Afrikan mestaruusturnauksen välierävaiheeseen ovat jo raivanneet tiensä Egypti, isäntämaa Kamerun ja Burkina Faso. Neljäs välieräjoukkue ratkaistaan sunnuntai-iltana Senegalin ja Päiväntasaajan Guinean välisessä ottelussa. Senegal on ottelun selvä suosikki, mutta FIFA-rankingin sijalla 114 oleva Päiväntasaajan Guinea on jo raivannut tieltään puolustavan mestarin Algerian sekä Malin, pitkäksi venyneen rankkarikisan jälkeen.

Päiväntasaajan Guinean pelaajat tiedostavat Senegalin suosikkiaseman, mutta itseluottamus on huipussaan tähänastisten hyvien suoritusten jälkeen.

– Kunnioitus on oikea sana, mutta pelkoa (Senegalia kohtaan) emme tunne yhtään, Espanjan viidennellä sarjatasolla Alavésin kakkosjoukkueessa pelaava 20-vuotias maalivahti Jesús Owono totesi Marcan haastattelussa.

Owono on torjunut turnauksessa jo kolme rangaistuspotkua, mutta ei ole yllättynyt itse onnistumisistaan. Itse otteluiden aikana Owonon taakse ei ole tehty vielä yhtään maalia, vaan hän on torjunut kaikki maaliaan kohti tulleet kahdeksan laukausta.

– Olen aina ollut hyvä rankkareissa ja treenaan niitä paljon Alavésissa. Ennen neljännesvälierien rankkarikisaa ajattelin, että pysäytän varmasti yhden viidestä rankkarista.

– Olemme jo pelanneet Algeriaa, Norsunluurannikkoa ja Malia vastaan. Olemme paremmin kuin hyvin valmistautuneita.

Nuorelle maalivahdille lisämotivaatiota antoi erikoinen tarjous, jonka hänelle teki Päiväntasaajan Guinean varapresidentti Teddy Nguema. Nguema nimittäin lupasi antaa hänelle hallussaan olevat edesmenneen pop-tähden Michael Jacksonin hanskat, jos Päiväntasaajan Guinea voittaisi koko turnauksen.

Juttu jatkuu twiitin jälkeen.

teddy nguema

@teonguema
Los resultados del Nzalang Nacional nos tienen eufóricos a todos, pero yo me quiero centrar en nuestro joven portero, Jesús Owono. Si G.E. gana la CAN, yo le regalo uno de los guantes de Michael Jackson por su impresionante trabajo durante la competición.

– Menin sekaisin, kun näin sen twiitin. Minun täytyy harkita kassakaapin ostamista, sillä missä oikein säilytän niitä, kun voitamme kisat, Owono naurahti.

– Tässä vaiheessa kisoja olemme ansainneet oikeuden unelmoida mestaruuden voittamisesta. Totta kai uskomme itseemme!

Uskoa täynnä on myös joukkueen kapteeni, La Liga -seura Cádizin laitapuolustaja Carlos Akapo. Akapo ampui neljännesvälierien rankkarikisassa kylmänviileän Panenka-rankkarin maaliin, mutta avasi hyvin sitä, minkä luokan sensaatio maansa välieräpaikka olisi.

– Senegal on selvä suosikki, sillä meillä on vain kaksi ammattilaispelaajaa, Akapo sanoi Copen haastattelussa.

Akapo on syntynyt espanjalaisessa Elchen kaupungissa. Päiväntasaajan Guineassa, jalkapalloa pelanneen isänsä synnyinmaassa hän kävi ensimmäisen kerran vasta A-maajoukkuekutsun saatuaan.

– Kun pelaamme, jokaikinen katsoo jalkapalloa, aivan jokainen, Akapo kertoi jalkapallon merkityksestä nykyisessä ”jalkapallokotimaassaan”.

[readmore from=Afrikan-mestaruusturnaus]

Päiväntasaajan Guinean saldo Afrikan mestaruusturnauksesta on ainutlaatuinen, sillä se on edennyt pudotuspeleihin kaikissa kolmissa kisoissaan (2012, 2015 ja nyt, virallisesti vuoden 2021 kisoissa). Seitsemän vuotta sitten se eteni välieriin, ja tavoittelee nyt tempun toistamista. Haaste on kuitenkin kova, sillä Senegal on FIFA-rankingissa sijalla 20, lähes sata sijaa Päiväntasaajan Guinea ylempänä. Se on Afrikan maista rankingista korkeimmalla.

Ottelu Senegal-Päiväntasaajan Guinea alkaa kello 21 Suomen aikaa. Sitä voi seurata Viaplayn ja V Sportin kanavilta.