Näkökulma: Absurdi ilta Kööpenhaminassa

© Kuva: Getty Images

Parkenilla, Kööpenhaminassa, koettiin lauantaina absurdi ilta, jota on hyvin vaikea edes sanoin kuvailla.

Suomi teki historiaa jo pelkällä paikalle saapumisellaan. Lisäksi Joel Pohjanpalosta tuli ensimmäinen suomalaismies, joka on tehnyt maalin EM-kisoissa. Lukas Hradecky torjui rangaistuspotkun. Kaiken kukkuraksi Suomi vastasi heti EM-kisojen suurimmasta yllätyksestä ottamalla upean voiton Tanskasta.

Edellä mainitut asiat ovat uskomattoman hienoja merkkipaaluja suomalaiselle jalkapallolle. Mutta. Se, mitä tapahtui ensimmäisellä puoliajalla vei Suomen mahtavasta voitosta todella paljon pois henkisellä tasolla. Eikä se ole kenenkään vika, näin se vain on.

Christian Eriksenin lyyhistyminen nurmen pintaan oli järkyttävä tapahtuma. Eriksen taisteli hengestään kentällä, jossa vain vajaa kolme tuntia myöhemmin Huuhkajat juhli historiansa ensimmäistä voittoa historiansa ensimmäisessä EM-ottelussaan. Se on kaikkinensa täysin absurdia.

On todella huojentavaa tietää, että Eriksen on viimeisten tietojen mukaan tapahtumiin nähden hyvässä kunnossa ja hoidossa sairaalassa. Eriksen oli ollut yhteydessä joukkuekavereihinsa ja ilmeisesti tuon puhelun jälkeen Tanska oli yhdessä Suomen kanssa päättänyt jatkaa ottelun pelaamista. On hyvin vaikea arvioida, oliko se oikea ratkaisu, mutta ainakin pelaajat olivat päätöstä tekemässä.

Toisaalta, olivatko pelaajat edes oikeita henkilöitä tekemään päätöstä pelin jatkamisesta? On kuitenkin huomioitava se, että pelikaveri, vastustaja ja monen tanskalaispelaajan läheinen ystävä kävi kuoleman porteilla. Vaikka Eriksen selvisikin, on lähes mahdotonta kuvailla niitä tuntemuksia, mitä läheisen ihmisen menettäminen tai edes asian pelkääminen herättää.

Niitä tuntemuksia on vaikea vain ohittaa, vaikka kävisikin parhain päin, kuten nyt kävi. Jalkapallo on siinä tunnemyrskyssä kuitenkin vain jalkapalloa. Kolme pistettä on hyvin vähäpätöistä ihmiselämän vierellä.

On hyvin vaikea edes arvioida sitä, miten Suomi pelasi. Tuntuu jokseenkin typerältä arvioida sitä, kuinka hienosti Suomen maalissa Tanskan korkea prässi purettiin ja hyökkäys vietiin loppuun maltilla ja harkiten. Puhumattakaan Pohjanpalon röyhkeästä puskusta.

Suomi kirjoitti upeaa jalkapallohistoriaa, ja siitä on täysi oikeus jokaisen nauttia. Silti tällä historiallisella hetkellä voitto on vain voitto. Jalkapallo on vain jalkapalloa. Kirjoitin itsekin Twitterissä lauantaina aamupäivällä, että elämä olisi osa jalkapalloa. Se ei ole kuitenkaan totta. Jalkapallo on osa elämää, ja onneksi elämä sai lauantaina jatkua.

Juho Hirvonen
Twitter: @jkhirvonen