Kansainvälinen jalkapalloliitto FIFA tiedottaa kotisivuillaan tehneensä sääntömuutoksen koskien ukrainalaisiin ja venäläisiin seuroihin rekisteröityjä ulkomaalaispelaajia. Poikkeussäännön syy on Venäjän Ukrainassa aloittamissa rajuissa sotatoimissa.

FIFA:n linjauksen mukaan kaikkien ulkomaalaisten pelaajien ja valmentajien sopimukset ukrainalaisten ja venäläisten seurojen kanssa on keskeytetty 30.6.2022 asti, elleivät pelaajat tai valmentajat sovi seurojen kanssa toisin.

Näin ollen pelaajat saavat vapaasti allekirjoittaa sopimuksen toisiin seuroihin muissa maissa. Sopimus voi olla voimassa kesäkuun 2022 loppuun asti.

Ukrainasta ja Venäjältä poistumassa olevia pelaajia voidaan rekisteröidä myös sellaisiin maihin, joissa siirtoikkuna on jo sulkeutunut. Kuhunkin seuraan voidaan rekisteröidä poikkeussäännöllä enintään kaksi tällaista pelaajaa. Rekisteröintien takaraja on 7.4.2022.

Asiasta kertovat sivuillaan FIFA ja Palloliitto.

Kansainvälinen pelaajayhdistys FIFPRO arvosteli välittömästi FIFA:n tekemää ratkaisua. Sen näkemyksen mukaan FIFA:n olisi pitänyt sallia pelaajille sopimustensa välitön ja pysyvä irtisanominen muutaman kuukauden poikkeusajan suhteen.

– Päätös antaa ulkomaalaispelaajille vain mahdollisuus keskeyttää sopimuksensa ja jättää venäläisseurat vain väliaikaisesti on riittämätön. Se ei tyydytä myöskään pelaajia, joilla on Venäjälle lyhyt sopimus, jollaiset päättyvät tavallisesti joulukuussa. He eivät mahdollisesti halua tai voi palata Venäjälle kesäkuun lopun jälkeen, FIFPRO:n tiedotteessa todettiin.

Venäjän Valioliigasta poikkeussääntö vapauttaa kaikkiaan 15 pelaajaa, jotka Transfermarkt arvioi markkina-arvoltaan yli kymmenen miljoonan euron arvoisiksi pelaajiksi.

[readmore from=Ukrainan-sota]

Heitä ovat muun muassa Zenitin Malcom, Wilmar Barrios, Wendel, Claudinho ja Douglas Santos, Krasnodarin Jhón Cordoba ja Grzegorz Krychowiak, TsSKA Moskovan Yusuf Yazici, Moskovan Dynamon Sebastian Szymanski sekä Moskovan Spartakin Quincy Promes ja Jordan Larsson.

Venäjän liigan tavoin myös Ukrainan pääsarjaseuroihin rekisteröidyt arvokkaimmat ulkomaalaispelaajat ovat brasilialaisia. Kymmenen miljoonan euron markkina-arvon rajapyykin ylittää kuusi pelaajaa, joista jokainen edustaa Shakhtar Donetskia. He ovat Tetê, David Neres, Dodô, Pedrinho, Manor Solomon ja Marlon.