Englannin pelaajat Marcus Rashford, 23, Jadon Sancho, 21, ja Bukayo Saka, 19, ovat joutuneet kohtaamaan Englannin EM-finaalipettymyksen raadollisimman puolen. Niin sanotut kannattajat ovat solvanneet heitä rasistisesti.

Britannian pääministeri Boris Johnson sekä sisäministeri Priti Patel ovat julkisesti tuominneet moraalisesti sopimattoman toiminnan. Arvostelijat pitävät kuitenkin heitä ja heidän kannanottojaan häpeällisinä ja tekopyhinä.

Viime kuussa konservatiivinen Patel kuvasi rasisminvastaista polvistumiselettä ”poliittiseksi tempuksi”. Hän sanoi, että englantilaisilla katsojilla oli halutessaan täysi vapaus buuata sille.

Maanantaina Patelin twiitissä soi eri sävel:

– Minua iljettää, että Englannin pelaajat, jotka ovat antaneet niin paljon maallemme tänä kesänä, on otettu halpamaisten rasististen hyökkäysten kohteiksi sosiaalisessa mediassa.

– Tällaiselle ei ole mitään sijaa maassamme, ja tuen poliisia, jotta tekijät saadaan vastuuseen teoistaan.

[readmore from=Englanti]

Aston Villan keskuspuolustaja Tyrone Mings, 28, edusti päättyneissä kisoissa Englannin maajoukkuetta. Hän pitää Patelin mielipiteen ilmaisua puhtaana populismina.

– Et voi heittää bensaa liekkeihin turnauksen alussa leimaamalla meidän antirasistisen viestimme ”poliittiseksi tempuksi” ja sitten esittää järkyttynyttä, kun juuri se asia, jota vastaan kampanjoimme, tapahtuu, kirjoitti Mings maanantaina Twitter-tilillään.

Patelin twiitillä on 1 647 uudelleentwiittausta ilman lainausta, ja siitä on tykännyt 14,8 tuhatta käyttäjää. Mingsin vastineella uudelleentwiittauksia on 124,4 tuhatta, tykkäyksiä 403 tuhatta. Tilastot ovat kirjoitushetkeltä.

Brittinäyttelijä Jolyon Rubinstein luonnehti kommentissaan Mingsiä ”ehdottomaksi legendaksi”. Urheilijat harvoin haastavat poliitikoita yhtä suorapuheisesti. Siihen on monta syytä.

Tariq Panja The New York Timesista epäilee Mingsin ulostulon johtuvan siitä, että monet brittiläiset konservatiivipoliitikot henkilökohtaisesti haukkuivat Englannin pelaajia ennen kisoja. Mings halusi argumentillaan vain huomauttaa Patelin logiikan pettävän.

Jos upotus ei näy, voit katsoa sen täällä.

Tyrone Mings

@TyroneMings
You don’t get to stoke the fire at the beginning of the tournament by labelling our anti-racism message as ‘Gesture Politics’ & then pretend to be disgusted when the very thing we’re campaigning against, happens.

Priti Patel MP

@pritipatel
I am disgusted that @England players who have given so much for our country this summer have been subject to vile racist abuse on social media.

It has no place in our country and I back the police to hold those responsible accountable.

Muokattu 13.7. klo 10.33: Otsikkoa muutettu. Aiempi otsikko oli ”Auts! Englannin Tyrone Mings jauhotti Britannian sisäministerin täydellisesti Twitterissä – kutsutaan nyt ’todelliseksi legendaksi'”.