Kanada palaa jalkapallon MM-kisoihin ensi kerran vuosikymmeniin. Qatarissa marras-joulukuussa pelattava MM-turnaus tulee olemaan Kanadan miehille vasta sen historian toinen. Ensimmäisen kerran Kanada nähtiin MM-kisoissa vuonna 1986, kun kisat pelattiin Meksikossa.

Kanadan kisapaikka sinetöityi, kun se kaatoi myöhään sunnuntai-iltana kotikentällään Jamaikan maalein 4-0.

Koska Kanadan edellisistä MM-kisoista on kulunut peräti 36 vuotta, on A-maajoukkueessa vain yksi pelaaja, joka oli syntynyt, kun Kanada viimeksi MM-kisoissa pelasi. Hän on 39-vuotias Besiktasia edustava joukkueen kapteeni Atiba Hutchinson.

Juttu jatkuu twiitin jälkeen.

Canada Soccer

@CanadaSoccerEN
WE ARE CANADA! 🍁 WE ARE GOING TO QATAR!

#CANMNT #ForCanada #WCQ

Kanadan nykyisessä maajoukkueessa pelaa useita pelaajia Euroopan laadukkaista sarjoista ja seuroista, mutta kirkkain tähti on Bayern Münchenin Alphonso Davies, joka syntyi liberialaisille vanhemmille pakolaisleirillä Ghanassa. Davies perheineen sai turvapaikan Kanadasta, kun hän oli viiden vanha, ja kehittyi sitten maailmanluokan jalkapallotähdeksi.

Davies ei pystynyt pelaamaan maaliskuun maaotteluissa loukkaantumisen vuoksi, vaan jännitti peliä kotonaan. Daviesin reaktio kisapaikan varmistuttua on paljonpuhuva. Kyyneleet tulivat vääjäämättä.

Juttu jatkuu twiitin jälkeen.

Fabrizio Romano

@FabrizioRomano
Alphonso Davies reaction for Canada is simply amazing. 🇨🇦 #Canada

@OneSoccer ⤵️🎥

Myöhemmin maanantain vastaisena yönä varmistuivat käytännössä myös muut Pohjois- ja Keski-Amerikan MM-kisapaikat, kun alueen jättiläiset USA ja Meksiko etenivät aivan Qatarin kisojen kynnykselle. USA tarrasi pilettiinsä 5-1-kotivoitolla Panamasta ja Meksiko 1-0-vierasvoitolla Hondurasista. Kanada, USA ja Meksiko isännöivät seuraavia, vuoden 2026 MM-kisoja.

Meksikon ainoan maalin teki Ajaxin puolustaja Edson Alvaréz. USA:n sankari puolestaan oli Chelsean Christian Pulisic, joka teki ottelussa hattutempun. Kaksi Pulisicin maaleista syntyi rankkareista.

Pohjois- ja Keski-Amerikan MM-karsinnat jatkuvat vielä yhden kierroksen verran, mutta mitään varsinaista pelattavaa ei enää ole, sillä myös Costa Rica varmisti paikkansa jatkokarsinnoissa, kun se voitti El Salvadorin vieraissa 2-1. Costa Rica kohtaa kesäkuussa Qatarissa pelattavassa mannertenvälisessä jatkokarsinnassa Oseanian MM-karsintaturnauksen voittavan. Yksiosaiseen otteluun tulee vastustajaksi joko Uusi-Seelanti tai Salomonsaaret.

Juttua päivitetty 28.3. kello 8.42. USA:n ja Meksikon kisapaikat ovat 99,5-prosenttisen varmoja, mutta teoreettisesti Costa Rica voi vielä nousta tasapisteisiin ja ohittaa jommankumman maalierolla. USA:n maaliero on nyt +13, Meksikon +7 ja Costa Rican +3. Päätöskierroksella Costa Rica kohtaa kotonaan USA:n ja Meksiko isännöi El Salvadoria. Käytännössä Costa Rican mahdollisuudet kolmen parhaan joukkoon ovat kuitenkin erittäin ohuet.

32 MM-kisoissa pelaavasta maasta selvillä on nyt 20 (ja USA:n ja Meksikon kisapaikat sinettiä vaille valmiit). Afrikan viisi kisapaikkaa ja Euroopan kaksi paikkaa ratkaistaan huomenna tiistaina. Loput kolme paikkaa – Euroopan viimeinen edustaja ja kaksi mannertenvälisestä jatkokarsinnasta kisapaikan saavaa maata – ratkaistaan vasta kesäkuussa, eli poikkeuksellisesti alkulohkoarvonnan jälkeen. Kisojen alkulohkot arvotaan ensi perjantaina 1.4.

We Global Football

@We_Global
World Cup Qualifying Master Table (27 March). Canada is in. We're down to 49 teams.