Täysi koronakaaos Italian futiksessa – peruttuja otteluita, kasvomaskeja kentällä ja Serie A haastamassa seuroja ja viranomaisia oikeuteen

© Kuva: Getty Images

Loppiaisen piti olla Italiassa suuri futiksen juhlapäivä. Kevätkausi oli määrä potkaista käyntiin räväkästi täydellä kymmenen ottelun kierroksella. Pelit oli vieläpä ripoteltu alkamaan tasaisesti kahden tunnin välein – kahden pelin pareissa – joten fanaattisimmat Serie A:n ystävät voisivat seurata futista käytännössä kymmenen peliä putkeen.

Suuren futisjuhlan sijaan puheenaiheena onkin nyt koronakaaos. Näyttää siltä, että todennäköisesti ainakin neljä kymmenestä ottelusta jää pelaamatta, ja kaksi muuta on vakavasti uhattuna. Varmuudella selviää vasta torstaina, kuinka monta peliä lopulta pystytään pelaamaan.

Koronatartuntatapauksia on ilmaantunut monessa eri seurassa, ja asioihin vaikuttavat huomattavasti myös Italian kiristyneet koronarajoitukset. Ilman rokotusta ei kentälle eikä katsomoon ole asiaa, ja karanteenimääräyksetkin ovat tiukkoja.

Italiassa otteluperuutukset myös tarkoittavat – ainakin alustavasti – peruutuksia, eivätkä siirtoja, kuten esimerkiksi Valioliigassa, La Ligassa tai Bundesliigassa. Jo lokakuussa 2020 nähtiin, kuinka ottelu Juventus-Napoli peruttiin, kun terveysviranomaiset estivät vierasjoukkuetta matkustamasta pelipaikkakunnalle. Kotijoukkueelle tuomittiin tässä tapauksessa luovutusvoitto. Sama käytäntö toistui tälläkin kaudella, 22.12. ohjelmassa olleessa Udinese-Salernitana-pelissä.

Juuri nyt näyttää siltä, että torstain otteluista jäävät pelaamatta ainakin ottelut Bologna-Inter, Atalanta-Torino, Salernitana-Venezia ja Fiorentina-Udinese. Ensinmainittu on suomalaisittainkin sääli, sillä Niklas Pyyhtiän oli jälleen määrä olla Bolognan kokoonpanossa.

Peruuntuminen uhkaa myös otteluita Spezia-Verona ja huippupeliä Juventus-Napoli, sillä myös Napolin ja Hellas Veronan joukkueissa on paljon koronatartuntoja.

Udinese vahvisti, että sen pelaajista yhdeksällä on koronatartunta, ja koko joukkue on määrätty karanteeniin. Loppiaisen Fiorentina-pelin lisäksi myös sunnuntain ottelu Atalantaa vastaan peruuntunee.

Terveysviranomaiset ovat määränneet karanteeniin myös Salernitanan ja Torinon joukkueet. Napolin ja Hellas Veronan joukkueissa puolestaan harkitaan tällä hetkellä valtiollisen koronaprotokollan mukaisesti FFP2-kasvomaskien kanssa pelaamista.

Serie A:n koronaprotokolla edellyttää, että joukkueiden pitäisi pelata ottelunsa, kunhan niillä on käytössään vähintään 13 pelaajaa, joista yhden tulee olla maalivahti. Ongelma kuitenkin on, että jokaisella alueella on omat terveysviranomaisensa (ASL), ja ne voivat määrätä kokonaisia joukkueita karanteeniin tai kieltää niitä matkustamasta. Tulkintatavat vaihtelevat huomattavasti eri seutujen ja kaupunkien välillä.

Eroavaisuuksista johtuen Napolin ja Veronan terveysviranomaiset sallivat joukkueiden matkustamisen vieraspeleihin, vaikka Napolilla on viisi koronatartunnan saanutta pelaajaa ja Veronalla kahdeksan. Salernitanan ja Torinon (viisi tartunnan saanutta pelaajaa) joukkueet puolestaan määrättiin vastaavissa tilanteissa karanteeniin.

Ottelun Bologna-Inter odotetaan myös peruuntuvan torstaiaamuna. Bolognalla on kahdeksan koronatartunnan saanutta pelaajaa – ja joitain valmennusryhmän jäseniä päälle – ja terveysviranomaiset ovat jo varoittaneet, että ottelun pelaaminen on ”epätodennäköistä”.

Nyt Serie A -organisaatio harkitsee seurojen ja paikallisten terveysviranomaisten haastamista oikeuteen. Lega Serie A vetoaa toimijoihin, jotta ne voisivat noudattaa UEFA:n protokollaan ja lopettaisivat otteluiden perumisen, vaikka joukkue määrättäisiinkin karanteeniin.

Sarjaorganisaation näkökulma on, että Italian hallituksen uusi koronapassi, ”Super Green Pass”, ei edellytä karanteenia koronalle altistuneilta henkilöiltä, jotka ovat saaneet toisen tai kolmannen koronarokotuksensa tai jotka ovat toipuneet koronaviruksesta viimeisten 120 päivän aikana. Uusi asetus edellyttää altistuneilta vain ”itsetarkkailua” oireiden varalta ja testiä viisi päivää altistuksen jälkeen.

Serie A piti keskiviikoiltana hätäkokouksen, ja päätti olla siirtämättä mitään otteluita. On kuitenkin hyvin todennäköistä, että ainakaan jutun alussa listattuja neljää ottelua ei tulla torstaina pelaamaan, koska vierasjoukkueen ei odoteta ilmestyvän ottelustadionille.

Mikäli aiemmat ennakkotapaukset toistuvat jälleen, kyseisissä otteluissa kentälle saapuu kotijoukkue ja tuomaritiimi. Ne odottavat tyhjällä stadionilla 45 minuuttia ennen kuin tuomaristo julistaa ottelun keskeytyneeksi, koska vastustaja ei tullut paikalle. Lopulta seuraa 3-0-luovutusvoitto ja vierasjoukkueelle mahdollinen yhden pisteen pistemenetys.

Napoli kuitenkin valitti tuolloin päätöksestä ja voitti valituksensa. Niinpä ottelu määrättiin Serie A -organisaation vastaisesti uudelleen pelattavaksi myöhemmin kauden aikana. Käytännössä varmasti muillakin tulevilla valituksilla tulee olemaan sama lopputulema.

Selvää on, että kovin moni asia ei ole selvää. Farssin merkkejä on Italiassa ilmassa, sillä niin eriäviä ovat eri osapuolten intressit eikä yhteistä selvää linjaa ole. Sekin on asioita, jollaiseen on monissa maissa saatu koronapandemian aikana tottua.

Lähde: Football-Italia

KUPSILLA KUUMAT PAIKAT KOTONA – MARKKINA ON SEKAISIN KUIN SEINÄKELLO!