HELSINKI. Helsingin Jalkapalloklubi avasi Mestarien liigan karsintansa erinomaisella tuloksella tiistai-iltana.

HJK voitti ensimmäisen karsintakierroksen avausosassa Montenegron hallitsevan mestarin Budućnost Podgorican lukemin 3–1. Kaikki HJK:n maalit syntyivät ensimmäisen 12 minuutin sisällä, jonka jälkeen sillä oli useampi tilaisuus huudattaa Bolt Arenan kotiyleisöä neljännenkin kerran.

Unelma-alku

HJK aloitti kamppailun väkevästi. Jo ottelun toisella peliminuutilla Atomu Tanaka laittoi Budućnostin maalivahti Milos Dragojevicin koville painavalla kaukolaukauksella kohti oikeaa alakulmaa.

Kauaa ei sen jälkeen kestänyt – tarkalleen ottaen kolme minuuttia – kunnes HJK sai pallon aina maaliin saakka.

Jair vapautettiin vasenta kaistaa pitkin läpi ovelalla pystysyötöllä. Brassipelaaja keskitti pelivälineen matalana boksiin, josta Filip Valencic laukoi ensimmäisellä kosketuksellaan kohti maalia. Maalivahti torjui pallon eteensä ja Roope Riski siirsi sen tyhjiin montenegrolaisten viittoessa käsiään paitsioliputuksen toivossa. 1–0.

Kahta minuuttia myöhemmin HJK hyökkäsi hieman hitaammin, pakottaen vierasjoukkueen aivan rangaistusalueensa tuntumaan. Jair yritti harhauttaa tiensä boksiin, mutta pallo kimposi pinkkipaitaisesta puolustajasta Valencicille. Entinen Inter-tähti ei jäänyt aikailemaan, vaan tykitti pelivälineen upealla kaukolaukauksella oikeaan takakulmaan. 2–0.

Myös Budućnost sai tilaisuutensa edetä pallon kanssa HJK:n kenttäpuolelle, mutta etäältä lähteneet laukaukset eivät tuottaneet merkittäviä vaikeuksia 20-vuotiaalle Jakob Tånnanderille.

Sen jälkeen oli taas HJK:n vuoro iskeä vastaan.

Janne Saksela nousi mukaan hyökkäykseen ja vastaanotti pallon rangaistusalueen oikealla laidalla. 28-vuotias otti kosketuksen lähemmäs maalia ja laukoi sen tarkasti vasemman tolpan kautta sisään. Saksela onnistui viimeksi maalinteossa huhtikuussa, Suomen Cupin ottelussa HIFK:ta vastaan. 3–0.

Onneksi vierasmaalisääntö poistui

Oli varsin helppo huomata, ettei Budućnost ollut pelannut kuin neljä preseason-ottelua ennen HJK:n kohtaamista. Joukkue oli ruosteessa Veikkausliigan kärkiseuraa vastaan, eikä se löytänyt keinoja sinivalkoisen alakerran murtamiseksi.

Avausjakson lähestyessä loppua HJK otti kuitenkin jalkansa pois kaasulta ja Budućnost pääsi mukaan peliin. Pallo saatiin levitettyä oikealle laidalle, josta erinomainen keskitys lensi ensimmäisten puolustajien ylitse takatolpalle. Kukaan pinkkipaitaisista pelaajista ei onnistunut pääsemään kiinni keskitykseen, mutta se tuotti tulosta siitä huolimatta.

Takatolpalle rynnännyt montenegrolaispelaaja ryntäsi Sakselan rinnalla kohti palloa ja kaatui suomalaispuolustajan käsittelyssä. Belgialainen erotuomari vihelsi pilliinsä, osoitti pilkulle ja kaivoi taskustaan keltaisen kortin. Rike oli vähintäänkin heppoinen, mutta tuomari ei mieltään muuttanut.

Artikkeli jatkuu upotuksen jälkeen.

Markus Nurmio

@Nurtsi3
Tosta pilkku? #HJK #uclfi

Pallon taakse astui Budućnostin keskikenttämies Luka Mirkovic, joka ei Klubipäädyn painostuksesta huolimatta laukauksessaan epäonnistunut. 30-vuotias montenegrolainen lähetti Tånnanderin väärään suuntaan ja kavensi lukemat 3–1:een, kun pelikellossa oli 35 minuuttia. Onneksi UEFA poisti vierasmaalisäännön täksi kaudeksi, kiittelivät monet somessa.

