Italia kruunattiin sunnuntaina miesten EM-kisojen mestariksi sen voitettua Englannin rangaistuspotkukilpailussa. Varsinaisen peliajan ja jatko-ottelun jälkeen peli oli lukemissa 1-1.

Ottelu lähti todella vauhdikkaasti käyntiin, kun Englanti teki EM-kisahistorian nopeimman finaalimaalin. Peliä oli takana vain minuutti ja 57 sekuntia, kun Luke Shaw täräytti puolivolleyn sisään Kieran Trippierin keskityksestä.

Alun järkytyksen jälkeen Italia otti pallonhallinnan itselleen, mutta vaaralliset maalintekopaikat olivat vähissä kummassakin päädyssä. Juuri ennen taukovihellystä Italia sai pari vetoa aikaiseksi, mutta kumpikaan ei tuottanut vaikkeuksia Englannin maalivahdille Jordan Pickfordille.

Tauolle mentäessä Italialle oli kirjattu kuusi maalintekoyritystä ja Englannille tasan yksi: eli Shaw’n täysosuma.

The xG Philosophy

@xGPhilosophy
HT: Italy (0.24) 0-1 (0.34) England

Ottelun ensimmäinen keltainen kortti nähtiin heti toisen jakson alussa, kun Italian Nicolò Barella taklasi Harry Kanelta jalat alta sääntöjen vastaisesti.

Vajaan tunnin kohdalla Italia haki ratkaisua ahdinkoonsa kahden vaihdon muodossa. Ciro Immobile ja Barella tekivät tilaa Bryan Cristantelle ja Domenico Berardille.

Italia jatkoi painostamista, ja pian Pickfordkin joutui venymään huipputorjuntaan, kun hän pysäytti Federico Chiesan matalan kudin.

Azzurrin pitkä painostus palkittiin lopulta 67. minuutlla kulmapotkun jälkimainingeissa. Giorgio Chiellini ja Marco Verratti voittivat maalin lähettyvillä kaksinkamppailunsa. Pickford torjui Verrattin puskun tolppaan, mutta irtopallossa oli ensimmäisenä paikalla Leonardo Bonucci, joka laittoi pelivälineen sisään.

Toisella puoliajalla pelattiin kuusi minuuttia lisäaikaa, mutta enempää osumia ei nähty, joten vuorossa oli jatko-ottelu.

Jatko-ottelu ei liiemmin maalipaikkoja tarjonnut, mutta yksi mielenkiintoinen tilanne nähtiin noin 110 minuutin kohdalla. Palloa jahdannut Jorginho tuli napit edellä tilanteeseen ja astui tahattoman oloisesti Englannin Jack Grealishin reidelle. Grealish huusi tuskaisena, mutta Jorginho säästyi punaiselta kortilta.

120 minuutin jälkeen peli oli yhä 1-1-lukemissa, joten voittaja selvitettiin rangaistuspotkukilpailussa. Italia aloitti, ja ensimmäiset kaksi vetäjää onnistuivat. Kolmantena vuorossa Italian Andrea Belotti, jonka laukauksen Pickford torjui.

Seuraavat kaksi vetäjää onnistuivat taas. Kuudentena pallon taakse asteli Englannin Marcus Rashford, joka tähtäili vetoaan kaikessa rauhassa, mutta täräytti lopulta tolppaan. Seuraavana vuorossa oli Italian Federico Bernardeschi, joka laittoi pallon keskeltä sisään.

Hänen jälkeensä vetäneen Jadon Sanchon kuti pysähtyi Italian maalivahtiin Gianluigi Donnarummaan. Jorginholla oli sauma ratkaista mestaruus Azzurrille, mutta italialaistaiturin hypähdyspotku ei tuottanut tulosta, vaan Pickford torjui.

Englantilaisvaihdin torjunta oli kuitenkin laiha lohtu, sillä myös Donnarumma pysätti seuraavan vedon torjuen Bukayo Sakan laukauksen.

Italia voitti rangaistuspotkukilpailun maalein 3-2. Kaikki Englannin epäonnistuneet vetäjät tulivat vaihdosta sisään, Rashford ja Sancho vasta 120. minuutilla.