Tim Sparv ojensi suomalaiselle jalkapalloyleisölle maanantaina ”joulunaluspaketin”, jota moni osasi odottaa, mutta joka ei ollut alkuunkaan mieleinen. Oikeastaan kyseessä olikin pikemminkin risukimppu kuin mikään lahja. 34-vuotias Huuhkajien kapteeni ilmoitti Helsingissä järjestetyssä tiedotustilaisuudessa A-maajoukkueuransa ja samalla koko pelaajauransa päättyneen.

Uutinen on haikea ja monella tapaa kivuliaskin. Täytenä yllätyksenä se ei kuitenkaan tullut, sillä niin paljon polvivaivat olivat Sparvin pelaamista viime aikoina vaikeuttaneet.

Sparv väistyy areenoilta voittajana ja todellisena gladiaattorina. Pelaajana, jota tullaan muistelemaan vuosikymmenien päästäkin ja joka on jättänyt Huuhkajiin merkittävän jäljen. Suurena johtajana, joka johti joukkojaan edestä ja vei Suomen historialliseen ensimmäiseen arvoturnaukseen.

Pienestä maalaiskylästä maailmalle ja parrasvaloihin

Sparv on kotoisin pieneltä muutaman tuhannen asukkaan paikkakunnalta Oravaisista, kaukana Suomen suurimmista kaupungeista, maailman metropoleista puhumattakaan. Äidinkielenään ruotsia puhuvasta maalaiskylän pojasta jalostui Suomelle kapteeni, joka yhdisti paitsi joukkueen myös koko kansan.

Lupaava pelaaja Sparv on ollut aina, sillä onhan hän kantanut Suomen paitaa yllään säännöllisesti ja lähes keskeytyksettä aina 15-vuotiaiden maajoukkueesta lähtien. Kapteenina Sparv toimi myös Suomen alle 21-vuotiaiden maajoukkueessa kesän 2009 EM-kisoissa Ruotsissa. Kisoissa, joissa hän viimeisteli rangaistuspotkusta myös Suomen kisojen ainoan maalin.

Siitä, millainen suurlupaus Sparv oli, kertoo sekin, että hän siirtyi valioliigaseura Southamptonin junioriakatemiaan jo 16 vuoden ikäisenä. Siellä hän haki ensiaskeliaan kohti ammattilaiskenttiä Gareth Balen ja Theo Walcottin kaltaisten tulevien maailmantähtien seurassa.

Kaikkein suurimpiin ja valovoimaisimpiin liigoihin Sparv ei ikinä päätynyt, mutta Halmstadin, VPS:n, Groningenin, Greuther Fürthin, Midtjyllandin, AE Larisan ja HJK:n fanille jäi varmasti hänestä hienoja muistoja. Seitsemän eri maata on sellainen sikermä, että se sopii Sparvin kaltaiselle kosmopoliitille täydellisesti. Kaikkein eniten Sparv oli silti monien mielessä ensisijaisesti Suomen maajoukkueen tähtipelaaja.

”Alibisyöttelijästä” voittojen takuumieheksi

Sparv debytoi A-maajoukkueessa helmikuussa 2009 Japanissa pelatussa harjoitusmaaottelussa. Takkiin tuli tylysti 1-5, mutta siemen tulevaan oli kylvetty. Mikäs sen sopivampaa, että Sparv oli Suomen avauksessa muuan Jari Litmasen rinnalla.

Lähes 13 vuotta kestäneen maajoukkueuran aikana arvostus ei aina ollut kiistattoman varauksetonta. Kun Huuhkajilla oli vaikeaa Mixu Paatelaisen ja Hans Backen alaisuudessa, sai ”alibisyöttelystään” syytetty Sparv keskusteluforumeilla kannattajilta otteistaan sapiskaakin. Eikä tätä kritiikkiä pidä ylidramatisoidakaan – kun joukkueella on tahmeaa, hakevat nettikriitikot usein syntipukkeja. Sparvinkin tarinassa tällainen ”vaikeuksien kautta voittoon” -vaihe kuitenkin on.

Kun voittoja alkoi kuitenkin Markku Kanervan johdolla tulla, Huuhkajille löytyi toimiva, koko ajan paremmin hiottu pelitapa ja Sparville sopivin mahdollinen rooli, alkoi arvostus kasvaa vuosi vuodelta. Sparv oli topparien paras ystävä, varjeli puolustuslinjaa, rosvosi palloja ja tuppasi olemaan oikeaan aikaan oikeassa paikassa. Pelillisen merkityksen näki sarjataulukoistakin. Yhä useampi alkoi huomata, että Suomen harvat tappiot tuppasivat tulemaan silloin, kun Sparv ei ollut kentällä. Kun Sparv pelasi, Huuhkajat voitti.

Sparv totesi lehdistötilaisuudessaan, ”ettei koskaan ollut lahjakkain pelaaja”. Älykäs hän sen sijaan on aina ollut. Älykäs kentällä, älykäs kopissa ja älykäs stadionien ulkopuolella. Peliälykäs ja tunneälykäs.

– Toivon, että minut muistetaan lojaalina, kannustavana ja epäitsekkäänä pelaajana ja ihmisenä. Toivon, että minut muistetaan siitä, että välitin. Toivon, että minut muistetaan hyvänä joukkuekaverina. Kiitos, tack, Sparv sanoi lehdistötilaisuudessa ja katsoi kameraan ilmeellä, joka takasi, ettei sanoman vilpittömyydestä jäänyt mitään epäselvyyttä.

Uskallan väittää, ettei tämän toiveen toteutumista epäile kukaan.

