UEFA lähettää ristiriitaisia viestejä – puolustautuu nyt sateenkaaripäätöksensä puolesta

© Kuva: Getty Images

UEFA puolustaa päätöstään kieltää Münchenin stadionin valaiseminen sateenkaaren värein, kun Saksa isännöi Unkaria kesän EM-kilpailujen viimeisessä lohko-ottelussa. Valaisemisen oli tarkoitus toimia vastaiskuna Unkarin hallinnolle ja unkarilaisille jalkapallokannattajille, joiden epäillään esitelleen vähemmistövastaisia lakanoita Budapestissa aiemmin turnauksen aikana.

LUE MYÖS: Näkökulma: UEFA munasi pahemman kerran – EM-kisat eivät ole sittenkään vähemmistöille

Unkarin hallitus on hyväksynyt lain, jonka myötä alaikäisille ei saa enää kouluissa puhua homoseksuaalisuudesta.

Münchenin pormestari Dieter Reiter pyysi Euroopan jalkapalloliittoa sallimaan ”näkyvän signaalin [näyttämisen] yhteisesti hyvin arvojen” puolesta. Hän korosti myös, että liiton tulisi tehdä ”painokkaasti ja näkyvästi töitä suvaitsevaisuuden ja tasa-arvon eteen”. Pyyntö evättiin. Reiter kutsui päätöstä ”häpeälliseksi”.

UEFA sanoo, että stadionin valaiseminen olisi ollut poliittista ja että sateenkaarisymbolia haluttiin Münchenissä käyttää vain poliittisten vastustajien näpäyttämiseen.

UEFA on vaihtanut oman Twitter-tilinsä profiilikuvaan sateenkaaren värit. Lisäksi se on julkaissut tiedotteen, jossa todetaan seuraavaa:

– Tänään UEFA ylpeänä pukeutuu sateenkaaren väreihin.

– Se on symboli, joka kuvastaa keskeisiä perusarvojamme ja edistää kaikkea, mihin uskomme — oikeudenmukaisempaa ja tasa-arvoisempaa yhteisöä, joka hyväksyy jokaisen riippumatta taustasta, uskosta tai sosiaalisesta sukupuolesta.

LUE MYÖS: Unkarin pääministeri Viktor Orban perui matkansa odotettuun EM-otteluun – Münchenin stadion täyttyy illalla sateenkaarilipuista

– Jotkut ovat tulkinneet UEFA:n päätöksen — — ”poliittiseksi”. Päinvastoin. Anomus itsessään oli poliittinen, sillä se oli suoraan kytköksissä Unkarin jalkapallojoukkueen läsnäoloon stadionilla tämän illan ottelussa Saksan kanssa.

– UEFA:lle sateenkaari ei ole poliittinen tunnus, vaan merkki meidän lujasta sitoutumisesta monikulttuurisempaa ja inklusiivisempaa yhteiskuntaa kohtaan, liitto lisää tiedotteensa lopussa lihavoidulla kirjasintyypillä.

Münchenin kaupunki aikoo kunnioittaa vähemmistöjä valaisemalla muiden julkisten rakennusten ulkopintoja sateenkaaren värein ottelun ajaksi.

Jos upotus ei näy, voit katsoa sen täällä.


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.