Tommy Lindgren

@fathermetro
Kiitos vierasmaalisäännön poistaminen 2021! #hjk #UCLfi

Maalinsa jälkeen Budućnost nautti avausjaksonsa parhaasta vaiheesta. Neljä minuuttia ennen puoliaikavihellystä Tånnanderin oli venyttävä vaativaan torjuntaan pitääkseen kaukaa tulleen laukauksen ulkona, jonka jälkeen puolustuksen oli purettava kaksi kulmapotkua lyhyen ajan sisään.

HJK kuitenkin selvisi pinteestä ja tauolle edettiin helsinkiläisten kahden maalin johtoasemassa.

Hukatut huippupaikat jättivät pelattavaa

Heti toisen puoliajan alussa HJK:lle avautui kultainen sauma palata kolmen maalin johtoon. Korkea pystypallo syvältä helsinkiläisten kenttäpuolelta yllätti Budućnostin topparit ja HJK pääsi kaksin läpiajoon.

David Browne sai kuljettaa rauhassa kohti maalia Roope Riski vierellään, mutta päätyi huonoimpaan mahdolliseen ratkaisuun. Helpon tarjoilun tai tarkan sijoituksen sijaan Browne yritti ovelaa chippiä maalivahdin ylitse, joka kuitenkin kohosi liian korkealle. Pallo kimposi yläriman kautta katsomoon ja 25-vuotias peitti kasvonsa pettyneenä käsillään.

Ottelun seuraava todellinen maalipaikka nähtiin vasta tunnin pelin jälkeen, kun Riski viimeisteli ovelan pystysyötön maaliverkon perukoille. Lippu nousi kuitenkin nopeasti pystyyn ja kotiyleisön hurraa-huudot vaimenivat.

Myös Budućnost pääsi tunnin pelin jälkeen hyville maalintekopaikoille, eikä käynyt kaukana toisesta kavennusmaalista. HJK:n uhrautuvainen puolustuspelaaminen ja kurinalainen keskikenttä pitivät kuitenkin huolen siitä, etteivät vieraat saaneet parempaa otetta pelistä.

12 minuuttia ennen ottelun päätöstä Riski pääsi vielä hyvään maalintekopaikkaan Valencicin erinomaisen esityön jälkeen. HJK:n maalitykki ei kuitenkaan saanut viimeisteltyä vastaiskua toivomallaan tavalla, kun maalivahti sai jalkansa matalan laukauksen tielle.

Marko🇺🇦

@TakalaMarko
Vierasmaalisääntö on historiaa, joten 3-1 tilanne on Klubille sinällään hyvä. Nyt on ollut vain kaikki mahdollisuudet tappaa tämä ottelupari jo kotiottelussa. #UCLfi

Varsinaisen peliajan lopulla Tanaka kävi vielä lähellä maalia vapaapotkusta, mutta laukaus meni hieman ohi vasemmasta tolpasta. Toni Koskelan miehistö voitti ottelun lopulta 3–1-lukemin.

Miten karsinnat HJK:n osalta jatkuvat?

HJK ja Budućnost pelaavat toisen osaottelunsa Montenegrossa ensi viikon tiistaina, 13. heinäkuuta.

Mikäli HJK selvittää tiensä jatkoon, kohtaa se Mestarien liigan toisella karsintakierroksella joko Ruotsin suurseura Malmö FF:n tai toissa kesältä helsinkiläisille valitettavankin tutuksi tulleen Latvian mestarin Riga FC:n.

[readmore from=HJK]

Malmö FF vahvisti alakertaansa juuri Huuhkajien entisellä kapteenilla Niklas Moisanderilla. Rigan hyökkäystä tähdittää puolestaan HJK:ssakin urallaan pelannut suomalaislaituri Mikael Soisalo.

Jos HJK kuitenkin häviäisi otteluparinsa Budućnostia vastaan, pelaisi se tämän jälkeen paikasta UEFA:n uudessa kolmostason eurokilpailussa Konferenssiliigassa.

Konferenssiliigan toisen karsintakierroksen vastustaja olisi joko andorralainen Inter Club d’Escaldes tai färsaarelainen Havnar Bóltfelag.