UEFA määräsi Ukrainaa muuttamaan EM-kisapaitaansa – näin Putin ja Zelenskyi kommentoivat

© Kuva: Getty Images

Euroopan jalkapalloliitto UEFA on määrännyt Ukrainaa muokkaamaan EM-kisojen pelipaitaansa.

Ukrainan julkistama pelipaita aiheutti kohun Venäjällä, koska se sisältää ääriviivoin piirretyn Ukrainan kartan, jossa on mukana Krimin niemimaa. Venäjän mielestä Krimin niemimaa kuuluu Venäjään. Lisäksi paidan selkäpuolella lukee ”Kunniaa Ukrainalle” ja paidan kauluksen sisäpuolella on teksti ”Kunniaa sankareillemme”, joka on liitetty ukrainalaisten sotilaalliseen tervehdykseen

UEFA linjasi, että Ukrainan paidassa oleva kartta ei ole ongelma, koska kyse on YK:n hyväksymistä rajoista. Myös ”Kunniaa Ukrainalle” -slogan saa pitää paikkansa, mutta UEFA määräsi Ukrainan poistamaan kauluksen sisäpuolella olevan tekstin. Euroopan jalkapalloliitto katsoi, että kyseisten kahden sloganin yhdistelmä on ”luonteeltaan selkeästi poliittinen”.

Päätös ei miellyttänyt Ukrainassa tai Venäjällä. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi esitteli pelipaitaa tällä viikolla Instagram-tilillään, ja hänen kansliansa sanoi kummankin sloganin olevan ”täysin oikeita”.

– Nämä sanonnat on kirjoitettu jokaisen ukrainalaisen sieluun, kommentoi presidentin kanslia Reutersille.

Artikkeli jatkuu kuvan alla. Jos kuva ei näy, voit katsoa sen TÄÄLTÄ.

Venäjän ulkoasiainministeriön tiedotusosaston johtaja Marija Zaharova sanoi, että urheilu ja politiikka eivät kuulu yhteen.

– Urheilu ei ole taistelukenttä, vaan paikka kilpailulle. Se ei ole poliittinen vaan urheilullinen areena. Nouskaa urheilusankareiksi, niin saatte kunnianne.

Myös Venäjän presidentti Vladimir Putin kommentoi tapausta aiemmin tällä viikolla. Häneltä kysyttiin, loukkaako Ukrainan pelipaita häntä.

– Ei, vastasi Putin TASS:n mukaan.

– Tässä ei ole mitään uutta, koska tiedämme hyvin, mitä Ukrainan viranomaiset ajattelevat Krimistä. He jättävät krimiläisten tahdon huomioimatta, mikä ei sovi käsitykseen siitä, mitä demokratia on.