Jere Uronen debytoi Suomen A-maajoukkueessa Turkkia vastaan vuonna 2012 pelatussa harjoitusottelussa ollessaan 17-vuotias. Uronen oli poikkeuksellinen lahjakkuus, joka nousi jo nuorena Huuhkajien avainpelaajaksi. Miska Ylitolva, 17, saattaa tehdä debyytin Suomen paidassa tulevana lauantaina.

Urosessa ja Ylitolvassa on iän lisäksi toinenkin yhdistävä tekijä. Molemmat ovat laitapuolustajia. Ylitolva nousi yllättäen Markku Kanervan valitsemaan ryhmään, vaikka ei ole vielä edes debytoinut Veikkausliigassa. Uronen pelasi debytoidessaan jo kovatasoisessa Allsvenskanissa isoja minuutteja.

Uronen kehui sitä, kuinka kypsän vaikutelman Ylitolva on itsestään antanut.

– Tosi hyvä ensivaikutelma. Miskasta huomaa, että hän on täysin valmis olemaan täällä ja hän on heti ollut yksi muiden joukossa. Ei ole mitenkään pistänyt silmään ikäero tai mitään, Uronen vastasi SuomiFutis-sivustolle Huuhkajien etälehdistötilaisuudessa.

– On ollut tosi kiva nähdä Miskan tekemistä. Itsekin pelaan pakkina, niin pyrin, jos mitenkään voin, niin tietysti auttamaan kaikessa.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

Ylitolva on saanut alkuvuodesta vastuuta HJK:n edustusjoukkueessa. Kuva: SPL / Riku Laukkanen

27-vuotias Uronen tietää tarkalleen, minkälaista on kävellä teini-ikäisenä A-maajoukkueen pukukoppiin.

– Se on niin spesiaali hetki, kun ensimmäistä kertaa pääsee tänne mukaan. Jännitin eniten sitä, kun näki pelaajat ja valmennuksen ja ne ensimmäiset päivät joukkueen kanssa. Se kaikki jännitti enemmän kuin itse peli.

– Ensinäkeminen, ilmapiiri ja kaikki tällainen, miten sopeutuu joukkoon ja mitä jätkät ovat minusta mieltä. Se kaikki jännitti nuorena poikana tosi paljon. Onneksi joukkue oli täynnä huikeita jätkiä, jotka ottivat hienosti vastaan ja auttoivat ymmärtämään pelitapaa ja toimintatapoja. Oli helppo päästä heti mukaan.

Itse ottelusta jäi myös hienot ja kivuliaat muistot. Suomi voitti Turkin maalein 3-2.

– Pelin muistan aloituspotkusta loppuun saakka. Se ei tule koskaan unohtumaan. Muistan myös sen yön pelin jälkeen, koska en saanut nukuttua. Joka paikkaan sattui. Minua ei ole koskaan sattunut niin paljon, enkä ikinä ole ollut niin väsynyt pelin jälkeen, Uronen muisteli.

Lauantaina 17-vuotias Ylitolva saattaa tehdä debyytin Huuhkajien paidassa. Uronen on varma, että Ylitolva on valmis, jos kutsu kentälle käy.

[readmore from=huuhkajat]

– Mitä olen häntä nyt nähnyt, niin en usko, että Miska minulta ainakaan mitään vinkkejä tarvitsee. Veikkaan, että hän pelaa vain paremmin kuin minä, Uronen vastasi naurahtaen ja jatkoi:

– Tärkeintä on nauttia. Se on niin siisti hetki, kun kuulee ensimmäistä kertaa kansallislaulun ja pääsee pukemaan Suomen paidan päälle. Kaikki ilo vain irti ja on oma itsensä. Olen nähnyt, että taitoa kyllä löytyy, ettei siinä mitään hätää ole, Uronen totesi luottavaisena.

Ylitolvan ensimmäinen mahdollisuus maajoukkuedebyyttiin tulee lauantaina, kun Suomi kohtaa harjoitusottelussa Islannin kello 18. Tiistaina Suomi pelaa vielä toisen harjoitusottelun Slovakiaa vastaan. Molemmat ottelut ovat nähtävissä V Sportin kanavilta sekä Elisa Viihde Viaplaysta.

LUE MYÖS: