Lionel Messin ura PSG:ssä ei ole alkanut erityisen hyvin.

Alla on nyt kolme ottelua, kaksi Ligue1:ssä ja yksi Mestarien liigassa. Tehot? 0+0.

Messi ei ole tottunut siihen, että verkko ei kiristy. Ei liioin siihen, ettei oikein synny paikkojakaan.

Ensimmäisessä pelissään Reimsiä vastaan Messi pelasi 24 minuuttia. Ei yhtään laukausta, ei yhtään 1v1-haastoa, ei yhtään luotua maalipaikkaa. 21 syöttöä 95,2 prosentin tarkkuudella on aika laiha lohtu Messin kaltaiselle pelaajalle.

Club Bruggea vastaan PSG hyökkäsi hirmukolmikollaan Messi-NeymarMbappé. Kansa janosi murskajaisia näytöstyyliin. Kansa sai nihkeän tasapelin. PSG joutui naurunalaiseksi, eikä Messillä sujunut juuri paremmin.

Messi osui kertaalleen ylärimaan, mutta muuten oli Messi-standardeilla aika hiljaista. Kolme laukausta, joista yksi maalia kohti. Kolme luotua maalipaikkaa. Kolme haastoa. 63 syöttöä onnistumisprosentilla 79,4.

Sunnuntai-iltana PSG pelasi Ranskan pääsarjassa Lyonia vastaan. Jälleen nihkeä peli, joskin lisäajalla 2-1-voitto Mauro Icardin osumalla.

Messi laukoi pelissä neljä kertaa, joista kaksi maalia kohti. Kaksi luotua maalipaikkaa, kolme haastoa. 48 syöttöä, joista 83,3 prosenttia omille. Jälleen osuma maalipuihin.

Ottelun 66. minuutilla PSG sai rankkarin. Sitä ei laukonut Messi, vaan Neymar. Iso symbolinen asia. Onko PSG:n kuningas sittenkin Neymar?

Kymmenen minuuttia myöhemmin tapahtui jotain vielä odottamattomampaa. Mauricio Pochettino teki ottelun ensimmäisen vaihtonsa. Sisään Achraf Hakimi. Pois… Lionel Messi.

Messi häkeltyi ja PSG:n penkki tuntui häkeltyvän. Tilanteesta on useita kuvia, jotka kertovat hyvin paljon. Messi ei kättele Pochettinoa, ja muun muassa penkillä istuva Leandro Paredes ihmettelee, mitä juuri tapahtui.

Artikkeli jatkuu twiitin jälkeen.

Pochettino teki Messille sen, mistä Pep Guardiola varoitti jo kahdeksan vuotta sitten. Guillem Balaguen kirjassa ”Messi” Guardiola kertoo, että Messi vihasi vaihtoon tulemista, ihan sama mikä tilanne pelissä oli. Guardiola antaa kirjassa myös varoituksen seuraajilleen: ”Mitä tahansa teet, älä ota Messiä vaihtoon.”

Messi ei montaa kertaa vaihtoon tullut Barcelonassa eikä liiemmin penkillä istunut. Copa del Reyn ensimmäisillä kierroksilla kyllä, ja joissain Mestarien liigan lohkovaiheen merkityksettömissä otteluissa. Mutta aina kun oikeasti pelattiin voitosta, Messi pelasi. Tai jos ei pelannut, siitä nousi valtava haloo.

Kaudelta 2014-15 muistetaan Luis Enriquen ja Messin yhteenotto, kun talvilomansa jäljiltä Messi jätettiin penkille ottelussa Real Sociedadia vastaan. Messi pääsi vasta tauolla sisään, ja Barcelona hävisi ottelun. Tiettävästi pelin jälkeen Messi ja Barcelonan silloinen päävalmentaja Enrique ottivat oikein tulisesti yhteen. Asiaa vatvottiin Kataloniassa pitkään ja hartaasti.

Taivas tai helvetti

Nyt Pochettino on tehnyt jotain sellaista, mistä ei ole paluuta. Hän antoi Neymarin vetää rankkarin ja mikä vielä dramaattisempaa: otti Messin vaihtoon.

[readmore from=PSG]

On hyvin mielenkiintoista seurata, miten PSG:n dynamiikka rakentuu tästä eteenpäin. Messi näyttäisi olevan nyt sellaisessa tilanteessa, jossa hän on viimeksi ollut ammattilaisuransa alkuvaiheessa.

Jos Messi mukautuu tilanteeseen ja omaan rooliinsa, vaikutus voi olla PSG:n menestyksen kannalta hyväkin. Barcelonassa kun Messi kasvoi seuraa suuremmaksi – hahmoksi, jolla tuntui olevan välitöntä tai välillistä valtaa huomattavasti päävalmentajaa enemmän.

PSG:n näkökulmasta tämä dream team -projekti voi nyt päätyä taivaaseen tai helvettiin. Jos Messi, Neymar ja Mbappé hyväksyvät olevansa ”vain” osa joukkuetta, PSG voi saavuttaa kaiken. Jos taas tästä sunnuntain episodista alkaa kiukuttelun ajanjakso, PSG:llä ei ole mitään mahdollisuuksia Bayern Müncheniä ja kumppaneita vastaan.

LUE MYÖS: