusottelu)
  • 30.3. Belgia – Valko-Venäjä 8-0 (MM-karsinnat

Arvioidut avaukset

Suomi

Markku Kanerva vakuutteli ottelua edeltäneessä lehdistötilaisuudessa kaikkien pelaajien olevan terveinä ja pelikuntoisia. Kanervan sanoista huolimatta Teemu Pukin ja Tim Sparvin pelikunto on ainakin pienoinen kysymysmerkki. Pukki on aloittanut molemmissa EM-otteluissa, mutta tullut vaihtoon noin 75. minuutilla. Sparv ei pelannut ollenkaan Venäjää vastaan.

Luultavasti Sparv ja Pukki ovat kuitenkin avauksessa Belgiaa vastaan. Täyden 90 minuutin pelaaminen ei välttämättä onnistu, mutta ainakin reilun tunnin kunnossa molemmat luultavasti ovat.

Kanerva tuskin lähtee tekemään kovinkaan suuria muutoksia Suomen kokoonpanoon. Oikeastaan Sparvin nouseminen avauskokoonpanoon saattaa olla ainoa muutos Venäjä-peliin verrattuna.

Belgia hyökkää parhaimmillaan jopa seitsemällä pelaajalla, joten Suomen matala 5-3-2-keskiblokki joutuu todellisen haasteen eteen. Luultavasti toinen Suomen kärjistä laskee myös selkeästi alemmas puolustamaan ja auttamaan keskikentän kolmikkoa.

Silloin kun Suomi ottaa vastaan, kärjet laskevat todella matalalle peittäen keskustaa. Suomi pyrkinee estämään Belgian pääsyn muodon sisään kymppialueen taskuihin, jonne esimerkiksi Kevin De Bruyne aktiivisesti hakee pelattavaksi.

Hyökkääminen tulee olemaan todella vaikeaa, koska Suomi luultavasti laskee niin alas, että matka Belgian maalille on todella pitkä. Puolustaminen tulee syömään Suomen tilanteenvaihtopelaamista rajulla kädellä.

Tiloja kuitenkin on olemassa Belgian kolmen topparin takana. Eikä Vertonghenin, Alderweireldin tai Denayerin jalkanopeus riitä esimerkiksi Pukille, jos palloa saadaan pelattua Belgian topparilinjan selustaan.

Belgian prässi ei ole ollut vielä mitenkään järisyttävän vakuuttavaa. Siinä on myös Suomen mahdollisuus. Belgia prässää varmasti aggressiivisesti korkealta, mutta se ei aina ole ollut yhtenäinen prässissään. Suomen on hyödynnettävä tilanteet, jolloin Belgia prässää näennäisesti.

Silloin Suomi voi päästä muutamalla syötöllä Belgian kahden ylimmän prässilinjan taakse, jonka jälkeen ratkaisevien syöttöjen täytyy onnistua, kun puhkotaan viimeistä linjaa tai pyritään pääsemään maalintekopaikoille.

Glen Kamara on jälleen isossa roolissa Suomen keskikentällä. Kuva: Getty Images.

Yksi elintärkeä pelaaja näihin tilanteisiin on Glen Kamara, joka pystyy ohittamaan oman merkkaajansa parhaiten Suomen pelaajista. Kamara pystyy haltuunotollaan jo ohittamaan vastustajan. Siitä nähtiin erinomainen esimerkki Tanskaa vastaan nähdyssä maalissa. Kamara on älykäs pelaaja, joka tunnistaa erinomaisesti tilanteet, jolloin on mahdollista lähteä ohittamaan omaa merkkaajaa. Onnistuessaan Suomi voi hyvin päästä uhkaamaan Belgian viimeistä linjaa jopa ylivoimaisena (esim. 4vs3).

Suomen wingbackeilta vaaditaan jälleen valtava työmäärä. On nimittäin erittäin tärkeää, että laidat jaksavat nostaa hyökätessä ylös. Muuten Suomelta puuttuu syöttösuunnat ja laidat jäävät helposti miehittämättä kokonaan.

Belgialaista Genkiä edustava laitapuolustaja Jere Uronen on yksi mielenkiintoinen seurattava. Uronen jäi viime kaudella Genkissä vähäiselle vastuulle loppukaudesta, ja hänellä riittää varmasti näyttöhaluja, kun koko Belgia katsoo. Uroselta tuskin energia ainakaan loppuu vasemmalla laidalla.

Suomen arvioitu avauskokoonpano Belgiaa vastaan.

Belgia

Kun Belgia varmisti jatkopaikan edellisessä ottelussa Tanskaa vastaan, moni ajatteli, että Suomea vastaan päävalmentaja Roberto Martínez lepuuttaisi ykköstähtiään. Toisin kävi. Martínez haluaa nähdä joukkueensa repaleiset tähdet heti avauksesta lähtien kentällä, jotta pelikunnosta saataisiin osviittaa jatkopelien kannalta.

