Moni suomalainen muistaa Schalken varsinkin vuodelta 2011, kun HJK kohtasi sen Eurooppa-liigan karsinnoissa. Tuolloin helsinkiläisten riveissä pelannut Teemu Pukki osui HJK:n 2-0-kotivoitossa kahdesti.

Se oli saksalaiselle jätille nöyryytys ja Pukki meinasi tehdä siitä totaalisen osumalla vielä vierasmaalinkin seuraavassa osassa. Schalke marssi kuitenkin vastustamattomasti jatkoon.

Pukki antoi näyttönsä ja siirtyi Schalkeen. Siellä hän pääsi pelaamaan yhdessä muun muassa Real Madrid -ikonin Raúlin kanssa.

Jos Schalke suhtautui tuolloin suomalaisjoukkueeseen vähän ylimielisesti europeliensä yhteydessä, niin tällä hetkellä gelsenkircheniläiset matkustaisivat varmasti mielihyvin pelaamaan Konferenssiliigaa Suomeen.

Teemu Pukki nousi kannattajien suursuosioon pelatessaan Schalkessa. Kuva Getty Images.

Vuonna 2019 Forbes listasi Schalken maailman 14. rikkaimmaksi jalkapallojoukkueeksi maailmassa. Sitten tuli koronavirus ja viime vuoden huhtikuussa seura ilmoitti olevansa lähes konkurssikypsä.

Tiettävästi seuran talous oli miinuksella yli 200 miljoonan euron edestä jo ennen pandemiaa.

Eli kaikkea koronavirus ei toki selitä. Se ei todellakaan ole ainoa syy Die Königsblauen sukellukseen. Holtiton toiminta siirtomarkkinoilla ja impulsiiviset sekä kalliiksi tulleet valmentajaratkaisut ovat vain yksittäisiä esimerkkejä heikosti johdetun seuran ongelmista.

Typerät pienemmät teot vaikuttavat usein välillisesti tai suoraan myös urheillulliseen suoritustasoon. Tämä taas näkyy myös liikevaihdossa ja palkintorahoissa.

Ei Schalken alamäen alkuhetkiä helpottaneet myöskään seurajohdon kohut muun muassa verojen kiertämisen ja rasististen lausuntojen saralla.

Kaikki vaikuttaa lopulta aina kaikkeen. Yhteistyökumppaneita kiinnostaa urheilullisen menestyksen ja näkyvyyden lisäksi myös oma brändi sekä missä yhteydessä haluaa tuoda itsensä julki.

Lopulta kelkkaa yritettiin kääntää muun muassa palkkakattoratkaisuilla, jotta Schalke saisi karsittua menojaan. Urheilullisesti tästä ei apua ainakaan ollut. Schalken toistaiseksi viimeinen sesonki Saksan pääsarjassa oli viime kausi.

Se putosi katastrofaalisen kampanjansa päätteeksi 2. Bundesliigaan. Kyseessä on yksi Bundesliigan perustajajäseniä. Schalken viettämät kaudet pääsarjan ulkopuolella voi laskea yhden käden sormin. Tai nyt tarvitaan ilmeisesti jo toisen käden peukalo mukaan leikkiin.

Urheilullisesta perspektiivistä romahdus oli erittäin nopea ja yllättävä. Vielä kaudella 2017/18 Schalke oli Bundesliigan toinen. Seuraavalla sesongilla se pelasi siis vielä Mestarien liigaa.

Vuonna 2011 se voitti Saksan cupin ja on Schalke ehtinyt voittamaan myös UEFA Cupin ja UEFA Intertoto cupin tässä lähivuosikymmeninä.

Saksan mestaruuden Schalke on voittanut seitsemän kertaa. Tosin viimeisin on niinkin kaukaa kuin vuodelta 1958.

Romahdus

Palataan edelliskauteen vielä hetkeksi. Se käsitti lopulta yhteensä viisi eri valmentajaa, täydellisen paniikin ja nöyryyttävästi ainoastaan kolme voitettua ottelua. Schalke hävisi 34 sarjapelistään peräti 24.

Koko seurajohto laitettiin kauden jälkeen uusiksi.

Maaliero oli pakkasen puolella suorastaan mykistävästi 61 täysosuman verran. Schalke oli pelillisesti aivan vastaantulija. Ei sillä ollut pienintäkään mahdollisuutta säilyä.

Otetaan vertailukohdaksi kolme vuotta aiemmat tapahtumat. Schalke oli Bundesliigan hopealla. Se jäi 21 pistettä ylivoimaisesta Bayern Münchenista. Nyt kaudella 2020/21 Schalke jäi liki saman verran suorasta säilymisestä.

Bayerniin eroa kertyi mukavat 62 pistettä. Sillä erotuksella olisi lunastanut Mestarien liigan paikan Wolfsburgin nenän edestä.

Schalken putoaminen varmistui huhtikuun 0-1-tappiossa Arminia Bielefeldille. Gelsenkircheniläisten kannattajat mellakoivat kaduilla. Paha olo purettiin turhankin tutulla, mutta väärällä tavalla.

Schalken kannattajat ovat uskollisia, mutta kokivat pelaajien keskittyneen liikaa yltäkylläiseen elämäänsä jalkapallon sijaan. Kuva Getty Images

Nyt joukkue on pelannut 2. Bundesliigassa seitsemän ottelua. Se kuuluu luonnollisesti vaikeuksistaan huolimatta sarjan suurimpiin suosikkeihin. Schalke varmasti haluaisi nousta välittömästi takaisin pääsarjaan.

Erot sarjataulukossa toki ovat pieniä, mutta kyllä niistä pientä osviittaa jo saa. Schalke on voittanut kolme peliä ja hävinnyt kolme. Kertaalleen on päädytty pistejakoon. Ei Schalken peli näytä silmällä tai tilastollisesti nousijajoukkueelta.

Esimerkiksi maalinteko on täysin kokeneen ja koko Zweiten maalipörssiä kahdeksalla osumallaan johtavan Simon Terodden varassa.

Viime perjantaina Schalke hävisi kotonaan Karlsruher SC:lle lukemin 1-2. Pakotetusta kulukuuristaan huolimatta Schalke on budjetiltaan jättiläinen KSC:n rinnalla edelleen.

Schalke ei toki ole ainoa perinteikäs suurempi seura Saksassa, jolla on ollut vaikeaa. Sillä on seuranaan 2. Bundesliigassa Werder Bremen ja toista kauttaan peräkkäin zweitessa pelaava HSV.

Werder Bremen ja Schalke ovat mitelleet historian saatossa lukuisia kertoja. Nyt kohtaamiset jatkuvat 2. Bundesliigassa. Tämä taistelu on vuodelta 1988. Kuva Getty Images.

Yksi merkittävä ero näiden kolmen välillä on se, että Werder ja HSV tiedostavat tilanteen tarjoamat mahdollisuudet synkkyydenkin keskellä. Niillä on sarjan nuorimmat joukkueet.

Schalken ryhmä on keskimäärin sarjan vanhemmasta päästä.

Ne rakentavat uutta nousuaan järkevästi. Siitäkin huolimatta, että järki ei ole Hampurissa ollut läsnä vuosikausiin. Ehkä putoaminen teki lopulta vain hyvää.

Voi olla, että näin tapahtuu myös Schalken kanssa. Juuri nyt se on oikeastaan vain varoittava esimerkki jalkapallomaailman raadollisuudesta. Se toimii kirkuvana varoituksena siitä, miten jalkapallojoukkuetta ei ikinä pitäisi johtaa.

Lähteet: Bundesliga, TalkSport, Bild