Sillanrakentaja Tim Sparv

Sparv on ollut Suomelle kapteeni ja A-maajoukkueen keulakuva, joka on puhunut tasa-arvon puolesta, rasismia vastaan ja ottanut näkyvästi kantaa muun muassa Qatarin MM-kisojen ihmisoikeuskysymyksiin liittyen. Ryhdikäs keskikenttäpelaaja ei ole epäröinyt käyttää hänelle suotua alustaa ja näkyvyyttä edistääkseen yhdenvertaisuutta ja tuodakseen epäkohtia esille.

Huuhkajilla on ollut hienoja kapteeneita ennenkin. Tim Sparv jättää kuitenkin taakseen suuremmat saappaat kuin kukaan toinen häntä ennen.

Tim Sparv oli Suomen historiallisen U21-EM-kisajoukkueen kapteeni. Hän oli A-maajoukkueen historiallisen EM-kisajoukkueen kapteeni. Ennen kaikkea Tim Sparv oli ja on kuitenkin koko kansan kapteeni.

Sparv teki A-maajoukkueessa vain yhden maalin, ystävyysottelussa Pohjois-Irlantia vastaan syksyllä 2012. Kaikkiaan A-maaotteluita kertyi 84 ja maaotteluita kaikissa Suomen maajoukkueissa yhteensä 156.

Sparvin suuruutta ei mitata kuitenkaan tilastoissa. Ehkä kuvaavaa onkin, että Sparv alkoi saada tunnustuksia niin Suomesta kuin ulkomailtakin peliuran päätöksen lähestyessä yhä useammin kentän ulkopuolisista kuin pelillisistä ansioistaan.

Sparv on laajasti arvostettu puhuja ja sanankäyttäjä, joka toivottavasti rohkaisee muitakin urheilijoita kantamaan yhteiskunnallista vastuuta. Hienoja pelaajia ja kapteeneita Huuhkajissa tulee olemaan jatkossakin, mutta Sparvin perintö tulee kestämään pitkään.

Kuten Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti tilaisuudessa totesi, Sparv on monille esikuva ja suurenmoinen joukkuetoveri. Sparv ei ikinä väistellyt vastuuta katkerien tappioiden hetkellä. Hän ei kiukutellut medialle, vaan kaivoi jostain sopivia sanoja, vaikka sammakko olisi ollut kurkussa ja korvista kihisi höyryä. Itseään hän ei ikinä nostanut enempää esille kuin kapteenina oli tarpeen. Sparv oli samaan aikaan johtaja ja yksi muiden joukossa.

Sparvin aikakaudella Huuhkajat paitsi menestyi kentällä, niin myös kentän ulkopuolella. Huuhkajien ympärille vahvistui ennennäkemättömän suuri ja iloinen buumi, ja maajoukkue löysi tukijoukkoihinsa yhä uusia ja uusia jäseniä. Ilmapiiri on avoin, kannustava, positiivinen ja hyväksyvä – aivan kuin Sparv itsekin.

Olen varma, että ovet suureen Suomen jalkapalloperheeseen ovat auenneet Sparvin ansiosta yhä useammille suomalaisille pojille ja tytöille. Lisäksi hän on edustanut erittäin tyylikkäästi Suomen tyylikästä maajoukkuetta maailmalla. On suoraan sanottuna vaikeaa keksiä, ketkä olisivat tehneet viime vuosina parempaa ”maabrändityötä” maailmalle kuin Huuhkajat ja sen johtaja Tim Sparv.

[readmore from=Sparv-Tim]

Tim Sparv hyvästeli tänään Huuhkajat, jossa tuetaan ja kannustetaan toista. Jossa ei tönäistä hädän hetkellä kaveria alas sillalta. Sparvin joukkueessa tai Suomessa ei ole syrjinnälle sijaa. Tim Sparv on siltojen rakentaja, ei siltojen polttaja – ja sen on varmasti Pohjoiskaarre ja koko kannattajayhteistö huomannut. Eikä pidä unohtaa sitäkään, että Sparv on osoittanut myös, mitä vastustajan kunnioittaminen todella tarkoittaa.

Tulevien Huuhkajien kapteenien ja henkisten johtajien on varmasti helppoa ottaa joukkue kantaakseen, kun ilmapiiri on ehjä ja harmoninen. Kukaan pelaaja ei ole toisen kopio, joten uutta Sparvia ei tarvitse toivoa eikä vaatia. Ei saappaita täyttää tarvitse, mutta kunhan niitä ei potki jaloistaan. Varmaa on ainakin se, että ikävä Sparvia tulee muillekin kuin Ari Lahdelle.

O Captain! My Captain!

Kiitos ja tack, Tim Sparv.

LUE MYÖS:

Virallista: Tim Sparv ilmoitti lopettavansa uransa – ”Aikani ammattijalkapalloilijana on ohi”

Nämä eivät unohdu! – Tim Sparv muisteli uransa hienoimpia hetkiä: ”Pelaaminen Old Traffordilla ei unohdu”

Seuraavaksi valkolakin kimppuun ja kohti vitosdivaria – peliuransa päättänyt Tim Sparv kertoi tulevaisuuden suunnitelmistaan

”Syvempi suhde kuin vain pelaajalla ja valmentajalla” – Tim Sparv kertoi Markku Kanervalla olleen valtava rooli hänen urallaan

”Olet yksi kautta aikojen suomalaisista jalkapalloilijoista” – Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahdelta upeita sanoja kapteeni Tim Sparville, lue koko puhe!

Katso: Tim Sparv saa vielä jäähyväiset kannattajien edessä – ensimmäinen kiitos tuli jo upean paidan muodossa: ”Mun uusi pelipaita”