Näin ollen Kevin De Bruyne ja Eden Hazard ovat avauksessa Suomea vastaan. Lisäksi loukkaantumisesta kuntoutunut Borussia Dortmundin keskikenttäpelaaja Axel Witsel on Martínezin mukaan avauksessa.

Toisaalta tähtien peluuttaminen ei välttämättä ole täysin surkea asia Suomen kannalta. Hazard myönsi itsekin, ettei ole tällä hetkellä sataprosenttisessa kunnossa. De Bruynen pelikunto on myös pienoinen kysymysmerkki. Witsel tuli Venäjää vastaan kentälle tunnin kohdalla.

Varmuudella kokoonpanosta on sivussa Edenin veli Thorgan Hazard, joka on itse asiassa ollut Belgialle jopa tärkeämpi pelaaja kuin Real Madridin tähtipelaja Eden. Thorgan loukkasi polvensa Tanska-ottelussa eikä matkustanut joukkueen mukana Pietariin.

Pelimiehiä Belgialla silti riittää, joten olipa kentällä melkeinpä kuka tahansa, laatua on yllin kyllin. Kärjessä on Internazionalen riveissä huippukauden pelannut Romelu Lukaku, joka pelannee Suomea vastaan avauksessa. Lukaku luultavasti saa jonkin verran lepoa myös, joten koko peliä hän ei välttämättä pelaa. Lukaku on pelannut nimittäin täydet minuutit aiemmissa otteluissa.

Jos Lukaku saa lepovuoron, on Martínezilla useita vaihtoehtoja heittää hänen tilalleen. Puhtaan kärjen paikalle on tarjolla Michy Batshuayi ja Christian Benteke. Lisäksi tarjolla on valeysin rooliin paremmin sopeutuva Napolin Dries Mertens. Jos De Bruyne pelaa keskellä, voidaan oikealle nostaa Stade Rennais’ta edustava vasta 19-vuotias superlahjakkuus Jérémy Doku.

Keskikentällä Witselin vierellä pelaa joko Leicesterin Youri Tielemans tai Wolverhamptonin Leander Dendoncker. Tielemans on tahkonnut tähän mennessä täydet minuutit, joten lepovuoro osunee hänelle.

Eden Hazard, Axel Witsel ja Kevin De Bruyne aloittavat Suomea vastaan. Kuva: Getty Images.

Hyökkäyskolmikko lienee siis Eden Hazard – Romelu Lukaku – Kevin De Bruyne. Tanskaa vastaan Martínez sai hämmennettyä Tanskan puolustamista sillä, että De Bruyne pelasikin käytännössä keskushyökkääjänä, ja Lukaku täytti oikean puolen taskun. Jos sama nähdään Suomea vastaan, joutuu HJK:n toppari Daniel O’Shaughnessy elämänsä kovimpaan paikkaan. Eden Hazard viihtyy vasemmalla laidalla, josta hän leikkaa keskustaa kohti.

Belgian laitaosasto on kokenut kovia EM-turnauksessa. Ensin Timothy Castagne loukkaantui ja joutui jättämään kisat kesken, kun hänen kasvoihin tuli peräti kuusi eri murtumaa. Castagne löi päänsä Daler Kuzjajevin kanssa avusottelussa. Tanska-pelissä putosi sitten toiselta laidalta Thorgan Hazard.

Näin ollen oikealla laidalla avaa lähes varmasti Thomas Meunier. Vasemmalla Yannick Carrasco saattaa laskea pykälän alemmas, sillä hän on pelannut aiemmissa otteluissa vasempana laiturina. Tanskaa vastaan Thorgan Hazardin korvasi Thomas Vermaelen, joka on enempi toppari kuin laitapuolustaja. Vasen puoli saattaa tuottaa hieman päänvaivaa Martínezille.

Topparilinjassa tuskin nähdään suuria yllätyksiä. Martínez on hieman kierrättänyt toppareitaan aiemmissa peleissä, mutta Toby Alderweireld ja Jan Vertonghen ovat avanneet molemmissa peleissä. Tanskaa vastaan Jason Denayer pelasi täyden pelin ja Venäjää vastaan oli Dedryck Boyatan vuoro. Lisäksi peliaikaa on saanut topparin tontilla myös Vermaelen.

Real Madridin ykkösvahti Thibaut Courtois luultavasti jatkaa maalissa. Jos Martínez haluaa Courtois’lle lepoa, vaihtoehtoina ovat Club Bruggen Simon Mignolet ja Strasbourgin Matz Sels.

Belgian arvioitu avauskokoonpano Suomea vastaan.

Kommentit

Kanerva kertoi sunnuntaina, että joukkueen terveystilanne on Belgia-ottelun alla hyvä.

– (Joona) Toivion varvas jaksaa paremmin. On ollut kiva nähdä, millä intensiteetillä pelaajat ovat toimineet treeneissä. Välillä kolahtaa, mutta ei mitään huolestuttavaa. Kaikki ovat pelikunnossa, Kanerva totesi.

