Haastattelu: ”Jalkapalloa pelataan kannattajille” – Valioliigassakin maalinteossa onnistunut Kei Kamara on poikkeuksellinen pelaaja kotoiseen pääsarjaan

© Kuva: Juha Tamminen

Keskiviikkona Helsingin IFK voitti kauden toisen Stadin Derbyn lukemin 2-0. HJK piti palloa, mutta maalinteosta vastasi vain yksi punapaitainen herrasmies.

Sierra Leonen maajoukkuemies Kei Kamara saapui heinäkuun lopulla Helsinkiin. HIFK tarvitsi kipeästi kärkipelaajaa ja sai samalla tähden, jollaisia harvemmin Veikkausliigan viheriöillä nähdään.

Jostain syystä Kamara on silti jäänyt yllättävän pienelle huomiolle kotimaisessa mediassa. Tämä siitä huolimatta, että hän on osoittanut tasonsa ja ammattimaisuutensa saapumisestaan asti.

Kamara on kuitenkin sellaisia pelaajia, jotka jo omalla läsnäolollaan myyvät usein lippuja. Näin ainakin luulisi.

Hän täytti syyskuun ensimmäisenä päivänä jo 37 vuotta, mutta Kamara on fyysisesti aivan uskomattoman hyvässä kunnossa. Hän on sitä kategoriaa, jossa esimerkiksi Cristiano Ronaldo ja Zlatan Ibrahimovic ovat maailman absoluuttisella huipulla.

Heillä kaikilla on vielä yllättävän monta laadukasta vuotta jäljellä, koska kaikki ovat huippuammattilaisia ja pitävät kropastaan huolta. Kamara esimerkiksi on jo osoittanut olevansa poikkeuksellisen hurja pääpelaaja, jonka ponnistusominaisuudet ja kimmoisuus ovat tasolla, jolla niiden ei varmaan hänen ikäisellään uskoisi olevan.

Kamara muutti jo teini-ikäisenä synnyinmaastaan Yhdysvaltoihin. MLS-liigassa Kamara on suurimman osan urastaan myös pelannut. Yhteensä 359 ottelua, joissa hän viimeisteli komeat 129 täysosumaa. Pisimpään Kamara edusti Sporting Kansas Cityn joukkuetta.

Tammikuussa kokenut maalitykki pääsee edustamaan synnyinmaataan Afrikan mestaruuskisoihin Kameruniin. Se on jälleen uusi kokemus ja haaste, jollainen myös saapuminen Suomeen hänen mukaansa oli.

– Yritän kovasti sopeutua! Tämä on hieno haaste minulle ja uralleni. Kaikki on mennyt mielestäni oikein hyvin tähän asti. Olen ehdottomasti nauttinut tästä kokemuksesta tähän asti, Kamara sanoi SuomiFutiksen haastattelussa.

Jututin Kamaraa tuoreeltaan derbyn jälkeen. Hyökkääjä kertoi katsoneensa videoita juuri Stadin Derbyistä jo silloin, kun häneen otettiin seuran puolelta yhteyttä.

– Videoista erottuivat ennen kaikkea seuran kannattajat ja se paikallispelien tunnelma. Tämä oli mahtava ensimmäinen derby minulle. Saimme kolme pistettä ja pääsin tekemään maaleja.

– Kannattajamme ovat nyt iloisia ja se on oikeastaan koko tämän homman tarkoitus!

Kokenut pelaaja jakaa vuolaasti kehuja ja kunniaa joukkuetovereilleen komeasta tuloksesta. Derbyn maaleja hän ei pidä sellaisina, joista hänet tunnetaan.

– Suuri kunnia maaleistani menee joukkuekavereideni upealle työlle. Keaton (Isaksson) pääsi ensimmäisessä pelaamaan pallon maalille. Pidin vain huolen, että hänellä on vaihtoehtoja. Se oli perinteinen kärkipelaajan maali. Sinun pitää olla oikeassa paikassa.

– Toinen maali oli aika samanlainen. Jusuf (Ali) teki suurimman työn ja koitin olla valppaana, jos pallo tulee minun alueelleni. Kumpikaan maali ei ollut ehkä tyypillisiä osumia itselleni, mutta kaikki lasketaan!

Kamara on pelannut myös Englannin Valioliigassa. Hän onnistui myös maalinteossa pelatessaan nykyisin Teemu Pukin edustamassa Norwichissa. Kuva Getty Images.

Kamara tuntee Veikkausliigan ja joukkueet jo hyvin. Hän on täysin selvillä siitä, että kuinka kova joukkue HJK Suomen mittakaavassa on. Kamaran mielestä HIFK vain yksinkertaisesti pelasi todella hyvän jalkapallopelin.

– HJK piti palloa. Kunnioitamme heitä ja heillä on hyvä joukkue. Pidimme muotomme silti todella hyvin ja puolustimme tiiviisti sekä varmasti. Maalivahtimme teki myös jokusen todella upean pelastuksen. Calumille (Ward) tämä oli iso nollapeli.

– Kaikki meni täysin pelisuunnitelmamme mukaan. Lopulta vain maalit merkitsevät ja niiden mukaan jaetaan sarjapisteet.

Seuraavaksi HIFK:n tavoitteena on lunastaa itselleen paikka ylemmässä loppusarjassa. Juuri nyt helsinkiläiset ovat kuudentena eli viimeisessä paikassa kiinni. IFK on tasapisteissä viidentenä olevan FC Lahden ja seitsemäntenä olevan Ilveksen kanssa.

Kamaran mielestä on turha miettiä sitä, että mitä kilpailijat tekevät.

– Tavoitteemme on ehdottomasti selvitä kuuden parhaan joukkoon. Se on kirkkaana jokaisen mielessä pukukopissa. Turha katsella muiden tuloksia, koska meillä on kaksi huipputärkeää peliä vielä edessä ja keskitymme niihin sataprosenttisesti, Kamara julisti.

HIFK kohtaa kahdessa jäljellä olevassa ottelussaan vieraskentällä niin Kuopion Palloseuran kuin Hakan.

Sitä ennen HIFK ja Kamara nauttivat derbyn voitosta. Tämä mies on osunut maalipuiden väliin edellä mainitun huiman MLS-rekordin lisäksi myös Englannin Valioliigassa ja Championshipissä. Veikkausliigassa Kamara on tehnyt viisi maalia seitsemään otteluun.

Tammikuussa Kamara lähtee hakemaan uusia kokemuksia Kameruniin. Sitä ennen hän jatkaa seikkailuaan Suomessa ja mättää maaleja ennen kaikkea joukkueen kannattajille.

Ammattilainen sanan koko merkityksessä.

Joakim Nordström
Twitter: @jokkenordstrom