Tässä Toni Koskelan arvosana HJK:n kaudelle – Suomessa suuri ja Euroopassa pienen pieni: ”Ei se tarkoita sitä, ettemmekö olisi tehneet asioita hyvin”

© Kuva: Juha Tamminen

HJK pelaa torstaina kauden viimeisen kotipelinsä. Sen myötä yksi tavoite on tällä kaudella täyttynyt. Konferenssiliiga jatkoi kautta aina joulukuulle, vaikka jatkopaikka jäikin haaveeksi. HJK:n päävalmentaja Toni Koskela summasi HJK:n kautta ennen viimeistä kotiottelua.

Torstaina HJK kohtaa armenialaisen Alashkertin, joka kaatui aiemmassa ottelussa vieraskentällä komeasti maalein 4-2. Muuten kyyti on ollut kylmää Konferenssiliigassa. Israelilainen Maccabi kaatoi HJK:n kahdesti yhteismaalein 8-0. Itävaltalainen LASK oli Konferenssiliigan lohkovaiheen avausottelussa Helsingissä parempi 2-0-lukemin.

– Kun katsotaan maaliodottamaa, ei Maccabilla niin paljon hyviä paikkoja ollut. Siitä olisimme voineet saada paremman tuloksen. Varmasti kaikki haluamme olla kunnianhimoisempia ja parantaa. Maccabin pelaajabudjetti on 30 miljoonaa euroa. Se antaa suuntaa, minkä tasoisia vastustajia vastaan tässä pelataan, Koskela muistuttaa.

HJK on siis tähän mennessä onnistunut Konferenssiliigassa maalinteossa vain Alashkertia vastaan. Nuo maalit toivat voiton ja sen myötä 500 000 euroa. Kahden viimeisen euro-ottelun myötä jaossa on vielä miljoonapotti. Se on valtava summa suomalaiselle jalkapalloseuralle, mutta se vaatii kahta voittoa.

Isossa kuvassa HJK:n kautta voidaan pitää onnistuneena, vaikka HJK:n kohdalla onnistumisen ja epäonnistumisen ero voi olla hyvin pieni. Tällä kaudella se oli yksi vaivainen piste.

KuPS jäi Veikkausliigassa pisteen päähän ja HJK juhli mestaruutta. Cupissa KuPS oli rangaistuspotkukilpailun jälkeen parempi, mutta lohkovaihepaikka uudessa Konferenssiliigassa oli viimeinen silaus sille, että Koskelan johtama HJK onnistui.

Samoilla linjoilla on myös Koskela itse.

– Arvosanaksi annan kiitettävä miinus. Aina haluamme olla parempia ja kilpailukykyisempiä. Veikkausliigassa oli vielä kovempi kilpailu. Olimme silti parin potkun päässä tuplasta ja pääsimme lohkovaiheeseen (Euroopassa), Koskela kertaa.

Euroopassa HJK on ollut vielä ikään kuin haistelemassa tunnelmaa. Sillä saralla jääkin eniten parannettavaa.

– Lohkovaiheessa haluamme olla kilpailukykyisempiä. Kotona häviämme ehdottomasti liian isoilla lukemilla, mutta vastustajakin sai vähän kyseenalaisesti pari pilkkua. Meidän pitää olla pallon kanssa parempia ja hyökätä paremmin. Pitää pystyä antamaan pallolle paremmin painetta, Koskela luettelee parannettavia osa-alueita.

Suomessa iso, Euroopassa pienen pieni

Toisaalta nimenomaan Euroopassa huippujalkapallon realismi iskee koviten. Suomessa HJK on ylivoimainen resursseiltaan, ja siltä pitääkin odottaa vain mestaruutta. Tällä kaudella HJK:n ilmoittama pelaajabudjetti ennen kauden alkua oli 1,7 miljoonaa euroa. Seuraavaksi suurin ilmoitettu pelaajabudjetti Veikkausliigassa oli SJK:lla, jonka lukema oli 0,9 miljoonaa euroa.

Konferenssiliigassa HJK on pieni seura, joka lähtee lähes jokaista joukkuetta vastaan altavastaajana.

– 0-5-lukemat (Maccabia vastaan) kotona olivat liian rumat. LASKia vastaan olimme lähellä, Maccabia vastaan emme olleet riittävän hyviä. Mutta että hampaankoloon? Ei se kiitettävä miinus tarkoita sitä, ettemmekö olisi tehneet asioita hyvin. Uskoisin, että olemme Floran kanssa selkeästi häntäpäässä, mitä tulee resursseihin, Koskela vastaa SuomiFutis-sivustolle, kun häneltä kysyttiin, onko Konferenssiliigasta jäänyt jotain hampaankoloon.

Tallinnalainen Flora pelaa ensimmäistä kertaa Euroopan lohkovaiheessa. Joukkueella on vielä teoreettiset mahdollisuudet jatkopaikkaan, mutta se vaatii voittoja lohkoa johtavasta Gentistä sekä lohkon toisena olevasta Partizanista. Sen lisäksi Flora tarvitsee apuja muilta joukkueilta.

HJK:n kausi jatkuu joulukuun puolelle saakka, kun viimeinen lohkovaiheen ottelu LASK:a vastaan pelataan 9. joulukuuta Itävallassa. Pitkästä kaudesta huolimatta katseet ovat suunnattu jo ensi kauteen. Joukkuetta on rakennettu jo hyvissä ajoin.

Pelaajapuolelle on tullut uusia vahvistuksia, kuten Huuhkajista tutut Pyry Soiri ja Joona Toivio. Joitain palapelin osia vielä etsitään.

– Meillä on selkeä kuva ensi kauden joukkueesta. Olemme miettineet sitä jo pitkään ja mietimme jatkuvasti, Koskela avaa.

Maajoukkueesta haettiin osaamista myös valmennuspuolelle. HJK tiedotti maanantaina, että Huuhkajien valmennusryhmään kuuluva Toni Korkeakunnas hyppää Koskelan tueksi. Koskela painottaa valmentamisen olevan yhteistyötä.

– Kaikilla on iso rooli. Jonkin verran valmennustiimi muuttuu. Pääsemme työstämään tarkemmin sitä, mitkä ovat kunkin vastuualueet. Hyvin vahvasti se on tiimityötä, Koskela toteaa.

HJK:n kauden viimeinen kotiottelu pelataan torstaina Töölön jalkapallostadionilla kello 19.45. Ottelua voi seurata V Sport 2 -kanavilla sekä Elisa Viihde Viaplaysta.

Jaakko Perttilä, Juho Hirvonen