Teemu Pukin pelikunto on herättänyt kysymyksiä kisojen aikana, vaikka hän onkin pelannut molemmissa otteluissa avauksessa. Kanerva kommentoi lyhyesti Pukin olevan yllättävän hyvässä kunnossa.

– Ymmärrän, että pelaaja saattaa olla pettynyt. Vaihdot ovat minun päätöksiäni. Ilahduttavaa nähdä, että Teemun pelikunto on yllättävänkin hyvä. Kyllä hän ainakin lähestyy omaa huipputasoaan.

Kanervan mukaan joukkueessa on rento ilmapiiri ennen tärkeää Belgia-ottelua. Liikaa ei isoa peliä siis jännitetä.

– Aistin sen, että pelaajat ovat odottavalla mielellä mutta sopivan rentoja. Peliin on vielä aikaa. Ei ole tähän mennessä tarvinnut ylimääräisiä toimenpiteitä tehdä. Muistan aikoinaan, että ylimääräinen jännitys purkautui positiivisena energiana, kun keskittyi peliin. Toivottavasti pelaajat keskittyvät vain yksittäisiin suorituksiin.

Kanerva uskoo, että yksi piste Belgialta riittäisi jatkopaikkaan.

– Tasapeli käytännössä varmaan riittäisi jatkopaikkaan. Kun viimeksi kohtasin Belgian, se oli 10 vuotta sitten, raavittiin piste friendlyssä. Kyllä se huomennakin kelpaisi.

– Venäjää vastaan hyökkäyspeliä saatiin petrattua. Boksin puolustus on toiminut hyvin. Koko joukkueen yleisilme on ollut hyvä, millä asenteella pelaajat menee kaksinkamppailuihin. Pystytään auttamaan toinen toisiamme.

– Belgialla yksilötaito on korkealla tasolla. De Bruyne pelaa laajalla säteellä. Emme voi lähteä yhtä pelaajaa liikaa huomioimaan. Belgia on täynnä laatupelaajia. Siellä on muitakin ratkaisijoita kuin De Bruyne, Kanerva muistutti.

Belgian päävalmentaja Roberto Martínez paljasti jo hyvissä ajoin kolme avauksen pelaajaansa. Hän haluaa nähdä, missä kunnossa tähdet De Bruyne ja Hazard ovat.

– Eden, Kevin ja Axel aloittavat Suomea vastaan, koska meidän on katsottava, missä kunnossa he ovat ja kauanko he pystyvät pelaamaan, Martínez kertoi.

Martínez oli hyvin kartalla siitä, miten Huuhkajat pelaa. Suomi tuskin onnistuu yllättämään kokenutta valmentajaa.

– Pelijärjestelmä ei ole se, mihin meidän täytyy keskittyä. Me olemme tottuneet siihen, että meidän on mukauduttava tilanteeseen. Tällä joukkueella on erittäin selkeä pelitapa ja se on pelannut samalla tavalla jo vuosia. Roolit joukkueessa ovat sellaisia, joista meidän on syytä olla tietoisia.

– Kaksi hyökkääjää antaa heille laatua keskikaistalle, ja wingbackien saapumisen myötä tämä joukkue puolustaa erittäin hyvin ja organisoidusti. Se pystyy myös luomaan erittäin selkeällä kaavalla ja nopeasti maalintekopaikkoja.

– Tuskin he tekevät mitään, mikä yllättäisi meidät, mutta he ovat erittäin kovia kilpailijoita. He yrittävät kaikkensa päästääkseen jatkoon seuraavalle kierrokselle, ja se olisi heille ansaittu saavutus, Martínez kehui Suomea.

Martínez muistutti, ettei Suomi antanut helpolla pisteitä esimerkiksi Italiaa vastaan EM-karsinnoissa, kun Tampereella Italia voitti 2-1. Martínezin mukaan Belgian täytyy olla täysin valmis ja keskittynyt Suomea vastaan, jos se haluaa voittaa pelin.

– Jos pystymme tekemään parhaamme, voimme pärjätä hyvin Suomea vastaan, mutta näissä EM-kisoissa on nähty, että voittaminen on vaikeaa, jos ei pysty sataprosenttiseen suoritukseen.

Mistä näet pelin ilmaiseksi?

EM-kisat näkyvät Ylen kanavilla ja Yle Areenassa. Belgian ja Suomen välinen kamppailu käynnistyy kello 22, ja sitä voi katsoa Yle TV2 -kanavalta tai Yle Areenasta. Ottelun studio-osuus käynnistyy jo kello 21.

Ennen kello 22 alkavia B-lohkon otteluita pelataan vielä kello 19 kaksi peliä. Ukraina kohtaa Itävallan ja Pohjois-Makedonia Hollannin.

Samaan aikaan pelataan myös B-lohkon kannalta erittäin oleellinen Venäjä-Tanska. Sitä ottelua voi seurata Yle Areenasta.

Juho Hirvonen
Twitter: @jkhirvonen